به گزارش  اکوایران،تهران، شهری با صدها سازه عمرانی و زیرساخت حیاتی، با دو چالش مهم و هم‌زمان مواجه است: فرسودگی بخشی از پل‌های مهم و گسترش خطر فرونشست زمین. مدیریت شهری در دوره جدید، با تمرکز بر هر دو بحران، اقدامات گسترده‌ای را در زمینه بهسازی لرزه‌ای و تدوین سیاست‌های ملی مقابله با فرونشست آغاز کرده است. محمد آقامیری، رئیس کمیته عمران شورای شهر تهران، در تشریح وضعیت پل‌های شهری گفت:«پل‌هایی که امروز در تهران وجود دارند، عمدتاً از حدود ۶۰ تا ۷۰ سال پیش ساخته شده‌اند. در طول این سال‌ها، هیچ یک از این پل‌ها به‌طور کامل تخریب نشده‌اند، اما از آنجا که طراحی آن‌ها بر اساس علم مهندسی دهه‌های گذشته صورت گرفته، ضروری است با توجه به دانش نوین سازه، بازطراحی و مقاوم‌سازی شوند.»

او افزود:«با توجه به دستیابی مهندسان ما به تکنولوژی‌های مقاوم‌سازی در برابر زلزله، ما نیاز داریم که این پل‌ها به‌روزرسانی شوند. در بررسی جامع انجام‌شده توسط شهرداری تهران، بیش از ۵۰۰ پل موجود شناسایی شد که از این میان، ۶۶ پل نیاز جدی به بهسازی لرزه‌ای دارند.»

آقامیری در ادامه با ارائه گزارشی از پیشرفت این طرح گفت:«تا کنون طراحی ۵۵ پل تکمیل شده که از این تعداد، ۳۵ پل مقاوم‌سازی شده‌اند. عملیات اجرایی ۱۲ پل دیگر نیز در حال انجام است و طراحی ۱۱ پل باقی‌مانده تا نیمه تابستان امسال به پایان خواهد رسید. همچنین برای ۱۰ پل دیگر نیز بودجه سال جاری اختصاص یافته است. امیدواریم در همین دوره مدیریت شهری، مقاوم‌سازی کامل هر ۶۶ پل انجام شود.»

در بخش دیگری از صحبت‌های خود، آقامیری به موضوع فرونشست زمین پرداخت و گفت:«پدیده فرونشست، مختص ایران نیست. هم‌اکنون ۱۵۰ کشور در دنیا از جمله آمریکا، چین، ژاپن و تایلند با این پدیده مواجه‌اند. در ایران نیز حدود ۲۸ استان با فرونشست دست‌به‌گریبان هستند. در ابتدای دوره جدید مدیریت شهری، موضوع فرونشست به‌عنوان یکی از اولویت‌های کمیسیون عمران مطرح شد و مطالعات اولیه از خود تهران آغاز شد.»

او افزود:«در ادامه، با مشارکت بیش از ۷۰ استاد دانشگاه از مراکز علمی معتبر کشور، بررسی‌های گسترده‌ای انجام شد. پس از دریافت اطلاعات از سازمان‌های مختلف، متوجه شدیم که هیچ برنامه جامع ملی برای مقابله با فرونشست در کشور وجود ندارد. بنابراین، تصمیم گرفتیم یک طرح ملی تهیه کنیم.»

این طرح با بررسی‌های متعدد و برگزاری بیش از ۵۰ جلسه تخصصی تهیه شد و در اسفند ۱۴۰۱ در شورای عالی استان‌ها به تصویب رسید. آقامیری تصریح کرد:«بر اساس اصل ۱۰۲ قانون اساسی، شورای عالی استان‌ها می‌تواند طرح به مجلس ارائه دهد. این طرح از طریق دولت به مجلس ارسال شد و در کمیسیون‌های مختلف بررسی و اصلاح شد و نهایتاً به تأیید کمیسیون محیط زیست و کشاورزی رسید. متأسفانه با پایان دوره قبلی مجلس، طرح متوقف شد اما در اسفند سال گذشته دوباره اعلام وصول شد و اکنون در دستور کار مجلس جدید قرار دارد.»

او ادامه داد:«ویژگی مهم این طرح آن است که برای نخستین بار، متولی مشخصی برای مدیریت فرونشست در کشور تعیین کرده و وظایف هر وزارتخانه و دستگاه مرتبط را مشخص کرده است. هر دستگاه نیز موظف است گزارش عملکرد خود را هر شش ماه به مجلس ارائه دهد.»

آقامیری علت اصلی فرونشست را برداشت بی‌رویه از سفره‌های آب زیرزمینی دانست و گفت:«وقتی آب‌های زیرزمینی بیش از حد برداشت شود، خاک سست می‌شود و در نهایت زمین نشست می‌کند. متأسفانه اکنون شاهد بروز ترک‌هایی در سازه‌های شهری نیز هستیم.»

وی به منطقه ۱۸ تهران به‌عنوان نمونه‌ای بحرانی اشاره کرد و گفت:«در دو سال گذشته، نرخ فرونشست در این منطقه از ۱۷ سانتی‌متر به ۳۰ سانتی‌متر رسیده است. قبلاً فرونشست در نقاط دیگر متمرکز بود، اما اکنون منطقه ۱۸ به مرکز اصلی تبدیل شده است. این نشان می‌دهد که برداشت بی‌رویه آب در این منطقه ادامه دارد و خطرهای جدی متوجه سازه‌های آن است.»