به گزارش اکوایران، طرف‌های درگیر در مذاکرات میان ایران و آمریکا، از جمله عمان، تلاش می‌کنند اهمیت تعویق دور جدید مذاکرات هسته‌ای را کم‌اهمیت جلوه دهند و این وقفه را، همانگونه که ناظران توصیف می‌کنند، به عنوان «شکست» یاد نکنند. با این حال، به‌گفته ناظران، تفاوت چشمگیری میان لحن دو طرف دیده می‌شود. در شرایطی که تهران عموما رویکردی مثبت و امیدوارکننده داسته، آمریکا طی روزهای اخیر لحنی تند و هشدارآمیز در پیش گرفته است. این تفاوت لحن به‌گفته تحلیلگران، بی‌دلیل نیست و واشینگتن دلایل مشخصی برای افزایش فشار علیه تهران دارد.

به نوشته العربیه، مورد یمن، از جمله دلایلی است که دولت آمریکا موضع خود را در برابر تهران شدت بخشیده است. یک مقام آمریکایی در پاسخ به پرسش العربیه درباره علت موضع‌گیری صریح پیت هگست، وزیر دفاع ایالات متحده، علیه ایران ادعا کرده که نیروهای آمریکایی در روزهای گذشته یک محموله سلاح قاچاق به مقصد حوثی‌ها را رهگیری کرده‌اند و این موضوع در رابطه با مسئله مذکور دخیل بوده است.

هم‌زمانی مواضع تند کاخ سفید و وزارت دفاع آمریکا، به‌نظر می‌رسد کاملاً هماهنگ باشد. روز پنج‌شنبه، دونالد ترامپ رئیس‌جمهوری آمریکا، در توییتی هشدار داد هر کشوری که اقدام به خرید نفت یا محصولات پتروشیمی ایران کند، با تحریم مواجه خواهد شد. به‌گفته مقام‌های آمریکایی، نخستین دلیل این موضع‌گیری سخت‌گیرانه آن است که ترامپ و وزیر دفاع او می‌خواهند پیامی روشن به ایران بدهند: «ایالات متحده کشوری قدرتمند است و می‌خواهد با ایجاد بازدارندگی، ایران را هرچه سریع‌تر به پذیرش توافق وادار کند».

دلیل دوم این موضع‌گیری سخت‌گیرانه، این است که آمریکایی‌ها بر این پندارند که ایران در روند مذاکرات نوعی تعلل و وقت‌کشی نشان می‌دهد و به‌دنبال فرسایش قدرت و توان آمریکا در منطقه است. مقامات آمریکایی این گمانه را مطرح کرده‌اند که تهران می‌کوشد ایالات متحده را خسته و فرسوده کند و به‌طور عمدی روند دستیابی به توافق را به تأخیر می‌اندازد تا این روند به زمانی موکول شود که حضور نظامی آمریکا در منطقه کاهش یافته باشد.

به نوشته العربیه، با این حال، دونالد ترامپ طرح متفاوتی را دنبال می‌کند. او خواستار رسیدن به یک توافق چارچوبی با ایران در مدت زمان بسیار کوتاه است، که احتمالاً از نیمه ماه جاری فراتر نرود. در همین زمینه، او تهدید به اعمال یک‌جانبه تحریم‌های اقتصادی می‌کند و هم‌زمان، جهان در حال آمادگی برای بازگرداندن تحریم‌های تعلیق‌شده علیه ایران تا فصل پاییز است.

به‌گفته یکی از کارشناسان، آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در آستانه انتشار گزارشی قرار دارد که در آن مدعی پایبند نبودن ایران به مفاد توافق هسته‌ای سال 2015 اشاره خواهد شد. گزارشی که می‌تواند زمینه‌ساز بازگشت تحریم‌هایی شود که اروپا پس از امضای «برجام» معلق کرده بود.

برداشت کلی در واشنگتن این است که دونالد ترامپ در تلاش است هرچه سریع‌تر به راه‌حلی برای مسئله هسته‌ای ایران دست یابد. او در این مسیر، با تهدید به اعمال تحریم‌های اقتصادی و گزینه نظامی، قصد دارد تهران را تحت فشار قرار دهد و منتظر واکنش ایران در مدت زمان کوتاه آینده است.