به گزارش اکوایران،‌محمد شیریجیان، معاون سیاست‌گذاری پولی بانک مرکزی از برنامه‌های این بانک برای حمایت از سرمایه‌گذاری در بخش تولید سخن گفت و تاکید کرد که سیاست‌های بانک مرکزی با هدف هدایت حداکثری منابع اعتباری بانک‌ها به سمت فعالیت‌های مولد اقتصادی طراحی شده‌اند.

شیریجیان با اشاره به سهم ۹۰ درصدی شبکه بانکی در تامین مالی کشور گفت: این سهم قابل توجه، نقش محوری بانک‌ها در شمول مالی را نشان می‌دهد؛ اما اگر این تامین مالی منجر به تشدید ناترازی بانک‌ها شود، کیفیت آن پایین بوده و آثار تورمی به‌همراه خواهد داشت. چنین شرایطی منجر به تداوم چرخه نقدینگی و تورم می‌شود.

او تاکید کرد: تمرکز بانک مرکزی بر هدایت منابع بانکی به سمت تامین سرمایه در گردش و اجرای طرح‌های توسعه‌ای و ایجادی بنگاه‌های تولیدی است. در حال حاضر، بیش از ۷۰ درصد تسهیلات بانکی به سرمایه در گردش اختصاص دارد که این رقم در بخش صنعت به بیش از ۸۲ درصد می‌رسد.

برای تامین مالی سرمایه در گردش، بانک مرکزی توسعه ابزارهایی مانند اوراق گام، برات الکترونیک، فکتورینگ و ال‌سی ریالی قابل انتقال را در دستور کار دارد. این رویکرد، ضمن کاهش فشار نقدینگی بر اقتصاد، بهره‌وری منابع را افزایش داده و در بلندمدت به کنترل تورم کمک می‌کند.

ایجاد حساب ویژه برای سرمایه در گردش بنگاه‌ها

شیریجیان به برنامه اصلاح ماده ۲۱ قانون رفع موانع تولید اشاره کرد و گفت: در این چارچوب، حساب ویژه‌ای برای سرمایه در گردش بنگاه‌ها تعریف خواهد شد که مبنای تعیین سقف اعتباری آن‌ها خواهد بود و می‌تواند به تخصیص دقیق‌تر و هدفمندتر منابع بینجامد.

تامین مالی طرح‌های توسعه‌ای با گواهی سپرده خاص

در زمینه تامین مالی طرح‌های توسعه‌ای و ایجادی، بانک مرکزی استفاده از گواهی سپرده خاص را در دستور کار قرار داده است. این گواهی‌ها برای پروژه‌های مشخص منتشر می‌شوند و منابع حاصل از فروش آن‌ها فقط برای همان پروژه‌ها به‌کار گرفته می‌شود. سرمایه‌گذاران نیز بر اساس بازدهی واقعی پروژه، در سود یا زیان آن مشارکت خواهند داشت.

برنامه ۲۵۰ هزار میلیارد تومانی برای پروژه‌های اولویت‌دار

به گفته شیریجیان، در سال گذشته مبلغ ۲۵۰ هزار میلیارد تومان از محل این ابزار برای تامین مالی پروژه‌های توسعه‌ای و ایجادی اولویت‌دار در نظر گرفته شده بود که جدا از طرح‌های ارائه‌شده از سوی بانک‌ها، صرف پروژه‌های مورد تایید شده است.

افزایش ظرفیت تامین مالی ارزی با صکوک و منابع خارجی

شیریجیان در ادامه به حوزه تامین مالی ارزی اشاره کرد و گفت: تامین مالی پروژه‌ها از طریق مرکز مبادله ارز و طلا و انتشار صکوک مرابحه ارزی، یکی از مهم‌ترین برنامه‌هاست که در سال گذشته نیز اجرایی شده و امسال نیز با هدف تامین مالی چند میلیارد دلاری پروژه‌ها ادامه می‌یابد.

استفاده از منابع ارزی داخلی و خارجی برای پروژه‌ها

او همچنین از برنامه‌ریزی برای استفاده اهرمی از منابع ارزی بانک مرکزی و صندوق توسعه ملی، همچنین جذب تامین مالی خارجی برای پروژه‌ها خبر داد و ابراز امیدواری کرد که این اقدامات بتوانند گامی مؤثر در جهت رشد اقتصادی کشور باشند.