خروج سامانه پاتریوت از اسرائیل همزمان با حمله یمنیها؛ سیگنالی برای پوتین یا ایران؟
اکوایران: دولت ترامپ در حال انتقال یک سامانه دفاع هوایی پاتریوت از اسرائیل به اوکراین است.

به گزارش اکوایران، دولت ترامپ در حال انتقال یک سامانه دفاع هوایی پاتریوت از اسرائیل به اوکراین است. این اقدام که نخستین بار روز یکشنبه توسط نیویورک تایمز گزارش شد، بهعنوان نشانهای از حمایت دولت ترامپ از کییف تعبیر شده است. ترامپ و ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین، ماه گذشته در واتیکان در رم دیدار کردند تا روابط پرتنش خود را بازسازی کنند.
ترامپ در هفتههای اخیر انتقاد خود از ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه را تشدید کرده است و ایالات متحده و اوکراین توافقی مهم درباره مواد معدنی حیاتی امضا کردهاند که مدتها مورد انتظار بود.
با این حال، یک مقام فعلی آمریکایی و یک مقام سابق به میدلایستآی گفتهاند که انتقال پاتریوت ممکن است همچنین پیامی به جمهوری اسلامی ایران باشد، مبنی بر اینکه دولت ترامپ همزمان با مذاکرات، آماده کاهش تنشها در منطقه است.
به گزارش نیویورک تایمز، توافق انتقال سامانه پاتریوت در ماه سپتامبر توسط دولت بایدن با اسرائیل انجام شده است. با این حال، این انتقال همچنان نیازمند تأیید دولت ترامپ است.
سامانههای پاتریوت از جمله سامانههای دفاع هوایی بسیار ارزشمند هستند که ایالات متحده از آنها بهره میبرد و به متحدان خود در سراسر جهان ارائه میدهد. آمریکا ماه گذشته در بحبوحه افزایش تنشها با ایران، یک سامانه را از آسیا به خاورمیانه منتقل کرد.
تلاشهای کنونی برای انتقال پاتریوت همزمان است با اینکه مقامات دفاعی، پس از آنکه یک موشک بالستیک حوثیها به پارکینگ نزدیک ترمینال ۳ فرودگاه بنگوریون در تلآویو برخورد کرد، توجه تازهای را به تواناییهای دفاع هوایی اسرائیل معطوف کردهاند.
این حمله شوکی به اسرائیل وارد کرد و هاله شکستناپذیری که طی یک سال گذشته شکل گرفته بود را شکافت؛ هالهای که پس از دو دور حملات موشکی و پهپادی توسط جمهوری اسلامی ایران که خسارت ناچیزی به اسرائیل وارد کرده بودند، ایجاد شده بود.
رادیو ارتش اسرائیل گزارش داد که سامانه آرو ۳، پیشرفتهترین سامانه دفاع هوایی اسرائیل، و سامانه پیشرفته تاد آمریکا، هر دو در مقابله با موشک حوثی ناموفق عمل کردند.
اسرائیل روز دوشنبه در پاسخ به این حمله، به حدیده در یمن حمله کرد و تا زمان انتشار خبر، ۹ حمله انجام داده بود.
مقامات آمریکایی و عربی که این حمله را رصد میکردند گفتند که هنوز مشخص نیست این موشک چگونه توانسته از سامانههای دفاعی عبور کند و به فرودگاه برسد.
اسرائیل یک سامانه دفاع هوایی چندلایه پیشرفته دارد که توسط ایالات متحده تأمین مالی شده است.
سامانههای دفاع هوایی اسرائیل
سامانه ارو (Arrow) از رهگیرها برای سرنگون کردن موشکهای بالستیک در ارتفاعات بالا استفاده میکند. اسرائیل از گنبد آهنین (Iron Dome) برای رهگیری پرتابههای کوتاهبرد و از دیوید اسلینگ (David’s Sling) برای رهگیری پرتابههای میانبرد استفاده میکند.
سامانه ارو ۲ برای رهگیری موشکهای بلندبرد در جو استفاده میشود که احتمال دارد از سوی ایران یا حزبالله لبنان شلیک شوند.
