تغییر ماموریت ویتکاف در آستانه سفر ترامپ به خاورمیانه
اکوایران: تندروهای اسرائیلی اصرار دارند که تنها استفاده از زور میتواند حماس را وادار به آزاد کردن بیش از ۲۰ گروگانی کند که همچنان در اسارت دارد و به جنگ پایان دهد. اما بسیاری از تحلیلگران میگویند که تشدید گسترده حمله اسرائیل میتواند آخرین امید برای صلح را نابود کند.

به گزارش اکوایران، هنگامی که رئیسجمهور ایالات متحده، دونالد ترامپ، در اوایل آوریل نخستوزیر اسرائیل، بنیامین نتانیاهو را در کاخ سفید میزبانی کرد، یکی از خبرنگاران به ترامپ یادآوری کرد که وعده انتخاباتی او در سال ۲۰۲۴ برای پایان دادن به جنگ در غزه هنوز محقق نشده است. اسرائیل بهتازگی یک آتشبس شکننده در جنگ ۱۸ ماهه خود با حماس را شکسته و بمباران غزه را از سر گرفته بود. اما ترامپ ابراز خوشبینی کرد. او پاسخ داد: «دوست دارم جنگ متوقف شود. و فکر میکنم جنگ در زمانی نهچندان دور متوقف خواهد شد.»
یک ماه بعد اما چشمانداز آتشبس در غزه حتی تیرهتر شده است.
به گزارش نیویورکتایمز، پس از آنکه کابینه امنیتی نتانیاهو طرحهایی برای فراخوان دهها هزار نیروی ذخیره جهت حملهای جدید به این منطقه را تصویب کرد، او روز دوشنبه هشدار داد که اقدامی شدید انجام خواهد داد.
تندروهای اسرائیلی اصرار دارند که تنها استفاده از زور میتواند حماس را وادار به آزاد کردن بیش از ۲۰ گروگانی کند که همچنان در اسارت دارد و به جنگ پایان دهد. اما بسیاری از تحلیلگران میگویند که تشدید گسترده حمله اسرائیل میتواند آخرین امید برای آتشبس را نابود کند.
اکنون این پرسش مطرح است که ترامپ چگونه واکنش نشان خواهد داد. تحلیلگران میگویند که پس از موج اولیه دیپلماسی برای آزادسازی گروگانها و دستیابی به توافقی بلندمدت، ترامپ و مقامات ارشدش تمرکز خود را بر این بحران از دست دادهاند. این وضعیت، عملاً دست باز برای نتانیاهو فراهم کرده است که به نظر میرسد آماده استفاده از آن است.
ایلان گلدنبرگ، کارشناس خاورمیانه در دولتهای اوباما و بایدن، گفت: «در ابتدای دولت، تمام امیدها متوجه غزه بود. اما وقتی آتشبس از هم پاشید، ترامپ اساساً به اسرائیلیها چراغ سبز داد تا هر کاری میخواهند بکنند.» گلدنبرگ افزود: «احساس من این است که او دیگر خیلی درگیر نیست. انگار خسته شده است.»
ترامپ هفته آینده قصد دارد به خاورمیانه سفر کند و در عربستان سعودی، قطر و امارات متحده عربی توقف خواهد داشت.
یک تشدید خشونتآمیز جنگ در غزه میتواند برای ترامپ ناامیدکننده باشد؛ یادآوری آشکاری از این واقعیت که او نتوانسته صلحی را که وعده داده بود، محقق کند.
با این حال، این احتمال وجود دارد که ترامپ صبر خود را از دست داده باشد و از گفتگوها در اسرائیل درباره وارد آوردن ضربه نهایی و کوبنده به حماس، که نتانیاهو گفته مقامات نظامی او آن را «حرکات پایانی» جنگ توصیف کردهاند، استقبال کند.
همچنین ممکن است ترامپ تحمل بالایی نسبت به استفاده اسرائیل از نیروی سنگین داشته باشد. او به حماس هشدار داده است که اگر این گروه گروگانهای باقیمانده را آزاد نکند «جهنم به پا خواهد شد».
مایکل ماکوسکی، رئیس و مدیرعامل مؤسسه یهودی امنیت ملی آمریکا که مواضعی تندرو دارد، موافق بود که ترامپ در مقایسه با دولت بایدن، کمتر در موضوع غزه با اسرائیل درگیر بوده است.
