چرا چهرههای برجسته جناح ترامپ به دشمنی با مشاور جنگطلب امنیت ملی برخاستند؟
اکوایران: ماجرای رسوایی گروه چت سیگنال و موضع جنگطلبانه والتز در قبال ایران، بهعنوان دلایل اصلی برکناری او از سمت مشاور امنیت ملی (NSA) مطرح شدهاند.

به گزارش اکوایران،رئیسجمهور ایالات متحده، دونالد ترامپ، روز پنجشنبه مایک والتز را از سمت مشاور امنیت ملی (NSA) برکنار کرد - مقامی کلیدی در شکلدهی به سیاستهای کشور - و اعلام کرد که مارکو روبیو، وزیر امور خارجه، بهطور موقت عهدهدار این نقش خواهد شد.
ترامپ اعلام کرد که قصد دارد والتز را بهعنوان سفیر جدید ایالات متحده در سازمان ملل معرفی کند. او در پلتفرم خود، تروث سوشال، نوشت: «مایک والتز برای اولویت دادن به منافع کشورمان تلاش زیادی کرده و میدانم که در نقش جدیدش نیز همینگونه عمل خواهد کرد.»
والتز نیز روز پنجشنبه در حساب کاربریاش در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «باعث افتخارم است که به خدمت خود به رئیسجمهور ترامپ و ملت بزرگمان ادامه میدهم.»
این تغییر مهم در پی ماجرای موسوم به «سیگنالگیت» و تمایل والتز به اقدامات نظامی تهاجمی علیه ایران صورت گرفت.
دلایل اصلی برکناری والتز چه بود؟
به نوشته الجزیره، این کهنهسرباز ارتش پس از آنکه گروهی را در اپلیکیشن پیامرسان سیگنال با حضور برخی مقامات ارشد - از جمله معاون رئیسجمهور جیدی ونس و وزیر دفاع پیت هگزث - برای بحث درباره طرحهای حمله نظامی به یمن تشکیل داد، با انتقادات شدید مواجه شد.
ماجرا زمانی جنجالی شد که سردبیر نشریه آتلانتیک، جفری گلدبرگ، بهاشتباه به این گروه اضافه شد. پس از انتشار بخشهایی از محتوای این چت توسط گلدبرگ، والتز مسئولیت کامل این اشتباه را پذیرفت.
این رسوایی، تیم امنیت ملی ترامپ را زیر سؤال برد و موجب شد هم والتز و هم هگزث مورد انتقاد قرار گیرند. در پی این ماجرا، چندین نماینده دموکرات خواستار استعفای فوری آنها شدند.
همچنین، در جریان جلسه اخیر کابینه به ریاست ترامپ، تصویری از والتز منتشر شد که نشان میداد در حال استفاده از نسخهای تغییریافته و با امنیت کمتر از اپلیکیشن سیگنال برای پیامرسانی به مقامات ارشد است.
بر اساس گزارش واشنگتن پست، یکی دیگر از دلایل نارضایتی ترامپ از مایک والتز، هماهنگیهای فشرده او با نخستوزیر اسرائیل، بنیامین نتانیاهو، درباره احتمال انجام حملات نظامی علیه ایران بود.
در حالی که دولت ترامپ همچنان در حال پیگیری مذاکرات با تهران از طریق عمان است، مواضع تند و جنگطلبانه والتز که طرفدار اقدام نظامی بود، ظاهراً موجب خشم رئیسجمهور شده بود. با این حال، دفتر نخستوزیر اسرائیل گزارش این روزنامه را مبنی بر داشتن «تماسهای فشرده» با والتز رد کرده است.
همچنین گزارش شده که والتز با رئیس دفتر کاخ سفید، سوزی وایلز، نیز دچار تنش شده و وایلز بهطور فزایندهای معتقد بود که والتز برای حضور در تیم ترامپ مناسب نیست.
ترامپ چه افراد دیگری را اخراج کرده است؟
همزمان با برکناری والتز، ترامپ معاون او، الکس وونگ، را نیز کنار گذاشته است. طبق گزارش رسانههای آمریکایی، این دو نفر نخستین مقامات ارشد کاخ سفید هستند که در دوره دوم ریاستجمهوری ترامپ اخراج شدهاند.
علاوه بر آنها، شماری از بازرسان کل، کارکنان فدرال و مقامات ارشد نظامی از جمله فرمانده عملیات نیروی دریایی و فرمانده عملیات ویژه نیروی هوایی نیز برکنار شدهاند.
این اقدامات یادآور دوره اول ریاستجمهوری ترامپ است که طی آن چهرههای سرشناسی مانند جیمز کومی، رئیس افبیآی، رکس تیلرسون، وزیر امور خارجه، جف سشنز، دادستان کل، جان بولتون و مایکل فلین، مشاوران پیشین امنیت ملی، همگی برکنار شدند.
