به گزارش اکوایران، امروز -9 اردیبهشت- اخباری مبنی بر آغاز جمع‌آوری امضاها برای استیضاح وزیر راه و شهرسازی به گوش رسید. 

فرزانه صادق مالواجرد، که از ۳۱ مرداد ۱۴۰۳ به عنوان اولین زن وزیر راه و شهرسازی فعالیت می‌کند، اکنون با چالش احتمالی استیضاح مواجه است. او پیش از این به عنوان دبیر شورای عالی شهرسازی و معماری ایران و معاون معماری و شهرسازی وزارت راه و شهرسازی خدمت کرده بود.

بررسی تاریخی اکوایران نشان می‌دهد که مسعود پزشکیان، نخستین رئیس‌جمهوری است که هنوز دوره اول ریاست جمهوری‌اش به نیمه نرسیده طرح استیضاح ۳ وزیرش مطرح و یک وزیر آن پیش از پایان سال استیضاح شد.

این چهارمین طرح استیضاح در دولت چهاردهم است. پیش از این در 12 اسفند سال گذشته عبدالناصر همتی، وزیر وقت اقتصاد و دارایی توسط بهارستان استیضاح شد.

خبر مرتبط
دولت وفاق پزشکیان در پیچ تند بهارستان؛ قرعه اولین استیضاح به نام همتی درآمد

اکوایران: در اولین روز اسفند؛ درست زمانی که عمر رای اعتماد وزیران مسعود پزشکیان به 6 ماه رسید، قرعه اولین استیضاح دولت چهاردهم به نام عبدالناصر همتی در آمد و آنچنان که نایب رئیس مجلس گفت، قرار است جلسه این استیضاح، ۱۲ اسفند در صحن علنی مجلس برگزار شود؛ استیضاحی که به دلایل اقتصادی از جمله نوسانات ارز و تورم بالا مطرح شده و امضای ۹۱ نماینده پای آن است.

قبل از این استیضاح نیز در دی ماه 1403 طرح استیضاح احمد میدری، وزیر کار و محسن پاک‌نژاد، وزیر نفت در سامانه مجلس ثبت شد؛ طرحی که پرونده آن مختومه شد.

خبر مرتبط
حمله زودهنگام مجلس به دولت؛ رکوردی که به نام مسعود پزشکیان ثبت شد/ ترین‌های استیضاح بعد از انقلاب

اکوایران: مجلس یک جلسه فوق‌العاده دیگر دارد؛ این بار برای استیضاح یک وزیر دیگر از کابینه مسعود پزشکیان. این خبری است که یک عضو کمیسیون اجتماعی مجلس مطرح کرد و به این ترتیب، نام احمد میدری هم به لیست استیضاح اضافه شد تا بهارستان مثلث استیضاح را تکمیل کند. حالا که عمر دولت پزشکیان به نیمه نرسیده استیضاح 3 وزیرش مطرح شد، آیا او پیش از پایان سال 1403، وزیری را از دست خواهد داد؟

41 نماینده طرح استیضاح تنها زن کابینه پزشکیان را امضا کردند

امروز محمد منان رئیسی، عضو کمیسیون عمران مجلس با بیان اینکه استیضاح وزیر راه و شهرسازی از سوی نمایندگان مجلس کلید خورده‌ است، گفت: طرح استیضاح فرزانه صادق تاکنون‌ به ۴۱ امضا از سوی نمایندگان مجلس‌ رسیده است.

به گزارش تابناک، او طراح استیضاح وزیر راه است و هشت محور اصلی برای طرح این استیضاح عنوان کرده است:

1. انفعال و اهمال در سازمان بنادر

2. بستن سامانه ثبت نام مسکن و محروم کردن مردم از حقوق قانونی خود

3. عدم انجام تکالیف قانونی متناسب با قانون جوانی جمعیت

4. عملکرد بسیار ضعیف وزارتخانه در اجرای قوانین تنظیم کننده بازار مسکن

5. روزمرگی و وضعیت بغرنج در حوزه حمل و نقل

6. سردرگمی و بی‌برنامگی مفرط در عزل و نصب‌های مکرر

7. قانون شکنی‌های مکرر

8. عدم تسلط فنی و ناآگاهی از وقایع مهم وزارتخانه

2001677_696

خبر مرتبط
آغاز روند استیضاح وزیر راه؛ 41 نماینده این طرح را امضا کردند

اکوایران: نمایندگان مجلس با جمع‌آوری ۴۱ امضا، استیضاح وزیر راه و شهرسازی را کلید زدند. محمد منان رئیسی، عضو کمیسیون عمران مجلس و طراح این استیضاح، هشت محور اصلی را دلیل این اقدام عنوان کرد.

