به گزارش اکوایران، استرالیا این آخر هفته به فهرست رو به گسترشی از کشورها پیوست؛ کشورهایی که در آن‌ها انتخابات‌هایی برگزار شده که سیاست‌های خارجی و لفاظی‌های دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، به‌طور برجسته‌ای در آن‌ها تأثیرگذار بوده است.

آنتونی آلبانیزی، نخست‌وزیر چپ میانه استرالیا، روز شنبه برای دومین بار به پیروزی رسید؛ آن هم پس از ماه‌ها عقب‌ماندگی در نظرسنجی‌ها. تحلیل‌گران می‌گویند، گرچه عوامل دیگری نیز نقش داشتند، اما به‌نظر می‌رسد تعرفه‌هایی که ترامپ بر استرالیا وضع کرده بود، شانس نخست‌وزیر مستقر را افزایش داده است؛ مشابه آنچه در انتخابات روز دوشنبه در کانادا رخ داد، جایی که رأی‌دهندگانی که به‌دنبال پاسخی به ترامپ بودند، مارک کارنی از حزب حاکم را انتخاب کردند.

به نوشته واشنگتن پست، از آلمان تا گرینلند، رئیس‌جمهور ایالات متحده به عاملی کلیدی در سیاست‌های انتخاباتی جهانی تبدیل شده، زیرا برخی از رأی‌دهندگان علاوه بر نگرانی‌های قبلی خود، اکنون با این پرسش جدید روبه‌رو شده‌اند: چه کسی در برابر ترامپ خواهد ایستاد؟

استرالیا

پس از شش ماه صدرنشینی در نظرسنجی‌ها، پیتر داتن، نامزد محافظه‌کار استرالیا، با نزدیک‌شدن به انتخابات سوم مه، شروع به عقبگرد کرد. روز شنبه، حزب کارگر پیروزی قاطعی به‌دست آورد و اکثریت خود را در پارلمان افزایش داد - از جمله با تصاحب کرسی خود داتن، که شکستی تاریخی برای یک رهبر اپوزیسیون در انتخابات فدرال استرالیا محسوب می‌شود.

داتن در مواردی به تقلید از ترامپ متهم شده بود. او که افسر سابق پلیس و منتقد سرسخت چین است، وعده داده بود در صورت رسیدن به نخست‌وزیری، ناکارآمدی دولت را برطرف کند؛ وعده‌ای که بازتاب‌دهنده شعار کمپین موسوم به «DOGE» ترامپ و ایلان ماسک در ایالات متحده بود (تا جایی که لقب «دوجی داتن» نیز به او داده‌اند). او همچنین وعده داد که طرح‌های دولتی و آموزشی مربوط به «تنوع فرهنگی و فراگیری» را کاهش دهد، مشابه حملات ترامپ به برنامه‌های DEI (برنامه‌های ترویج تنوع، برابری و فراگیری).

استرالیا

اما به‌گفته تحلیل‌گران، محبوبیت ترامپ در استرالیا پس از اعمال تعرفه‌های سنگین او در سطح جهانی - از جمله تعرفه ۱۰ درصدی بر کالاهای وارداتی از این متحد دیرینه - به شدت کاهش یافت؛ و هم‌زمان، حمایت از داتن نیز افول کرد.

پس از این اختلال گسترده در نظام تجارت جهانی، آلبانیزی شاهد بهبود جایگاه خود در نظرسنجی‌ها بود. آلبانیزی زمانی که استرالیا هدف تعرفه‌های ترامپ قرار گرفت، گفت: «این رفتار، رفتار یک دوست نیست». او در سخنرانی پیروزی‌اش در روز شنبه، به شکست همسویی داتن با ترامپ اشاره کرد. او گفت: «ما نیازی نداریم که از جایی دیگر تقلید کنیم یا وام بگیریم. ما به‌دنبال الهام از بیرون نیستیم. الهام ما همین‌جاست، در ارزش‌ها و مردم خودمان.»

