بدترین روز تاریخ اسرائیل؛ منطقه در آستانه جنگ تمام عیار؟
اکوایران: همزمان با حمله همه جانبه حماس به سرزمین های اشغالی که از آن تحت عنوان طوفان الاقصی هم یاد می شود، تحلیل ها در باب فرجام این رویارویی افزایش یافته است. توماس فریدمن، ستون نویس نیویورک تایمز بر این باور است که پس لرزه های چنین حمله ای به این دو بازیگر محدود نخواهد بود و جغرافیای خاورمیانه در آستانه تغییراتی و تهدیدهای حدی قرار دارد.

به گزارش اکوایران، ناهوم بارنیا، ستون نویس روزنامه یدیعوت درباره حمله حماس به اسرائیل خطاب به توماس فریدمن گفت: شنبه، بدترین روزی است که تاریخ اسرائیل بعد از جنگ اشتباه یوم کیپور به لحاظ نظامی به یاد دارد.
منطقه در آستانه جنگی تمام عیار؟
به نوشته اقتصادنیوز، فریدمن یادداشت خود درنشریه نیویورک تایمز را با این عبارت شروع کرد و در ادامه نوشت: آنچه رخ داد، گرد و غبار معمول میان حماس و اسرائیل نیست. پیامدهای این شوک نه تنها اسرائیل و فلسطینیان غزه درگیر کرده، بلکه می تواند اوکراین، عربستان و حتی ایران را وارد مرحلهای تازه کند. چرا؟ هر گونه جنگ طولانیمدت اسرائیل و حماس این پتانسیل را دارد تا ارسال تجهیزات نظامی مورد نیاز کییف متوقف و اداوات جنگی راهی تلآویو شده و همزمان فرایند عادیسازی روابط عربستان و اسرائیل را فعلا غیرممکن کند. به ادعای فریدمن، درگیری کنونی میتواند تنشهایی را میان اسرائیل با ایران و حزبالله لبنان و همچنین عربستان سعودی و ایران افزایش دهد. پس در آستانه لحظه فوقالعاده خطرناک در چندین جبهه هستیم.
این بار اسرائیل در 22 نقطه خارج از نوار غزه، از جمله سرزمین هایی تا 15 مایلی داخل سرزمینهای اشغالی، توسط نیروی نظامی حماس هدف حمله قرار گرفت. حماس نه تنها به اسرائیل حمله کرد، بلکه بر نیروهای مرزی اسرائیل مسلط شد. اسرای اسرائیلی را از همان مرز به غزه بازگرداند -مرزی که اسرائیل برای آن حدود 1 میلیارد دلار هزینه کرده بود تا دیواری غیر قابل نفوذ باشد. پس حمله اخیر برای تل آویو ضربه ای تکان دهنده بود و توان بازدارندگی اش را زیر سوال برد. بارنیا در گفتگو با فریدمن مدعی شد: اسرائیل همیشه به توانایی سرویس های اطلاعاتی اش جهت نفوذ به ساختار حماس و شبه نظامیان فلسطینی در کرانه باختری و دریافت هشدارهای اولیه افتخار کرده. اما این بار، حماس جلوی چشمان اسرائیل مانورهای تمرینی اش را برای حمله برگزار کرده بود.
سرنوشت کییف در گرو طوفان الاقصی
شواهد نشان می دهد سازمان اطلاعات اسرائیل مانور حماس را اینگونه تفسیر کرده که این گروه فقط سعی دارد با سران ارتش اسرائیل درگیر شده و فرماندهان را کمی عصبی کند.این نهاد ظاهرا بر این باور بود که حماس شدیدا به کمک مالی بیشتری از قطر نیاز دارد، بازیگری که از سال 2012 بیش از یک میلیارد دلار به حماس کمک کرده است.ناهوم مدعی است: تفسیر اطلاعاتی این است که حماس برای حمله ای آموزش می داد که هرگز جرات انجامش را نداشت. چنین قضاوتی که پر از غرور و تکبر بود، اشتباه از آب درآمد. حماس به شکلی فوقالعاده پیچیده از خشکی و دریا حمله را کلید زد.حماس نه تنها توانست پایگاههای ارتش اسرائیل را هدف قرار دهد، بلکه این توان را داشت تعدادی از اسرائیلیها را به اسارت گرفته و به غزه بازگرداند.
