چرخه رونق و رکود در بازار مسکن برهم خورد
اکوایران: در بازار مسکن ایران هم دورههای رکود، احیا و رونق وجود دارد، اما شرایط اقتصادی به لحاظ نرخ تورم موجب میشود که هرچه در گذشته اتفاق افتاده، لزوما در آینده رخ ندهد بلکه هر دوره شرایط خاص خودش را دارد و بهتر است که مولفههای خاص هر دوره هم بررسی شود.

به گزارش اکوایران، این الگو نشان میدهد که در دهههای گذشته بهطور تقریبی در هر بازه زمانی 5 ساله، بازار مسکن به جهت تحولات قیمتی و معاملاتی با نوساناتی روبهرو میشد که به این الگوی تکرارشونده چرخه رونق و رکود گفته میشود. هرچند این الگو طی دهههای گذشته بهطور تقریبی تکرار شده اما برخی شواهد در سالهای اخیر حاکی از تغییر این الگو در بازار مسکن است.
فرهاد خان میرزایی، کارشناس اقتصادی با اشاره به ویژگی شاخص چرخههای رونق و رکود در بازار مسکن به «اکوایران» گفت: براساس این الگو در بازار مسکن در دورهای فشار عرضه بیشتر میشود که در این دوره قیمت ثبات نسبی را تجربه میکند. پس از آن به تدریج با افزایش معاملات، قیمت شروع به افزایش میکند و پس از اینکه قیمت از برخی از آستانهها عبور میکند، بازدهی سرمایهگذاری در بخش مسکن افزایش پیدا میکند و در نتیجه عرضه مسکن بیشتر میشود.
او ادامه داد: این عرضه عموماً با ساخت وساز بی رویه همراه میشود. این مسئله دوباره باعث میشود که فشار عرضه به تقاضا غلبه پیدا کند.
او با تاکید بر آنکه در بازار مسکن ایران هم دورههای رکود، احیا و رونق وجود دارد، تصریح کرد: اما شرایط اقتصادی به لحاظ نرخ تورم موجب می شود که هرچه در گذشته اتفاق افتاده، لزوما در آینده رخ ندهد بلکه هر دوره شرایط خاص خودش را دارد و بهتر است که مولفههای خاص هر دوره هم بررسی شود.
خان میرزایی به ویژگی های بازار مسکن در دوره اخیر اشاره کرد و افزود: از سال 97 یا 98 بازار مسکن با افزایش قیمت مسکن مواجه شد اما تعداد عرضه و پروانههای ساخت افزایش پیدا نکرده است. برای کسی که در قسمت عرضه مسکن قرار دارد، بازدهی قیمت برایش اهمیت فراوانی دارد. تغییراتی که در دهه 90 درخصوص قواعد ساخت و ساز رخ داده، بازدهی مسکن را کاهش داده است. از سوی دیگر، سازنده مسکن افق حداقل 2 ساله را برای ساخت و فروش واحدهایش مدنظر قرار میدهد که به دلیل افت قدرت خرید خانوار، احتمالاً باعث شده که افراد افق مناسبی برای کسب بازدهی از عرضه نداشته باشند.
او همچنین گفت: علاوه بر این، به نظر میرسد به دلیل محدودیت عرضه زمین، حاشیه سود ساخت مسکن هم کاهش پیدا کرده است. در سمت عرضه با این چالشها و در سمت تقاضا در شرایط جاری با افت قدرت خرید مردم مواجه هستیم. همین موضوع باعث شده شکاف میان عرضه و تقاضا شکل بگیرد و ما نتوانیم از این دورهای که افزایش قیمت رخ داده و انتظار میرود که این دوره افزایش قیمت با افزایش عرضه همراه باشد، به شرایط رکودی که ثبات نسبی قیمت وجود دارد وارد شویم.
او تاکید کرد: بنابراین بازار مسکن در دوره اخیر با شرایط متفاوتی نسبت به دوره های گذشته رکود و رونق روبه رو است و مهم تر آنکه فعلا سیگنالهایی دریافت نمیشود که بتوانیم وارد چرخه بعدی شویم.
تیتر یک در اکوایران
پربینندهترینها
-
وزارت خارجه ایران بیانیه صادر کرد؛ دلیل تردید ایران درباره مذاکرات اعلام شد
-
لشکرکشی ارتش سازمانهای مردم نهاد چین برای سرکوب انتقادات در سازمان ملل
-
آخرین جزئیات از تعداد کشته شدگان انفجار بندر شهید رجایی
-
موضع آیتالله علم الهدی درباره جشنواره کوچه: عناصری در برگزاری جشنواره کوچه لاابالیگری کردند
-
شناسایی هویت ۴ جانباخته دیگر انفجار بندر شهید رجایی/ شمار شناساییشدگان به ۳۳ نفر رسید
-
شدیدترین حمله هوایی اسرائیل به سوریه+ فیلم
-
روایت عجیب امام جمعه کرج از مذاکرات ایران و آمریکا: برای اینکه برخی ایراد نگیرند مذاکره پیش میرود/ بدون اجازه آمریکا، اسرائیل کاری نمیکند
-
دلار و طلا خلاف جهت یکدیگر حرکت کردند / چالش صرافیهای رمزارزی ادامه دارد
-
گزارش اختصاصی رویترز از جزئیات مذاکرات؛ تعهدات ایران از برجام فراتر میرود؟