کانادا

در ماه آوریل مارک کارنی، نخست‌وزیر کانادا، به همراه حزب لیبرال خود به پیروزی رسیدند؛ پیروزی‌ای که با وجود عقب‌ماندگی بیش از ۲۰ درصدی در نظرسنجی‌ها، و تا حدی با کمک جنگ تجاری ترامپ و تهدیدهای او مبنی بر الحاق سرزمین‌های کانادا، رقم خورد.

کارنی در سخنرانی پیروزی‌اش گفت: «ماه‌هاست که هشدار می‌دهم: آمریکا خواهان زمین، منابع، آب و کشور ماست. این‌ها تهدیدهای بی‌پایه و اساس نیستند. رئیس‌جمهور ترامپ می‌کوشد ما را بشکند تا بتواند مالک ما شود».

مارک کارنی

ترامپ بارها تهدید کرده که کانادا را به ایالت پنجاه‌ویکم ایالات متحده تبدیل خواهد کرد و همچنین بر برخی از مهمترین صادرات کانادا به آمریکا تعرفه وضع کرده است. در صبح روز انتخابات کانادا، ترامپ در پیامی در شبکه‌های اجتماعی برای کانادایی‌ها «آرزوی موفقیت» کرد و تهدید به الحاق کشورشان را تکرار کرد.

چند ماه پیش از انتخابات ۲۸ آوریل، نظرسنجی‌ها به نفع پیر پولیِور، سیاستمدار باسابقه و پوپولیست راست‌گرا، بود؛ کسی که پیش‌تر اعلام کرده بود با «ووکیسم» در جنگ است. اما سیاست‌های تهاجمی ترامپ در عرصه خارجی، بسیاری از کانادایی‌ها را خشمگین کرد و شباهت‌های پولیور به ترامپ به ضررش تمام شد. ظرف چند ماه، تعرفه‌های ترامپ و صحبت‌های او درباره تبدیل کانادا به ایالتی از آمریکا، فضای سیاسی کانادا را دگرگون کرد و نوعی ملی‌گرایی کانادایی را پدید آورد.

در همین حال، مارک کارنی - رئیس پیشین بانک مرکزی که پس از کناره‌گیری جاستین ترودو در ماه مارس به‌جای او نخست‌وزیر شد - توانست بر نگرانی‌های کانادایی‌ها نسبت به ترامپ تکیه کند. بسیاری از شهروندان، به‌دنبال کسی بودند که بتواند از کشورشان در برابر رئیس‌جمهور آمریکا محافظت کند.

گرینلند

ترامپ کمتر از سه ماه پیش از انتخابات گرینلند و پیش از آنکه حتی به‌طور رسمی روی کار بیاید، مدعی مالکیت بر این سرزمین نیمه‌خودگردان پادشاهی دانمارک شد. او در پیامی در شبکه‌های اجتماعی نوشت: «ایالات متحده آمریکا بر این باور است که مالکیت و کنترل بر گرینلند به منظور تأمین امنیت ملی و آزادی در سراسر جهان، کاملاً ضروری است.»

چند هفته بعد، ترامپ بار دیگر خواهان تصاحب گرینلند شد و نوشت: «گرینلند مکان شگفت‌انگیزی است و مردم آن در صورتی که، و زمانی که، بخشی از کشور ما شوند، سود فراوانی خواهند برد. ما از آن در برابر جهانی بسیار خشن محافظت خواهیم کرد و آن را گرامی خواهیم داشت. گرینلند را دوباره عظیم کنیم!»

گرینلند

اظهارات ترامپ توجه بی‌سابقه‌ای را به انتخابات گرینلند جلب کرد؛ انتخاباتی که به‌ندرت در کانون توجه جهانی قرار گرفته است. موت اِگِده، نخست‌وزیر وقت گرینلند، تأکید کرد که گرینلند «برای فروش نیست». پارلمان این کشور نیز در اقدامی برای حفظ سلامت سیاسی گرینلند، دریافت کمک مالی از «منابع خارجی یا ناشناس» را برای احزاب سیاسی ممنوع کرد. و در آخرین مناظره‌ای که چند روز پیش از انتخابات برگزار شد، رهبران پنج حزب پارلمان همگی به‌صورت یکپارچه بی‌اعتمادی خود به ترامپ را اعلام کردند.

