ناکامی موافقتنامههای تجاری در 5 دهه متوالی
اکوایران: در 45 سال گذشته بیش از 160 موافقتنامه تجاری، بازرگانی و گمرکی بین ایران و 69 کشور دنیا امضا شده است؛ اما تقریبا هیچکدام نقشی قابل قبولی در رشد مبادلات تجاری ایران نداشتهاند و در حد یک سند حقوقی صرف در پستوی وزارتخانهها و سازمانها نگهداری میشوند.

به گزارش اکوایران، در سالهای اخیر همسایگان ایران به دنبال گسترش امضای موافقتنامههای نسل جدید بوده و هستند، اما ایران هنوز به دنبال هضم موافقتنامههای سنتی پیشین. بر اساس دادههای رسمی، ایران در پنج دهه گذشته بیش از 160 موافقتنامه امضا کرده است؛ توافقنامههایی که کاربردش بیش از یک سند حقوقی صرف در پرونده عملکرد مقامات دولتی نبوده و در این سالها تجارت خارجی کشور از این بستر حقوقی کمترین بهره را برده است. حتی امضای موافقتنامه تجارت ترجیحی ایران با اوراسیا نیز تاکنون نتوانسته اثر مثبت پیشبینیشده را در تجارت بگذارد و تراز تجاری به سمت مثبت حرکت دهد.
این در حالی است که امضای موافقتنامههای تجاری در دنیا یکی از مهمترین ابزارهایی است که دولتها برای توسعه روابط تجاری خود استفاده میکنند؛ ابزاری که در ایران به سطح یک سند حقوقی صِرف در وزارتخانهها و سازمانهای مختلف تقلیل پیدا کرده است.
بررسی آمار گمرک نشان میدهد تراز تجاری کشور در 9 ماهه سال جاری بدون احتساب صادرات نفت منفی 11.9 میلیارد دلار بوده است. این رقم در سال گذشته تقریبا در همین رنج بود. امسال همچون سال 1402 کشور در تمام ماهها شاهد تراز تجاری منفی بود. مجموع تراز تجاری سال گذشته منفی 16 میلیارد و 700 میلیون دلار گزارش شده است. پیش بینی میشود این رقم امسال بیش از سال گذشته باشد. این موضوع را چندی پیش محمود نجفی عرب رئیس اتاق بازرگانی تهران به « اکوایران » گفته بود.
تیتر یک در اکوایران
پربینندهترینها
-
توصیف ویتکاف از مذاکرات با ایران ؛ انجام مسئولیتی بزرگ و مهم
-
قیمت مسکن در پردیس از 2میلیارد عبور کرد / افزایش قیمت در حاشیه تهران ادامه دارد
-
شبه قاره بر لبه پرتگاه؛ جنگی که آسیا را نابود خواهد کرد
-
ظرایف پنهان یک معامله و آغاز بخش سخت مذاکرات/ پشت پرده حمله عراقچی به دولت بایدن و بیبی
-
افزایش حقوق کارمندان منوط به تایید هیات وزیران شد
-
خرید با کالابرگهای الکترونیکی تسهیل شد
-
احداث ترمینال اختصاصی در بندر شهید رجایی/ جزئیات تفاهمنامه بندری ایران و قزاقستان
-
نماینده ارشد ترامپ در مذاکرات: برجام به نفع ایران بود و باید اصلاح شود
-
هجوم بانکهای مرکزی به یوآن و دلار سنگاپور؛ دلار آمریکا در حساسترین دوره تاریخی خود؟