به گزارش اکوایران، مذاکره‌کنندگان ارشد جمهوری اسلامی ایران و ایالات متحده روز یکشنبه مذاکرات خود را از سر خواهند گرفت تا اختلافات بر سر برنامه هسته‌ای تهران را بررسی کنند؛ تلاشی برای پیشرفت در شرایطی که واشنگتن موضع سخت‌گیرانه‌تری در آستانه سفر دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، به خاورمیانه اتخاذ کرده است.

اگرچه تهران و واشنگتن هر دو گفته‌اند ترجیح می‌دهند از طریق دیپلماسی این اختلاف چند دهه‌ای را حل‌وفصل کنند، اما همچنان بر سر چندین خط قرمز کلیدی اختلاف عمیقی دارند که مذاکره‌کنندگان باید برای رسیدن به توافق جدید و جلوگیری از اقدام نظامی، از آن‌ها عبور کنند.

به گزارش رویترز، عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران، و استیو ویتکاف، فرستاده ترامپ در امور خاورمیانه، قرار است چهارمین دور مذاکرات را در مسقط با میانجی‌گری عمان برگزار کنند. واشنگتن در انظار عمومی موضع سختی گرفته که مقامات جمهوری اسلامی گفته‌اند به روند مذاکرات کمکی نمی‌کند.

ویتکاف روز پنج‌شنبه به خبرگزاری بریتبارت گفت خط قرمز آمریکا این است: «هیچ غنی‌سازی. یعنی برچیدن کامل، بدون ساخت سلاح.» این خواسته شامل برچیدن کامل تأسیسات هسته‌ای ایران در نطنز، فردو و اصفهان است. او گفت: «اگر مذاکرات روز یکشنبه سازنده نباشد، ادامه نخواهد یافت و مجبور خواهیم شد مسیر دیگری را دنبال کنیم.»

ترامپ که هشدار داده در صورت شکست دیپلماسی، احتمال اقدام نظامی علیه ایران وجود دارد، قرار است از ۱۳ تا ۱۶ مه به عربستان سعودی، قطر و امارات متحده عربی سفر کند.

در واکنش به سخنان ویتکاف، عراقچی روز شنبه اعلام کرد جمهوری اسلامی ایران بر سر حقوق هسته‌ای خود مصالحه نخواهد کرد. او گفت: «جمهوری اسلامی ایران با حسن نیت به مذاکرات ادامه می‌دهد. اما اگر هدف این مذاکرات محدود کردن حقوق هسته‌ای ایران باشد، به‌صراحت اعلام می‌کنم که ایران از هیچ‌یک از حقوق خود عقب‌نشینی نخواهد کرد.»

مقامات ایرانی گفته‌اند تهران آمادگی دارد در ازای لغو تحریم‌ها، درباره برخی محدودیت‌ها بر برنامه هسته‌ای‌اش مذاکره کند، اما پایان دادن به برنامه غنی‌سازی یا تحویل ذخایر اورانیوم غنی‌شده، جزو «خط قرمزهایی است که در مذاکرات قابل مصالحه نیستند.»

یک مقام ارشد ایرانی نزدیک به تیم مذاکره‌کننده گفت: «مطالباتی مانند صفر کردن غنی‌سازی و برچیدن سایت‌های هسته‌ای ایران، کمکی به پیشرفت مذاکرات نمی‌کند.». او که نخواست نامش فاش شود، افزود: «آنچه آمریکا در انظار عمومی می‌گوید با آنچه در مذاکرات مطرح می‌کند متفاوت است.»

به گفته این مقام، مسائل در روز یکشنبه که تاریخ اولیه‌اش سوم مه در رم بود ولی به دلیل آنچه عمان «دلایل لجستیکی» خوانده، به تعویق افتاد، روشن‌تر خواهد شد.

علاوه بر این، جمهوری اسلامی ایران هرگونه مذاکره درباره برنامه موشکی‌اش را به‌کلی رد کرده و مقام‌های ارشد جمهوری اسلامی خواستار تضمین‌هایی قوی هستند که ترامپ بار دیگر توافق هسته‌ای را ترک نکند.

ترامپ که از فوریه کارزار «فشار حداکثری» علیه تهران را احیا کرده، در دور نخست ریاست‌جمهوری خود در سال ۲۰۱۸ از توافق هسته‌ای ۲۰۱۵ جمهوری اسلامی ایران با شش قدرت جهانی خارج شد و تحریم‌های فلج‌کننده‌ای را دوباره علیه ایران اعمال کرد.

ایران که همواره گفته برنامه هسته‌ای‌اش صلح‌آمیز است، از سال ۲۰۱۹ محدودیت‌های توافق ۲۰۱۵ را نقض کرده و طبق گزارش آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، غنی‌سازی اورانیوم را «به‌طور چشمگیر» تا سطح ۶۰ درصدی افزایش داده است.