به گزارش اکوایران، پس از ناکامی در رهگیری یک موشک شلیک‌شده از یمن، تل‌آویو به‌طور موقت فرودگاه بین‌المللی اصلی خود را تعطیل کرد؛ اقدامی که به نوشته سی‌ان‌ان، آسیب‌پذیری اسرائیل و توان شورشیان حوثی برای هدف‌گیری اهداف دوردست - با وجود کارزار نظامی گسترده ایالات متحده - را آشکار ساخت.

صبح یکشنبه، پس از آنکه موشکی در نزدیکی فرودگاه بن‌گوریون، واقع در نزدیکی تل‌آویو فرود آمد، پروازها برای حدود ۳۰ دقیقه متوقف شد. ارتش اسرائیل اعلام کرد که «چندین تلاش» برای رهگیری صورت گرفته است و در بیانیه‌ای اعلام کرد: «نتایج عملیات رهگیری در دست بررسی است.»

سخنگوی ارتش اسرائیل گفت که سامانه دوربُرد «پیکان» (Arrow) برای رهگیری موشک ورودی شلیک شده است. ایالات متحده همچنین سامانه پیشرفته ضد موشکی «تاد» (THAAD) را در اسرائیل مستقر کرده است.

گروه حوثی‌ها (انصارالله) در یمن، مسئولیت این حمله را برعهده گرفت و اعلام کرد که این اقدام «در واکنش به جنایت نسل‌کشی (اسرائیل) علیه مردم غزه» انجام شده است. به نظر می‌رسد این نخستین باری باشد که فرودگاه بین‌المللی اسرائیل به‌طور موفقیت‌آمیز توسط این گروه هدف قرار می‌گیرد.

یحیی سریع، سخنگوی حوثی‌ها، در بیانیه‌ای اعلام کرد: «سامانه‌های دفاعی آمریکا و اسرائیل نتوانستند موشک شلیک‌شده به‌سوی فرودگاه بن‌گوریون را رهگیری کنند.» او افزود که فرودگاه با یک «موشک بالستیک هایپرسونیک» هدف قرار گرفته است.

اسرائیل کاتز، وزیر دفاع اسرائیل، هشدار داد که پاسخ اسرائیل شدید خواهد بود. او در بیانیه‌ای گفت: «هر که به ما حمله کند، هفت برابر پاسخ خواهد گرفت.» به گفته یکی از مقامات اسرائیلی، کابینه امنیتی قرار است عصر یکشنبه برای بررسی این حادثه تشکیل جلسه دهد.

این حادثه نشان‌دهنده رخنه‌ای بزرگ در امنیت یکی از محافظت‌شده‌ترین مکان‌های اسرائیل است و احتمالاً پرسش‌هایی را درباره توان تل‌آویو در رهگیری چنین حملاتی، علی‌رغم سامانه‌های دفاع موشکی مشهورش، ایجاد خواهد کرد. قطارها با مبدا و مقصد فرودگاه نیز متوقف شدند و پلیس از مردم خواست که از حضور در این منطقه خودداری کنند.

تصاویر منتشرشده از صحنه، بقایای ناشی از برخورد موشک در محوطه فرودگاه را نشان می‌دهد که سطح جاده منتهی به ترمینال اصلی را پوشانده‌اند. همچنین ویدیویی که در شبکه‌های اجتماعی منتشر شده، لحظه اصابت موشک به فرودگاه و برخاستن ابری از دود سیاه از محل انفجار را به تصویر می‌کشد. سخنگوی گروه لوفت‌هانزا به سی‌ان‌ان گفت که شرکت‌های لوفت‌هانزا، سوئیس، اتریش، بروکسل ایرلاینز و یورویینگز پروازهای خود به/از تل‌آویو را تا پس از روز سه‌شنبه، ششم مه، به حالت تعلیق درآورده‌اند.