تهدیدهای ترامپ از آن زمان تاکنون به موضوعی محوری برای رهبران گرینلند تبدیل شده است: ینس-فردریک نیلسن، نخست‌وزیر تازه‌سوگندخورده گرینلند، در ماه جاری تأکید کرد که «گرینلند هرگز، تحت هیچ شرایطی، به قطعه زمینی تبدیل نخواهد شد که هر کسی بتواند آن را بخرد.»

آلمان

در آستانه انتخابات آلمان، مقام‌هایی از دولت ترامپ آشکارا از حزب راست‌افراطی و ضدمهاجر «آلترناتیو برای آلمان» (AfD) حمایت کردند - حزبی که سرویس اطلاعات داخلی آلمان بعداً آن را به‌عنوان یک سازمان افراطی طبقه‌بندی کرد.

ایلان ماسک، میلیاردر و مقام منصوب کاخ سفید برای هدایت برنامه  DOGE، در تاریخ ۲۰ دسامبر نوشت: «تنها AfD می‌تواند آلمان را نجات دهد.» او در شبکه اجتماعی X (که مالک آن است)، بیش از ۷۰ بار مطالبی در حمایت از این حزب منتشر کرد و پیام‌های آن را به ۲۱۸ میلیون دنبال‌کننده‌اش رساند و به گسترش نفوذ آن در فضای مجازی کمک کرد. جی‌دی ونس، معاون رئیس‌جمهور، با آلیس وایدل، رهبر حزب AfD، دیدار کرد - عالی‌رتبه‌ترین مقام آمریکایی که تاکنون با مقامات این حزب ملاقات کرده - و در نطقی تلاش کرد سیاست‌های MAGA (شعار معروف ترامپ: آمریکا را دوباره عظیم کنیم) را به اروپا صادر کند.

انتخابات آلمانرهبران آلمان از این اقدامات خشمگین شدند و دولت ترامپ را به دخالت در امور داخلی متهم کردند؛ آن هم کمتر از ۱۰ روز مانده به انتخابات ملی. این حزب که زمانی حاشیه‌نشین محسوب می‌شد و مدتی بود محبوبیت یافته بود، در نهایت بیش از ۲۰ درصد آرا را به دست آورد و دوم شد. 

فریدریش مرتس، رهبر حزب محافظه‌کار دموکرات مسیحی و صدراعظم آینده آلمان، پس از انتخابات گفت: اروپا باید «گام‌به‌گام به استقلال از ایالات متحده دست یابد.»

سایر انتخابات‌ها

واکنش جهانی به ترامپ در پای صندوق‌های رأی تنها به شکل مخالفت با او بروز نکرده است.

در بریتانیا، حزب راست‌گرای ضد مهاجرت موسوم به «حزب اصلاح» کوشیده میان انتقاد از ترامپ و بهره‌برداری از همان جریان‌هایی که او را به قدرت رساند، تعادل برقرار کند. این حزب در انتخابات محلی هفته جاری، دستاوردهایی تاریخی کسب کرده است. نایجل فاراژ، بنیان‌گذار این حزب که از چهره‌های اصلی کارزار برگزیت (خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا) بود، خود را با ترامپ همسو نشان داده است.

در رومانی، جورجه سیمیون فوق ملی‌گرا، از مدعیان اصلی در تکرار انتخابات ریاست‌جمهوری این کشور است که قرار است آخر این هفته برگزار شود. سیمیون از جنبش MAGA ترامپ حمایت کرده است.

در اکوادور، رئیس‌جمهور دانیل نوبوآ، که در ماه جاری دوباره انتخاب شد، ممکن است از رابطه دوستانه‌اش با ترامپ بهره برده باشد.

و انتخابات‌های بیشتری در راه است: کره جنوبی قرار است در ماه ژوئن رئیس‌جمهور جدیدی انتخاب کند و ژاپن نیز احتمالاً در ماه ژوئیه انتخابات مجلس مشاوران را برگزار خواهد کرد. سیاست داخلی هر دو کشوری که از متحدان کلیدی آمریکا است، ممکن است تحت تأثیر تعرفه‌های تجاری ترامپ قرار گیرد.