به گزارش اکوایران، بررسی داده‌های بازار سرمایه نشان می‌دهد برخی نمادهای بورسی افت قابل توجهی را نسبت به سقف تاریخی خود تجربه کرده‌اند. با وجود اینکه شاخص کل نسبت به سقف سال 99 رشدی چشمگیر داشته و به ابرکانال 3میلیون واحدی هم رسیده اما برخی از نمادها بعد از روزهای رونق سال 99 سقوط سنگینی را متحمل شدند و فاصله زیادی با سقف قیمتی آن زمان خود دارند. 

عمیق‌ترین ریزش‌های بازار سرمایه

بررسی‌ها نشان می‌دهد؛ نماد «حاریا» با ۸۸.۷ درصد کاهش از سقف تاریخی خود که در تاریخ 5 بهمن 1399 به ثبت رسید، بیشترین ضرر را متحمل شده است. حاریا در آن تاریخ 3836 تومان معامله می‌شد که اگر قیمت تعدیل‌شده آن را با توجه به سودهای نقدی تقسیمی و افزایش‌ سرمایه‌ها محاسبه کنیم به 4250 تومان می‌رسد. این در حالی است که در حال حاضر این نماد در تابلوی بورس قیمتی کمتر از 480 تومان دارد، این یعنی اگر سهامداران این سهم را از آن زمان داشتند و تا امروز ( 10اردیبهشت 1404) به فروش نمی‌رساندند، ارزش سهامشان 88.7 درصد آب رفته است.  پس «حاریا» از آن «چکاپا» با ۸۸.۶ درصد و «مرقام» با ۸۷.۸ درصد افت، رتبه‌های بعدی را به خود اختصاص داده‌اند. هر دوی این نمادها در تاریخ 16 تیر 99 به سقف تاریخی خود رسیده بودند.

photo_2025-04-29_14-26-49

نمادهای «شپترو»، »بنو»، «سفاسی»، «جهرم» و «لپارس» نیز با افت‌های بین ۸۵ تا ۸۶.۵ درصد، از دیگر سهام با ریزش‌های شدید هستند. نکته قابل توجه آن است که اکثر این نمادها سقف تاریخی خود را در سال ۱۳۹۹ تجربه کرده‌اند که مصادف با دوران رونق غیرمعمول بازار سرمایه بود.

دلایل افت شدید قیمت‌ها

از بیستم مرداد ماه سال ۹۹ که دوره ریزش بازار آغاز شد تا سوم خرداد ماه سال بعد، شاخص کل از ارتفاع ۲ میلیون و ۷۸ هزار واحد به میزان ۴۷ درصد اصلاح شد و به محدوده ۱ میلیون و ۹۵ هزار واحد افول کرد. در این دوره بسیاری از سهم‌ها افت‌های به مراتب شدیدتری را نسبت به میانگین بازار متحمل شدند. در دوره‌های رشد هم بسیاری از این نمادها از رشد جا ماندند و رشد بیشتر معطوف به نمادهای شاخص‌ساز بود.

چشم‌انداز بازگشت به سقف‌های تاریخی

برخی از این نمادها علی‌رغم افت شدید از سقف تاریخی، روند صعودی ملایمی را در معاملات اخیر آغاز کرده‌اند. برای مثال نمادهای «مرقام»، «شپترو»، «بنو» و «لپارس» در دور جدید صعود بورس که با صعود شاخص هم‌وزن هم همراه بوده رشد قابل قبولی را ثبت کردند و در روزهای اخیر سبزپوش بوده‌اند.

با این حال این نمادها بتوانند مجدداً به سقف تاریخی خود بازگردند، نیاز به رشدهای قابل توجهی دارند. به عنوان مثال، نمادی که ۸۸ درصد افت قیمت داشته، برای بازگشت به سقف قبلی خود نیاز به رشد بیش از ۷۰۰ درصدی دارد که در شرایط فعلی بازار سرمایه، تحقق آن در کوتاه‌مدت بسیار دشوار به نظر می‌رسد.

شرایط کلی بازار سرمایه، بازگشت اعتماد به بورس و عملکرد خود شرکت‌ها از جمله عواملی هستند که می‌توانند بر روند بازیابی این نمادها تأثیرگذار باشند.