به گزارش اکوایران، مارکو روبیو، وزیر امور خارجه آمریکا، در گفت‌وگو با فاکس‌نیوز درباره برنامه هسته‌ای ایران اظهار داشت: اگر ایران به‌دنبال برنامه‌ای صلح‌آمیز و غیرنظامی است، باید مانند بسیاری دیگر از کشورها تنها به احداث رآکتورهای هسته‌ای بسنده کند و سوخت مورد نیاز را از خارج وارد کند.

او با تأکید بر اینکه ده‌ها کشور در جهان چنین مسیری را دنبال می‌کنند، گفت: فقط کشورهایی که به‌دنبال ساخت تسلیحات اتمی هستند، به غنی‌سازی اورانیوم در داخل کشور خود می‌پردازند.

این در حالی است که جمهوری اسلامی ایران بارها تأکید کرده که تولید یا استفاده از سلاح‌های هسته‌ای جایی در دکترین دفاعی‌اش ندارد و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی نیز تاکنون هیچ مدرکی مبنی بر نظامی بودن برنامه هسته‌ای ایران ارائه نکرده است.

روبیو افزود: ایران ادعا می‌کند خواهان تسلیحات اتمی نیست، اما در عین حال به‌دنبال حفظ توان غنی‌سازی است، در حالی که این سطح از غنی‌سازی با اهداف صرفاً صلح‌آمیز هم‌خوانی ندارد. وی هشدار داد که اگر کشوری توانایی غنی‌سازی در سطوح پایین را داشته باشد، می‌تواند در مدت کوتاهی به سطح مورد نیاز برای ساخت سلاح نیز برسد.

وزیر خارجه آمریکا پیشنهاد کرد: ایران اگر واقعا به‌دنبال بهره‌برداری صلح‌آمیز از انرژی هسته‌ای است، باید غنی‌سازی را کنار بگذارد و اورانیوم مورد نیاز را وارد کند. این به گفته او، بهترین فرصت ایران برای اثبات حسن نیت خود است.

روبیو با اشاره به سیاست‌های دولت پیشین ایالات متحده گفت: دونالد ترامپ رئیس‌جمهوری بود که به دنبال جنگ نبود. ما هم خواهان رویارویی نیستیم، اما نباید در جهانی زندگی کنیم که ایران به تسلیحات هسته‌ای دست یافته باشد.

او در ادامه، با انتقاد از توافق هسته‌ای دوره اوباما گفت: یکی از ایرادات اساسی آن توافق این بود که اجازه بازرسی از سایت‌های نظامی ایران داده نمی‌شد. او مدعی شد اگر قرار باشد فعالیتی نظامی انجام شود، احتمالاً در چنین سایت‌هایی صورت خواهد گرفت.

روبیو همچنین بر ضرورت شفافیت ایران در همکاری با بازرسان، از جمله بازرسان آمریکایی، تأکید کرد و گفت: اگر ایران چیزی برای پنهان کردن ندارد، نباید با بازرسی‌ها مخالفتی داشته باشد.

او همچنین با مطرح کردن ادعاهایی درباره نقش ایران در منطقه، از جمله حمایت از گروه انصارالله یمن، گفت: ایران اگر خواهان رشد اقتصادی و سرمایه‌گذاری است، باید از این اقدامات و از توسعه موشک‌های دوربرد که به گفته او «جز برای حمل تسلیحات هسته‌ای کاربردی ندارند» دست بکشد.

این اظهارات در آستانه دور چهارم مذاکرات غیرمستقیم میان تهران و واشنگتن مطرح شده که با میانجی‌گری عمان و با هدف کاهش تنش‌ها بر سر برنامه هسته‌ای ایران در حال پیگیری است.

گفتنی است تاکنون سه دور گفت‌وگوی غیرمستقیم و یک نشست فنی میان دو کشور برگزار شده و به گفته وزارت خارجه عمان، دور چهارم این مذاکرات که قرار بود شنبه برگزار شود، به تعویق افتاده و زمان جدید آن هنوز اعلام نشده است. منابع رسانه‌ای آمریکایی نیز احتمال داده‌اند دور جدید این مذاکرات در یکی از کشورهای اروپایی برگزار شود.