دارا خسروشاهی، مدیرعامل اوبر، توصیه می‌کند که خود را به یک مسیر شغلی مشخص محدود نکنید.

خسروشاهی در گفت‌وگویی با رئیس دانشگاه براون، کریستینا اچ پکسن تاکید کرد: به‌ویژه وقتی جوان هستید یا در آغاز مسیر شغلی قرار دارید، ممکن است تصویری از شغل رویایی‌تان و گام‌هایی دقیق برای رسیدن به آن در ذهن داشته باشید. اما به چالش کشیدن خودتان و پذیرفتن فرصت‌های جدید، حتی اگر با مسیر شغلی یا رشته تحصیلی‌تان هم‌راستا نباشند می‌تواند نقش بسیار مهمی در داشتن یک مسیر حرفه‌ای رضایت‌بخش ایفا کند. 

پذیرای چیزهای جدید باشید

او با بیان اینکه در مسیر حرفه‌ای‌اش به‌شکل باورنکردنی خوش‌شانس بوده‌ است، گفت دلیلش این بوده که نسبت به هر چیزی بسیار پذیراست: مشتاق باشید تا افراد جدید را بشناسید، به حوزه‌هایی خارج از زمینه آموزشی‌تان علاقه‌مند باشید چراکه این حس کنجکاوی، شما را به روی جهان و فرصت‌ها باز خواهد کرد.

خسروشاهی پیش از پیوستن به اوبر در صنایع مختلفی فعالیت کرده بود؛ از جمله دوازده سال به‌عنوان مدیرعامل شرکت گردشگری اکسپدیا و هفت سال به‌عنوان مدیر مالی شرکت IAC، که یک شرکت هلدینگ در حوزه رسانه‌های دیجیتال است که شامل پلتفرم‌هایی چون اینوستوپدیا و وری‌ول می‌شود.

حس کنجاوی‌تان را تقویت کنید

او می‌گوید که رسیدن به سطح بالای مدیریتی و باقی‌ماندن در آن موقعیت، بیشتر به‌دلیل حس کنجکاوی شدیدش و روابطی بوده است که با مدیرانی که راهنمایش بوده‌اند شکل داده است؛ نه صرفا جاه‌طلبی برای رسیدن به عناوین شغلی بزرگ.

او تاکید کرد: من در طول زندگی‌ام خیلی کمتر نگران این بودم که چه کاری انجام می‌دهم، و بیشتر تمرکزم روی این بود که برای چه کسی کار می‌کنم، و این نگاه در طول زمان به سودم تمام شد.

لزوم تمرین برای داشتن ذهنی باز

به‌گفته توماس چامورو-پرموزیک، روان‌شناس و متخصص توسعه رهبری، می‌توان با تمرین، ذهنی باز و کنجکاو پرورش داد. برای این کار، روزانه ۲۰ تا ۳۰ دقیقه زمان بگذارید تا مهارتی جدید یاد بگیرید، موضوعی جالب را تحقیق کنید، یا درباره مسیر شغلی کسی کنجکاوی نشان دهید و از او سوال بپرسید. چامورو-پرموزیک در مقاله‌ای در سال ۲۰۲۳ در نشریه کسب‌و‌کار هاروارد نوشت که نداشتن زمان یا داشتن شغلی کسل‌کننده تنها توجیهاتی هستند که جلوی یادگیری را می‌گیرند.

او نوشت: در واقع، هیچ چیز واقعا مانع استفاده از حس کنجکاوی ما نمی‌شود. مساله فقط در این است که اولویت‌های درست را انتخاب کرده و به‌طور هدفمند تلاش کنیم که یاد بگیریم، تجربه‌های جدید داشته باشیم، و فاصله بین آنچه می‌دانیم و آنچه می‌خواهیم بدانیم را پر کنیم.

به گفته جولیت هان، عصب‌شناس دانش آموخته هاروارد، سوالات ساده‌ای مثل «در چه کاری مهارت دارید؟» و «از انجام چه کاری لذت می‌برید؟» می‌توانند به شناسایی نقاط قوت، ضعف و زمینه‌های قابل بهبود کمک کنند؛ چه بخواهید در شغل فعلی‌تان مهارت کسب کنید یا آماده جهشی جدید در مسیر حرفه‌ای‌تان شوید. 

کریس هایمز، مدیرعامل پلتفرم کاریابی ایندید، حتی هنگام مصاحبه با متقاضیان شغل نیز از همین نوع سوالات باز استفاده می‌کند. او در فوریه گفته بود که پاسخ افراد به این سوالات برای او مهم‌تر از رزومه آن‌هاست.