اقتصاد اسراییل بن گوریون

«باید این تهدید را جدی گرفت»

امیر بار شالوم، تحلیل‌گر امور نظامی رادیو ارتش اسرائیل، گفت که موشک شلیک‌شده هم دقت بالایی داشته و هم توانسته از سامانه‌های دفاعی اسرائیل عبور کند. او در گفتگو با سی‌ان‌ان گفت: «موشک‌ها بسیار دقیق بودند، و اینکه از فاصله ۲ هزار کیلومتری چنین دقتی داشته باشند، واقعاً قابل توجه است. ما باید این تهدید را جدی بگیریم. باید بررسی کنیم که آیا اشتباه از طرف ما بوده، یا اینکه با تهدیدی جدید از نوعی متفاوت روبه‌رو هستیم». او افزود که ارتش تمامی جنبه‌های مربوط به تلاش‌های ناموفق در رهگیری را بررسی خواهد کرد؛ از جمله اینکه حسگرها چه زمانی موشک ورودی را شناسایی کرده‌اند، کدام سامانه‌ها آن را تشخیص داده‌اند و موشک‌های رهگیر تا چه حد به هدف نزدیک شده‌اند. او گفت: «پارامترهای زیادی وجود دارد که ممکن است در نتیجه مؤثر بوده باشند و باید به‌دقت تحلیل شوند.»

گروه فلسطینی حماس از این حمله تمجید کرد و یمن را «دو قلوی فلسطین» خواند که «همچنان در برابر خشن‌ترین نیروهای سرکوب ایستادگی می‌کند و با وجود تجاوزها، تسلیم یا شکست را نمی‌پذیرد». به گفته ارتش اسرائیل، حمله روز یکشنبه سومین روز متوالی شلیک موشک از یمن به‌سوی اسرائیل بود. حوثی‌ها می‌گویند که موشک‌های هایپرسونیک آن‌ها دارای فناوری رادارگریز، برد 2150 کیلومتر، مانورپذیری بالا و توانایی حرکت با سرعتی تا ۱۶ ماخ هستند.

از زمان آغاز جنگ اسرائیل و حماس در غزه در اکتبر ۲۰۲۳، اسرائیل هدف حملات موشکی و راکتی از سوی حزب‌الله در لبنان و حوثی‌ها در یمن قرار گرفته است، که اسرائیل می‌گوید اکثر آن‌ها ار رهگیری کرده است.

اما در دسامبر، یک موشک حوثی پس از رهگیری ناموفق، به تل‌آویو، پایتخت تجاری اسرائیل، اصابت کرد که بیش از دوازده زخمی بر جای گذاشت. حوثی‌ها اعلام کردند که یک موشک بالستیک هایپرسونیک با نام «فلسطین ۲» را به‌سوی هدفی نظامی در منطقه یافا شلیک کرده‌اند. همچنین در ژوئیه، حوثی‌ها مسئولیت حمله‌ای مرگبار با پهپاد در تل‌آویو را بر عهده گرفتند.

اسرائیل تاکنون چندین حمله علیه مواضع حوثی‌ها در یمن انجام داده است، از جمله هدف قرار دادن یک نیروگاه برق و بنادر دریایی در ماه ژانویه. اما ارتش ایالات متحده در هفته‌های اخیر حملات بسیار گسترده‌تری را علیه اهدافی در یمن انجام داده است؛ با هدف تضعیف این گروه که حملاتش به کشتی‌رانی در دریای سرخ، تجارت جهانی را مختل کرده است.

این کارزار همچنین با هدف متوقف کردن حملات موشکی به‌سوی اسرائیل و همچنین کشتی‌های تجاری و ناوهای نیروی دریایی ایالات متحده که در خاورمیانه فعالیت دارند، صورت گرفته است. هزینه این تلاش نظامی آمریکا در عرض تنها سه هفته به حدود یک میلیارد دلار رسید؛ رقمی که شامل استقرار بمب‌افکن‌های پنهان‌کار B-2 و استفاده از صدها میلیون دلار تسلیحات پیشرفته بود.

با این حال، این عملیات‌ها عمدتاً نتوانسته‌اند توانایی حوثی‌ها در پرتاب موشک‌های بالستیک به‌سوی اسرائیل را مختل کنند. سامانه دفاع موشکی اسرائیل معمولاً این پرتاب‌ها را رهگیری می‌کند، اما برخی از آن‌ها از این سد عبور کرده‌اند.