همکاری ایران و روسیه علیه کشور ثالث نخواهد بود
سفیر پیشین ایران در روسیه با اشاره به اینکه سند راهبردی میان دو کشور مسیر همکاریهای آینده را مشخص خواهد کرد، گفت: هیچ کدام از همکاریهای ایران و روسیه چه در دورههای گذشته و چه اکنون علیه کشور دیگری نبوده است.

به گزارش اکوایران، رئیسجمهور ایران، «مسعود پزشکیان»، روز جمعه ۲۸ دیماه، در نخستین سفر رسمی خود به منطقه اوراسیا، به دعوت همتای روس خود، به مسکو سفر خواهد کرد. این سفر که با هدف تقویت روابط راهبردی و همکاریهای چندجانبه صورت میگیرد، شامل دیدارهای جداگانه با رئیسجمهور و نخستوزیر روسیه و همچنین حضور در نشستهای تجاری با تجار و صنعتگران دو کشور خواهد بود.
یکی از مهمترین برنامههای این سفر، امضای موافقتنامه جامع همکاری بلندمدت میان ایران و روسیه است. این موافقتنامه که شامل ۴۷ ماده و یک مقدمه است، ۳۰ حوزه کلیدی همکاری بین دو کشور را پوشش میدهد.
در همین راستا سفیر پیشین ایران در روسیه با اشاره به اینکه سند راهبردی میان دو کشور مسیر همکاریهای آینده را مشخص خواهد کرد، گفت: هیچ کدام از همکاریهای ایران و روسیه چه در دورههای گذشته و چه اکنون علیه کشور دیگری نبوده است.
بهروزرسانی معاهده بدون ارتباط با تحولات میدانی اخیر
سفیر پیشین ایران در روسیه، با اشاره به سند راهبردی میان ایران و روسیه، اظهار داشت که این توافقنامه بلندمدت هیچ ارتباط مستقیمی با تحولات میدانی یا اتفاقات منطقهای اخیر ندارد. به گفته او، این سند راهبردی پیشتر طراحی و اجرا شده و تنها با بررسی عملکردهای گذشته و شناسایی کاستیها، مورد بازبینی و اصلاح قرار گرفته است.
وی تاکید کرد که این معاهده بهعنوان یک نقشه راه برای همکاریهای بلندمدت میان دو کشور در حوزههای مختلف تدوین شده است و نباید آن را به وقایع اخیر در منطقه مرتبط دانست. اگرچه در جریان مذاکرات ممکن است مسائل روز نیز مطرح شوند، اما این مسائل کوتاهمدت بر ماهیت اصلی سند تأثیری نخواهند داشت.
این توافق، بیشتر بر تنظیم چارچوبهای پایدار برای همکاری در حوزههای اقتصادی، سیاسی و امنیتی تمرکز دارد و اهداف آن فراتر از شرایط متغیر و محدود منطقهای تعریف شده است.
توسعه روابط تهران و مسکو با وجود نگرانیهای غرب
ایزدی با اشاره به واکنشهای غرب نسبت به سند همکاری ایران و روسیه اظهار داشت که بخشی از نگرانیهای غرب واقعی و بخش دیگر صرفاً تبلیغاتی است. او تأکید کرد که این نگرانیها، بهویژه در مورد روابط ایران و روسیه، بیشتر جنبه تبلیغاتی دارد و نباید مانعی برای گسترش روابط میان دو کشور باشد. تهران و مسکو بهعنوان دو همسایه با مزایای راهبردی و اقتصادی قابلتوجه، نمیتوانند به دلیل نگرانیهای غرب از این مزیتها چشمپوشی کنند.
وی همچنین بر لزوم ایجاد توازن در سیاست خارجی تأکید کرد و گفت: «توازن به معنای آن است که ایران روابط خود را با تمام کشورهایی که ظرفیت همکاری دارند و به آن علاقهمند هستند، در چارچوب تعهدات متقابل و منافع مشترک، گسترش دهد.»
این دیپلمات پیشین یادآوری کرد که حتی در دوران وابستگی رژیم گذشته به غرب، ایران و شوروی روابط اقتصادی و صنعتی از جمله در حوزههایی چون ذوبآهن، تجارت خارجی، و همکاریهای تسلیحاتی داشتند. این نشان میدهد که روابط دو کشور همواره از ظرفیتهای استراتژیک برخوردار بوده و نباید تحت تأثیر فشارهای بیرونی قرار گیرد.
تنوع روابط بینالمللی، ضرورت برای ایران
ایزدی با اشاره به ویژگیهای منحصربهفرد ایران تأکید کرد که محدود کردن روابط بینالمللی به یک کشور یا منطقه خاص، اقدامی اشتباه است. او تصریح کرد: «ایران، با ظرفیتهای جغرافیایی و ژئوپلیتیک گسترده خود، امکان همکاری از شرق آسیا تا غرب آمریکا را دارد. آنچه اهمیت دارد، اصالت و تعریف صحیح همکاریها و تعهد طرفین به توافقات است، بدون اینکه این روابط علیه کشور دیگری باشد.»
وی خاطرنشان کرد که در مقاطع مختلف تاریخی، ایران از همکاری با کشورهایی مانند شوروی برای رفع نیازهای تسلیحاتی بهرهبرده است، همانطور که میتوانست با کشورهایی مانند آلمان یا ژاپن همکاری کند. این همکاریها نه در گذشته و نه اکنون، هدفی ضد کشورهای دیگر نداشتهاند.
ایزدی تأکید کرد که تبلیغات منفی همواره وجود داشته، اما ایران باید روابط خود را به نحوی تعریف کند که در خدمت منافع ملی باشد. به گفته او، تعدد روابط با کشورهای مختلف، زمانی مؤثر است که هیچیک از این روابط، دیگری را تحتالشعاع قرار ندهد و از تمام فرصتها بهطور متعادل استفاده شود.
این رویکرد، به ایران امکان میدهد تا ضمن مقابله با فشارهای خارجی، از ظرفیتهای متنوع بینالمللی در جهت تقویت موقعیت خود بهرهبرداری کند.
تیتر یک در اکوایران
پربینندهترینها
-
توصیف ویتکاف از مذاکرات با ایران ؛ انجام مسئولیتی بزرگ و مهم
-
قیمت مسکن در پردیس از 2میلیارد عبور کرد / افزایش قیمت در حاشیه تهران ادامه دارد
-
شبه قاره بر لبه پرتگاه؛ جنگی که آسیا را نابود خواهد کرد
-
ظرایف پنهان یک معامله و آغاز بخش سخت مذاکرات/ پشت پرده حمله عراقچی به دولت بایدن و بیبی
-
افزایش حقوق کارمندان منوط به تایید هیات وزیران شد
-
خرید با کالابرگهای الکترونیکی تسهیل شد
-
احداث ترمینال اختصاصی در بندر شهید رجایی/ جزئیات تفاهمنامه بندری ایران و قزاقستان
-
نماینده ارشد ترامپ در مذاکرات: برجام به نفع ایران بود و باید اصلاح شود
-
هجوم بانکهای مرکزی به یوآن و دلار سنگاپور؛ دلار آمریکا در حساسترین دوره تاریخی خود؟