نمایندگان در حال جمع‌آوری امضا؛ فرآیند بررسی استیضاح طولانی خواهد بود

عبدالجلال ایری، سخنگوی کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی ضمن تایید این خبر به اکوایران گفت: فعلا این طرح در حد درخواست نماینده و جمع‌آوری امضاهاست و تا طرح استیضاح به هیات رئیسه مجلس تقدیم شود و هیات رئیسه آن را برای بررسی به کمیسیون مربوطه ارجاع دهد، فرآیند طولانی در بیش است.

او گفت: سپس کمیسیون مربوطه (در این مورد، کمیسیون عمران) طرح را بررسی کرده و پس از شنیدن نظرات موافقین و مخالفین باید گزارش خود را به هیات رئیسه ارائه دهد. 

نشست کمیسیون عمران چه گذشت؟

به گزارش ایرنا، عبدالجلال ایری در توضیح نشست عصر امروز کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی به خبرنگاران گفت: در نشست امروز خانم فرزانه صادق مالواجرد، وزیر راه و شهرسازی برای پاسخ به سوالات نمایندگان در کمیسیون حاضر شد.

سخنگوی کمیسیون عمران مجلس تصریح کرد: در ابتدای جلسه، وزیر راه گزارشی از وضعیت بندر شهید رجایی و فعالیت بخش‌های مختلف این بندر مهم تجاری ایران ارائه کرد و تأکید داشت که فرآیند بارگیری کشتی‌ها با قوت ادامه دارد و فعالیت بندر مختل نشده است.

او در ادامه از اقناع اکثر نمایندگان مجلس از پاسخ‌های وزیر راه و شهرسازی خبر داد.

استیضاح وزرای راه در آینه زمان

به همین بهانه نگاهی به تاریخچه استیضاح وزیران این حوزه در دولت‌های پس از انقلاب اسلامی ایران می‌اندازیم.

وزارت راه و شهرسازی، که در سال ۱۳۹۰ از ادغام وزارت راه و ترابری و وزارت مسکن و شهرسازی تشکیل شد، یکی از کلیدی‌ترین وزارتخانه‌های ایران است که مسئولیت توسعه زیرساخت‌های حمل‌ونقل و سیاست‌گذاری در حوزه مسکن را بر عهده دارد.

تنها یک وزیر در این حوزه یا وزارتخانه‌های پیشین آن با استیضاح موفق مواجه شده است: حمید بهبهانی، وزیر راه و ترابری در سال ۱۳۸۹.

حمید بهبهانی، تنها وزیر استیضاح‌شده

حمید بهبهانی، که بین سال‌های ۱۳۸۵ تا ۱۳۸۹ به عنوان وزیر راه و ترابری در دولت محمود احمدی‌نژاد فعالیت می‌کرد، تنها وزیری است که در این حوزه با استیضاح از سمت خود برکنار شد. استیضاح او در تاریخ ۱۲ بهمن ۱۳۸۹ در مجلس شورای اسلامی برگزار شد و به دلایل متعددی از جمله سوانح پی‌درپی هوایی، عدم اجرای قانون برنامه چهارم توسعه، و مدیریت ناکارآمد بودجه وزارتخانه انجام گرفت.

جلسه استیضاح بهبهانی بدون حضور او و رئیس‌جمهوری وقت، محمود احمدی‌نژاد، برگزار شد که این امر خود به جنجال‌هایی دامن زد.

در نهایت نمایندگان با ۱۴۷ رأی موافق، ۷۸ رأی مخالف، و ۹ رأی ممتنع از مجموع ۲۳۴ رأی، به برکناری بهبهانی رأی دادند. پس از این استیضاح، علی نیکزاد، وزیر وقت مسکن و شهرسازی، به عنوان سرپرست وزارت راه و ترابری منصوب شد تا اینکه ادغام دو وزارتخانه در سال ۱۳۹۰ به تشکیل وزارت راه و شهرسازی منجر شد.

هت‌تریک آخوندی در استیضاح

عباس آخوندی دیگر وزیر راه و شهرسازی بود که طعم استیضاح را چشید. آخوندی رکورد ثبت سه استیضاح را دارد. او بین سال‌های ۱۳۹۴ تا ۱۳۹۶ سه بار با استیضاح مواجه شد اما هر بار با رأی اعتماد مجلس در سمت خود باقی ماند؛ البته سرنوشت او در کابینه روحانی استعفا بود.