به گزارش اکوایران، امیر سعید ایروانی، سفیر و نماینده دائم ایران نزد سازمان ملل متحد در خصوص اظهارات بی اساس و با انگیزه سیاسی وزیر امور خارجه فرانسه، نامه‌ای به شورای امنیت ارسال کرد. مشروح این نامه به شرح ذیل است:

گیرندگان: ژروم بونافون، رئیس شورای امنیت، آنتونیو گوترش، دبیر کل سازمان ملل متحد

بسم‌الله الرحمن الرحیم

متعاقب دستور دولت جمهوری اسلامی ایران، بدین‌وسیله توجه شما را به اظهارات غیرمستند و سیاسی ژان-نوئل بارو، وزیر امور اروپایی و خارجه فرانسه، که در نشست غیرعلنی شورای امنیت سازمان ملل متحد در تاریخ 28 آوریل 2025 بیان شد، جلب می‌نمایم. این اظهارات که در مقابل رسانه‌ها و در نزدیکی سالن شورای امنیت ایراد گردید، به‌طور خاص ادعاهایی بی‌اساس و تحریف‌شده درباره برنامه هسته‌ای صلح‌آمیز ایران مطرح کرد. از جمله اتهام بی‌پایه مبنی بر اینکه "ایران در آستانه توسعه سلاح‌های هسته‌ای قرار دارد." این نوع اظهارات یا ناشی از سوءتفاهمات جدی است یا تحریف عمدی حقوق قانونی ایران طبق حقوق بین‌الملل. چنین ادعاهایی نمودی از رفتار دوگانه یک عضو دائم شورای امنیت است که مسئولیت ویژه‌ای بر دوش دارد.

در این راستا، موارد زیر را به اطلاع شما و اعضای شورای امنیت می‌رسانم:

ادعاهای بی‌اساس در خصوص دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای:

ادعای وزیر امور خارجه فرانسه مبنی بر اینکه ایران «در آستانه» ساخت سلاح هسته‌ای است، کاملاً بی‌اساس و غیرمسئولانه است. جمهوری اسلامی ایران هیچگاه در پی دستیابی به سلاح هسته‌ای نبوده و همواره دکترین دفاعی خود را در چارچوب اصول صلح‌آمیز برنامه هسته‌ای قرار داده است. ایران به‌طور قاطعانه تمامی سلاح‌های کشتار جمعی، از جمله سلاح‌های هسته‌ای، را رد می‌کند. همچنین، آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به‌طور مداوم بر برنامه هسته‌ای ایران نظارت داشته و گزارش‌های این نهاد نیز تأیید کرده است که هیچ انحرافی در استفاده از مواد هسته‌ای به اهداف غیرصلح‌آمیز صورت نگرفته است.

تاریخچه و وضعیت برجام:

برجام که به‌عنوان یک توافق تاریخی و چندجانبه تصویب شد، دستاوردی مهم در زمینه همکاری‌های بین‌المللی در زمینه هسته‌ای است. این توافق به‌دلیل نقض یک‌جانبه توسط ایالات متحده و عدم عمل تروئیکای اروپایی به تعهدات خود به هم ریخت. ایران در پاسخ، صبر راهبردی پیشه کرده و سپس به‌طور تدریجی و مطابق با بندهای 26 و 36 برجام، تعهدات خود را کاهش داد. این اقدامات ایران کاملاً شفاف و قانونی بوده است.

تهدیدات فرانسه به تحریم‌های جدید:

تهدید آشکار وزیر امور خارجه فرانسه به اعمال مجدد تحریم‌ها که «اثرات ویرانگری» بر اقتصاد ایران خواهد داشت، نمونه‌ای از اعمال زور سیاسی و اقتصادی است. چنین تهدیداتی نقض اصول منشور ملل متحد محسوب می‌شود و در تضاد با حقوق بین‌الملل قرار دارد. علاوه بر این، تهدید فرانسه به فعال‌سازی مکانیسم ماشه در حالی که خود از تعهداتش سر باز زده است، از نظر حقوقی فاقد اعتبار است و موجب تضعیف جایگاه شورای امنیت خواهد شد.

اقدامات دوگانه فرانسه در زمینه عدم اشاعه هسته‌ای:

در حالی که فرانسه به‌طور عمومی درباره خطرات گسترش هسته‌ای از سوی ایران ابراز نگرانی می‌کند، خود این کشور با توسعه و نوسازی زرادخانه هسته‌ای خود و عدم همکاری در زمینه خلع سلاح هسته‌ای، اصول عدم اشاعه را نقض می‌کند. همچنین، فرانسه از پذیرش تضمین‌های امنیتی برای کشورهای غیرهسته‌ای و برخورد با تسلیحات هسته‌ای رژیم صهیونیستی خودداری کرده است.

تاکید بر دیپلماسی و تعامل سازنده:

جمهوری اسلامی ایران بار دیگر بر تعهد خود به دیپلماسی و تعامل سازنده تأکید می‌کند. با این حال، دیپلماسی واقعی نمی‌تواند در شرایط تهدید و فشار پیش رود. اگر فرانسه و کشورهای هم‌پیمان آن واقعاً به دنبال راه‌حلی دیپلماتیک هستند، باید از تهدیدات دست بردارند و به حقوق حاکمیتی کشورها تحت حقوق بین‌الملل احترام بگذارند.

موافقت شما با ثبت و توزیع این مکاتبه به‌عنوان سند شورای امنیت مورد تقدیر خواهد بود.

با تجدید احترام،

امیر سعید ایروانی