به گزارش اکوایران، شاخص‌های سهام آمریکا روز جمعه صعود کردند و افت شدید قیمتی پس از اعلام تعرفه‌های «روز آزادی» دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا را جبران کردند؛ این رشد پس از آن صورت گرفت که داده‌های بازار کار فراتر از انتظارات ظاهر شدند.

بر اساس گزارشی از فایننشیال تایمز، طبق گزارش اداره آمار کار آمریکا، در ماه آوریل، ۱۷۷ هزار شغل در اقتصاد این کشور ایجاد شد؛ رقمی که از پیش‌بینی ۱۳۵ هزار شغلی اقتصاددانان شرکت‌کننده در نظرسنجی بلومبرگ فراتر رفت؛ اگرچه این عدد نسبت به ماه مارس روند کاهش داشته است.

رالی چشمگیر S&P 500 

شاخص سهام S&P 500 روز جمعه به‌دنبال انتشار این خبر با جهش 1.5 درصدی مواجه شد که از سطح بسته‌شدن آن در روز دوم آوریل، که دونالد ترامپ از تعرفه‌های متقابل خود رونمایی کرد، فراتر رفت. طبق گزارش‌ها صعود روز جمعه، نهمین روز متوالی از افزایش شاخص S&P 500 محسوب می‌شود، که طولانی‌ترین دوره افزایشی از سال 2004 است و در میان طولانی‌ترین روندهای صعودی ثبت شده قرار دارد.

رشد_فراتر_از_انتظار_اشتغال_آمریکا_در_ماه_آوریل

نقش کاهش تنش‌های تجاری در رشد سهام

شاخص سهام معیار وال استریت در روزهای آشفته معاملاتی پس از اعلام تعرفه‌های متقابل از سوی دونالد ترامپ، تا 15 درصد سقوط کرد و باعث آشفتگی در بازارهای مالی جهانی شد. با این حال، سهام جهانی از آن زمان تا حد زیادی بهبود یافته‌اند، چراکه نشانه‌هایی از کاهش تنش‌های تجاری ظهور کرده است؛ از جمله سخنان وزیر بازرگانی چین در روز جمعه مبنی بر این‌که واشنگتن اخیرا برای شرکت در مذاکرات تجاری ابزار تمایل کرده است.

به گفته آجای راجاد هیاکشا، رئیس تحقیقات جهانی در بارکلیز، به‌نظر می‌رسد صعود بازارهای سهام براساس این انتظارات شکل گرفته است که بدترین شرایط درباره تعرفه‌ها پشت‌سر گذاشته شده است؛‌ در حالی که دقیقا عکس این شرایط وجود دارد، چراکه اثر تعرفه‌ها هنوز در داده‌های اقتصادی ظاهر نشده است.

رشد سهام؛ از وال استریت تا آسیا و اروپا

صعود سهام در وال‌استریت در چندین کشور دیگر نیز دیده شد، به طوری‌که موج اولیه نوسان بازارهای سهام پس از اعلام برنامه‌های تعرفه‌ای ترامپ در روز آزادی فروکش کرد. شاخص‌های سهام در سراسر منطقه آسیا-پاسیفیک و اروپا چندین روز افزایشی را تجربه کردند.

شاخص FTSE 100 بریتانیا روز جمعه رشد 1.2 درصدی را ثبت کرد، در حالی‌که برای پانزدهمین روز متوالی افزایش یافت؛ که طولانی‌ترین روند صعودی ثبت شده این شاخص است. اما با وجود بهبود در بازارهای سهام، دلار آمریکا همچنان چهار درصد نسبت به سطح خود در دوم آوریل کاهش یافته است.

افزایش بازده اوراق خزانه‌داری 2 ساله آمریکا

پس از انتشار داده‌های اشتغال آمریکا در روز جمعه، بازده اوراق خزانه‌داری 2 ساله آمریکا که تحت تاثیر انتظارات از نرخ بهره قرار دارد، با افزایش 0.13 واحد درصدی به 3.83 درصد رسید، چراکه سرمایه گذاران انتظار دارند فدرال رزرو نرخ بهره خود را برای مدت طولانی‌تری بالا نگه دارد.

چشم‌انداز کاهش نرخ بهره فدرال رزرو

با این حال، معامله‌گران همچنان سه مرحله کاهش نرخ بهره فدرال رزرو را برای امسال پیش‌بینی می‌کنند و احتمال چهارمین کاهش از 60 به حدود 30 درصد کاهش یافته است. موسسه مالی گلدمن ساکس نیز اعلام کرد که انتظار خود برای کاهش بعدی نرخ بهره فدرال رزرو را از ماه ژوئن به جولای عقب انداخته است. این درحالی است که دونالد ترامپ پس از انتشار داده‌های بازار کار آمریکا در شبکه اجتماعی تروث نوشت: فدرال رزرو باید نرخ بهره خود را کاهش دهد.

کلادیا ساهم، اقتصاددان ارشد در شرکت مشاوره سرمایه گذاری نیوسنتری معتقد است که سیاست‌های اقتصادی دونالد ترامپ به هیچ‌وجه کوچک نبودند، اما اثرات اولیه نسبتا اندکی داشتند. به گفته او، تاثیرگذاری این سیاست‌ها روی سیستم زمان‌بر خواهد بود که به این معناست که فدرال رزرو منتظر خواهد ماند و هرگونه کاهشی در نرخ بهره احتمالا در اواخر نیمه دوم سال اعمال می‌شود؛ نه در طول 2 ماه آینده.

اولین کاهش تولید ناخالص داخلی آمریکا

داده‌های رسمی این هفته اولین کاهش در تولید ناخالص داخلی آمریکا در طول سه سال گذشته را نشان داد؛ اما این کاهش به دلیل جهش واردات پیش از اعلام تعرفه‌های ترامپ دچار تحریف شده بود، آن‌هم در شرایطی که تقاضای داخلی همچنان قوی باقی مانده است.

در چنین شرایطی بسیاری از اقتصاددانان پیش‌بینی می‌کنند که تعرفه‌ها به‌عنوان مانعی برای رشد در نیمه دوم سال عمل خواهد کرد.