جو بایدن و مقامات ارشد او پس از حملات ۷ اکتبر ۲۰۲۳ حماس، زمان زیادی صرف مدیریت کارزار نظامی اسرائیل در غزه کردند. هدف آنها در ظاهر این بود که رنج غیرنظامیان در غزه را محدود کنند و در عین حال، اسرائیل را از محکومیت بینالمللی نجات دهند، حتی اگر منتقدان آنها را به مدارای بیش از حد با استفاده اسرائیل از زور متهم میکردند.
ترامپ نشانههایی از نگرانی برای جمعیت غزه نشان داده است، و روز دوشنبه گفت که به مردم غزه کمک خواهد کرد تا «کمی غذا» دریافت کنند، در حالی که اسرائیل محاصره را ادامه میدهد.
اما توجه او به این درگیری پراکنده بوده است.
ماکوسکی گفت: «این وضعیت در مقایسه با دولت بایدن که تلاش میکرد عملیاتهای اسرائیل را بهصورت جزئی مدیریت کند، مثل تفاوت شب و روز است.»او افزود: «مقامات اسرائیلی دیگر تماس تلفنی دریافت نمیکنند. فکر نمیکنم کسی به آنها فشار بیاورد که چند کامیون کمک وارد شود.»
اکسیوس روز دوشنبه گزارش داد که اسرائیل در صورت نرسیدن به توافق با حماس، درست زمانی که ترامپ از سفرش به منطقه بازگردد،؛ حمله زمینی جدیدی به غزه آغاز خواهد کرد. ماکوسکی، که اخیراً در جلساتی با مقامات ارشد اسرائیلی شرکت کرده بود، گفت که این گزارش با اطلاعات او مطابقت دارد.او افزود: «در خاورمیانه، ترامپ بیشتر بر دیپلماسی متمرکز بوده که هدفش جلوگیری از برنامه هستهای جمهوری اسلامی ایران است.»
برایان هیوز، سخنگوی شورای امنیت ملی، روز دوشنبه در بیانیهای گفت که ترامپ «همچنان متعهد به تضمین آزادی فوری گروگانها و پایان حکومت حماس بر غزه است.» او افزود: «حماس تنها مسئول این درگیری و از سرگیری خصومتهاست.»
یکی از نشانههای تغییر تمرکز، مسئولیتهای استیو ویتکاف، فرستاده ویژه ترامپ در امور خاورمیانه، است. در روزهای ابتدایی ریاستجمهوری ترامپ، ویتکاف بهطور جدی درگیر دیپلماسی اسرائیل-حماس شده بود تا آتشبس موقت ۱۵ ژانویه را تمدید کند.
اما از آن زمان، ویتکاف به نوعی فرستاده ویژه سیار تبدیل شده که مأموریتهای متعددی را مدیریت میکند. این توسعهدهنده املاک سابق و دوست قدیمی ترامپ همچنین پرونده ایران را بر عهده گرفته و چهار بار با ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه، برای گفتگو درباره اوکراین دیدار کرده است.
شواهد کمی وجود دارد که نشان دهد مارکو روبیو، وزیر امور خارجه، وارد عمل شده باشد. روبیو، که هفته گذشته ترامپ او را بهعنوان مشاور امنیت ملی هم منصوب کرد، هنوز به اسرائیل سفر نکرده است.
تیتر یک در اکوایران
پربینندهترینها
-
هشدار مدیریت بحران به تهرانیها/ از تردد غیرضروری خودداری کنید
-
ورود یک ناو آمریکایی دیگر به خاورمیانه در پی افزایش تنشهای تهران و ترامپ
-
فوری/ ادعای ترامپ: حملات به یمن را متوقف میکنیم
-
بازگشت هواپیماهای سعودی به آسمان تهران
-
بحران در راه است؟ تهران تا پایان اردیبهشت برای دفن اموات فرصت دارد
-
دو دلیل ریزش بازار ارز و سکه
-
تغییر ماموریت ویتکاف در آستانه سفر ترامپ به خاورمیانه
-
شرط استارت دور چهارم مذاکرات ایران و آمریکا؛ تهران در انتظار اعلامنظر عمان
-
خسارت تجار از انفجار بندرعباس