فریدمن در ادامه یادداشتش مدعی شد: توافق آمریکا، عربستان و اسرائیل زلزله دیپلماتیک بود که به احتمال زیاد نتانیاهو را مجبور می کرد در ازای ایجاد اتحاد میان کابینه این بازیگر و کشورهای سنی خلیج فارس، افراطی ترین اعضای کابینه را کنار بگذارد. علاوه بر این « بی بی» می توانست ایران را در حاشیه قرار دهد. مجموعه این گزاره ها می توانست بزرگترین تغییرات منطقه ای در 75 سال را رقم بزند. حالا این توافق عمیقا منجمد شده، زیرا سعودی ها مجبور شده اند بیش از هر زمان دیگری خود را با منافع فلسطین و نه فقط منافع خود همسو کنند.امروز عدم ارسال کمک نظامی به اوکراین در آمریکا سر و صدای زیادی به راه انداخته است. حال اگر اسرائیل بخواهد به غزه حمله کند و جنگی طولانی را کلید بزند، اوکراین باید نگران رقابت با تل آویو برای دستیابی به موشکهای پاتریوت و همچنین گلولههای توپخانه 155 میلیمتری و سایر تسلیحات اساسی باشد؛ ادواتی که کی یف شدیدا بدان ها نیاز دارد.ولادیمیر پوتین متوجه این حقیقت شده است. بی دلیل نبود که اخیرا گفت اگر کمک ها متوقف شود، اوکراینی ها یک هفته بیشتر زنده نخواهند ماند.
با این حال تحلیلگری چون فریدمن مدعی است آنچه رخ داده فرصتی است به مانند جنگ یوم کیپور که به توافق با مصر به پایان رسید. با این همه فریدمن نوشته، حماس هرگز نمی تواند برای اسرائیل شریک امنی باشد. به ادعای فریدمن اما تشکیلات خودگردان فلسطین میتواند شریک باشد. بنابراین، اگر اسرائیل قصد حمله گسترده به غزه داشته باشد، احتمالا به یک ابتکار عمل سیاسی متوسل شود تا قدرت تشکیلات خودگردان فلسطین را تقویت کند در غیر این صورت، دیر یا زود، وضعیت بدتر خواهد شد، این درسی بود که جنگ یوم کیپور به اسرائیل داد.
تیتر یک در اکوایران
پربینندهترینها
-
فروش خودروهای وارداتی آزاد شد
-
اجرای مرحله سوم کالابرگ به کجا رسید؟/ آخرین مهلت استفاده از اعتبار کالابرگ
-
پاسخ نتانیاهو به ارتباطش با مایک والتز درباره ایران
-
پایان عملیات نجات انفجار بندرعباس؛ ۱۸۰۰ خودرو بدون بیمه در آتش سوخت/ مفقودیها مشمول دیه میشوند؟
-
ایران خودرو بازار را شوکه کرد / توقف تولید خودروی محبوب صحت دارد؟
-
حمله موشکی جدید یمن و رخنه بزرگ امنیتی تلآویو
-
ترامپ: هدف از مذاکره برچیدن کامل برنامه هستهای ایران است/ آماده شنیدن استدلالها برای اجازه دادن به برنامه اتم غیرنظامی هستم
-
قدرت در ازای سرسپردگی به رئیس؛ داستان صعود روبیو به بالاترین سطوح کاخ سفید
-
مقایسه سرعت ترخیص کالا در بندر شهید رجایی با بندر اماراتی