چرا حامیان جنبش ماگا به والتز حمله کردهاند؟
برخی از چهرههای برجسته جریان «آمریکا را دوباره عظیم کنیم» (MAGA) که از ترامپ حمایت میکنند، انتقادات شدیدی علیه والتز مطرح کردهاند. دلیل اصلی این انتقادات، عدم وفاداری کامل او به ترامپ و تفاوت دیدگاه در سیاست خارجی عنوان شده است.
استیو بنن، استراتژیست سابق کاخ سفید، والتز را بهدلیل حمایت از سیاستهای مداخلهگرایانه نظامی مورد انتقاد قرار داد.
لورا لومر، فعال راستافراطی، ویدیویی از سال ۲۰۱۶ منتشر کرد که در آن والتز اظهارات ترامپ درباره نظامیان را مورد انتقاد قرار داده بود. او این ویدیو را نشانهای از «عدم وفاداری» والتز دانست.
لومر همچنین والتز را متهم کرد که افرادی با دیدگاههای ضدترامپی را در تیم خود بهکار گرفته و معاونش، الکس وونگ، را به داشتن ارتباطاتی با چین متهم کرد.
با این حال، جیدی ونس، معاون رئیسجمهور، از والتز حمایت کرده و گفته است که این جابجایی بههیچوجه تنزل جایگاه نیست، بلکه یک تصمیم راهبردی برای استفاده بهتر از توانمندیهای والتز در حوزه دیپلماسی است.
والتز در ادامه چه مسیری پیش رو دارد؟
مایک والتز اکنون باید از سنا تأییدیه بگیرد تا بتواند بهعنوان نماینده جدید ایالات متحده در سازمان ملل متحد فعالیت خود را آغاز کند؛ مسیر دشواری که احتمالاً با مخالفتهایی روبهرو خواهد شد.
والتز یک کهنهسرباز نیروهای ویژه ارتش است که در افغانستان خدمت کرده و نشان ستاره برنز شجاعت دریافت کرده است. او مطالب فراوانی درباره استراتژی نظامی نوشته و سرسختانه از دفاع ملی حمایت میکند.
این جمهوریخواه پیشتر نماینده مجلس نمایندگان آمریکا بوده و در دوران دولت جرج بوش پسر، بهعنوان مشاور ضدتروریسم در پنتاگون فعالیت میکرد.
با این حال، جنجال سیگنالگیت، ارتباطات گزارششده و غیرمجاز با مقامات اسرائیلی، و مخالفت دموکراتها در کمیته روابط خارجی سنا، ممکن است مانعی جدی برای تأیید او باشد.
جانشین والتز چه کسی است؟
تا اطلاع ثانوی و بدون اعلام بازه زمانی مشخص، مارکو روبیو جایگزین موقت والتز در سمت مشاور امنیت ملی شده است.
روبیو، که خود از چهرههای جنگطلبتر در کاخ سفید محسوب میشود، اکنون مسئولیتهای بیشتری بر عهده گرفته و این جابهجایی میتواند تلاشی برای تمرکز بیشتر رهبری سیاست خارجی و تسهیل روند تصمیمگیری در دولت ترامپ باشد.
این نخستین بار از دهه ۱۹۷۰ است که وزیر امور خارجه آمریکا همزمان بهعنوان مشاور امنیت ملی نیز ایفای نقش میکند.
ترامپ هنوز هیچ گزینهای را برای جانشینی دائمی والتز معرفی نکرده است، اما نامهایی مانند استفان میلر، مشاور ارشد سیاستگذاری و امنیت داخلی، با دیدگاههای بسیار سختگیرانه در مسائل خارجی، استیو ویتکاف، فرستاده ویژهای که مذاکرات با روسیه، ایران و حماس را هدایت میکند و ریک گرنل، مدیر موقت اطلاعات ملی و سفیر پیشین در آلمان بهعنوان چهرههای اصلی نزدیک به ترامپ برای این سمت مطرح هستند.
تیتر یک در اکوایران
پربینندهترینها
-
فروش خودروهای وارداتی آزاد شد
-
ایران خودرو بازار را شوکه کرد / توقف تولید خودروی محبوب صحت دارد؟
-
«برچیدن کامل»؛ ترامپ بالاخره موضعش را در مذاکرات مشخص کرد؟
-
اجرای مرحله سوم کالابرگ به کجا رسید؟/ آخرین مهلت استفاده از اعتبار کالابرگ
-
مقایسه سرعت ترخیص کالا در بندر شهید رجایی با بندر اماراتی
-
حمله موشکی جدید یمن و رخنه بزرگ امنیتی تلآویو
-
ترامپ: هدف از مذاکره برچیدن کامل برنامه هستهای ایران است/ آماده شنیدن استدلالها برای اجازه دادن به برنامه اتم غیرنظامی هستم
-
پیشرفت ۹۰ درصدی انتقال آب دریای عمان به اصفهان/ چالشهای خشکسالی 2 استان مرکزی ایران
-
پاسخ نتانیاهو به ارتباطش با مایک والتز درباره ایران