بحران ناترازی در بازار مسکن تهران/هشدار معاون شهرداری درباره ساختوساز بیهدف
اکوایران: معاون شهرسازی و معماری شهرداری تهران با اشاره به جهش قابل توجه قیمت مسکن در پایتخت، تأکید کرد که افزایش ساختوساز الزاماً به رشد جمعیتپذیری نمیانجامد و سیاستگذاریها باید بر اساس دادههای واقعی و نیازهای شهری باشد، نه برداشتهای احساسی.

حمیدرضا صارمی، معاون شهرسازی و معماری شهرداری تهران، با استناد به آمارهای رسمی، از روند نگرانکننده قیمت مسکن و رشد نامتوازن شهری سخن گفت. وی اظهار داشت که در سال ۱۴۰۰ قیمت هر مترمربع واحد مسکونی در تهران حدود ۳۰ میلیون تومان بود، اما اکنون این رقم به حدود ۱۱۰ میلیون تومان رسیده است. او افزایش تقاضا و محدودیت در عرضه را دلیل اصلی این جهش قیمتی عنوان کرد.
صارمی با اشاره به نتایج سرشماری سال ۱۳۹۵ گفت: از جمعیت ۸۰ میلیون نفری کشور، بیش از ۲۲ میلیون و ۵۰۰ هزار نفر در تنها ۹ کلانشهر از جمله تهران، کرج، مشهد و اصفهان زندگی میکنند. او این تمرکز جمعیتی را حاصل روند شتابگرفته صنعتیشدن و تحولات جهانی دانست و افزود: در تهران، جمعیت طی یک قرن از کمتر از ۵۰۰ هزار نفر به بیش از ۱۰ میلیون نفر رسیده است. به گفته وی، این دگرگونیها نیازمند نگاه علمی است و نه تصمیمگیریهای احساسی.
وی با اشاره به سابقه اجرای طرح آمایش سرزمین از سال ۱۳۵۱ گفت که هنوز هم تمرکز جمعیت در چند شهر محدود ادامه دارد و باید برای تعدیل آن چارهاندیشی شود.
صارمی در ادامه تصریح کرد که بین میزان ساختوساز و افزایش جمعیتپذیری، رابطه مستقیمی وجود ندارد. برای نمونه، در فاصله سالهای ۱۳۸۵ تا ۱۳۹۵، جمعیت تهران تنها ۹۰۰ هزار نفر افزایش داشته، در حالی که در همین مدت، برای بیش از ۱.۳ میلیون واحد مسکونی پروانه پایانکار صادر شده است. اگر متوسط بعد خانوار را سه نفر در نظر بگیریم، این واحدها باید به افزایش جمعیتی بیش از ۴ میلیون نفر منجر میشدند. با این حال، واقعیت نشان میدهد که رشد جمعیت بیشتر حاصل زاد و ولد بوده و مهاجرت نقش اندکی داشته است.
او همچنین با رد تصور رایج مبنی بر بلندمرتبهسازی تهران، اظهار داشت که تعداد ساختمانهای بلند (بیش از ۱۵۰ متر) در تهران بسیار اندک است؛ حال آنکه در پایتختهای منطقه نظیر استانبول و پکن، صدها ساختمان با چنین ارتفاعی وجود دارد.
صارمی با اشاره به نقش اقتصادی و فرهنگی تهران گفت: تمرکز زیرساختها در پایتخت، باعث شده هرگونه محدودیت در ساختوساز، جمعیت را به حومهها سوق دهد. وی اسلامشهر را نمونهای از این پدیده دانست که اکنون نزدیک به یک میلیون نفر جمعیت دارد.
او در بخشی دیگر از سخنانش به ناترازی بازار مسکن اشاره کرد و گفت: در شرایطی که خانههای ویلایی در برخی محلهها با دو میلیارد تومان فروخته میشوند، مردم برای خرید آپارتمانهایی با قیمت متری ۳۰۰ میلیون تومان صف میکشند. این اختلافها نشانهای از بیتعادلی در بازار عرضه و تقاضا است.
معاون شهرداری تهران همچنین توسعه شهری را مشروط به نزدیکی به ایستگاههای حملونقل عمومی دانست و گفت: هر پروژهای که قصد افزایش تراکم دارد، باید در شعاع ۸۰۰ متری ایستگاه مترو و دارای زیرساختهای خدماتی باشد.
در پایان، صارمی منطقه ۲۲ را گزینهای مناسب برای تأمین مسکن در تهران دانست؛ به شرطی که سیاستگذاریها در این منطقه بر پایه دیدگاه کارشناسی و نه مقاومتهای سنتی یا تصمیمات احساسی انجام گیرد.
تیتر یک در اکوایران
پربینندهترینها
-
لشکرکشی ارتش سازمانهای مردم نهاد چین برای سرکوب انتقادات در سازمان ملل
-
عراقچی دلیل تعویق مذاکرات با آمریکا را اعلام کرد
-
آخرین جزئیات از تعداد کشته شدگان انفجار بندر شهید رجایی
-
چگونه پوتین به فریب ترامپ مشغول است؟
-
سرنوشت قیمت طلا در دستان روسیه و چین/ آینده طلا به چه چیزی بستگی دارد ؟
-
موضع آیتالله علم الهدی درباره جشنواره کوچه: عناصری در برگزاری جشنواره کوچه لاابالیگری کردند
-
دلار و طلا خلاف جهت یکدیگر حرکت کردند / چالش صرافیهای رمزارزی ادامه دارد
-
روایت عجیب امام جمعه کرج از مذاکرات ایران و آمریکا: برای اینکه برخی ایراد نگیرند مذاکره پیش میرود/ بدون اجازه آمریکا، اسرائیل کاری نمیکند
-
گزارش اختصاصی رویترز از جزئیات مذاکرات؛ تعهدات ایران از برجام فراتر میرود؟