سامانه ارو ۳ (Arrow 3) برای رهگیری موشکهای بلندبرد در ارتفاعات بسیار بالا، خارج از جو زمین استفاده میشود. تحلیگران میگویند حوثیها و جمهوری اسلامی ایران قادر به شلیک چنین موشکهایی هستند.
اسرائیل بودجه نظامی خارجی خود برای امسال را بهطور کامل استفاده کرده است و مقامات فعلی و سابق آمریکایی میگویند که دولت ترامپ باید بسته جدیدی برای سال ۲۰۲۶ تا پایان امسال تنظیم کند.
اسرائیل در تلاش است وابستگی خود به سامانههای پاتریوت تأمینشده توسط آمریکا را کاهش دهد. نیروی هوایی این کشور در ماه فوریه اعلام کرد که استفاده از پاتریوت را کاهش داده و نیروهای خود را برای کار با گنبد آهنین (Iron Dome) که بهطور بومی در اسرائیل توسعه یافته، آموزش خواهد داد.
با این حال، متحدان آمریکا رقابت شدیدی برای دسترسی به سامانههای پاتریوت دارند. اینکه دولتها سامانههای پاتریوت را از کجا خارج و به کجا منتقل میکنند، اغلب بهعنوان نشانهای از اولویتهای آمریکا و گاهی نشانهای از تنشها در روابط دوجانبه تلقی میشود.
مذاکرات هستهای جمهوری اسلامی ایران
برای مثال، والاستریت ژورنال فاش کرد که دولت بایدن در بهار و تابستان ۲۰۲۱ سامانههای پاتریوت و رهگیرهای آنها را از عربستان سعودی خارج کرد. این تغییر همزمان بود با تلاش دولت بایدن برای پایان دادن به جنگ ائتلاف تحت رهبری عربستان علیه حوثیها در یمن؛ جنگی که دولت بایدن بهدلیل مسائل حقوق بشری بهطور علنی از آن انتقاد کرده بود.
سپس، در مارس ۲۰۲۲، دولت بایدن پیش از سفر بایدن به عربستان برای بازسازی روابط، مجدد سامانههای رهگیر پاتریوت را به عربستان بازگرداند.
دولت ترامپ به اسرائیل دست باز داده تا، پس از آنکه در ماه مارس از یک آتشبس کوتاهمدت خارج شد، جنگ خود علیه غزه را از سر بگیرد. کاخ سفید همچنین ارسال تسلیحات معوقه به اسرائیل را، آزاد کرده است. اما با این وجود، روابط بر سر موضوع ایران تنشآلود باقی مانده است.
رئیسجمهور ترامپ در تلاش است تا درباره یک توافق هستهای با جمهوری اسلامی ایران مذاکره کند. این مذاکرات حمایت ملیگرایان انزواطلب «اول آمریکا» را دارد، اما از سوی جمهوریخواهان سنتی و طرفدار اسرائیل مورد انتقاد قرار گرفته است.
واشنگتن پست آخر هفته گزارش داد که یکی از دلایل اخراج مایک والتز مشاور سابق امنیت ملی ترامپ، این بود که او با بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، درباره حمله به ایران گفتگو کرده بود. والتز نامزد سفیر ایالات متحده در سازمان ملل است.
تیتر یک در اکوایران
پربینندهترینها
-
بازار خودرو با دو خبر ویژه سورپرایز شد / جاده مخصوص شلوغ می شود؟
-
رونمایی از جدیدترین موشک تهران/ ادعای پاریس: در تیررس موشکهای ایرانی قرار داریم
-
بورس در انتظار بازگشایی نماد دومین غول خودروساز
-
دو دلیل ریزش بازار ارز و سکه
-
بانکها روی دور وامدهی
-
پاسخ معاملهگران دلار به مطلب کیهان
-
خسارت تجار از انفجار بندرعباس
-
ضربالاجل خطرناک اسرائیل با سفر ترامپ به منطقه
-
رایزنیها برای تعیین زمان دور چهارم مذاکرات هستهای ایران و آمریکا