پیشنهاد پوتین به کییف: آغاز مذاکرات مستقیم از روز پنجشنبه در استانبول
اکوایران: رئیسجمهور روسیه، ولادیمیر پوتین، روز یکشنبه پیشنهاد مذاکرات مستقیم با اوکراین در تاریخ ۱۵ مه در ترکیه را مطرح کرد؛ مذاکراتی که به گفته او باید با هدف دستیابی به صلحی پایدار برگزار شوند.

به گزارش اکوایران، رئیسجمهور روسیه، ولادیمیر پوتین، روز یکشنبه پیشنهاد مذاکرات مستقیم با اوکراین در تاریخ ۱۵ مه در ترکیه را مطرح کرد؛ مذاکراتی که به گفته او باید با هدف دستیابی به صلحی پایدار برگزار شوند، پیشنهادی که از سوی رئیسجمهور آمریکا، دونالد ترامپ، مورد استقبال قرار گرفت.
پوتین در فوریه ۲۰۲۲ هزاران سرباز به اوکراین اعزام کرد و جنگی را آغاز کرد که به کشته شدن صدها هزار نظامی انجامید و شدیدترین رویارویی میان روسیه و غرب از زمان بحران موشکی کوبا در سال ۱۹۶۲ را رقم زد.
به گزارش رویترز، رهبر روسیه که تاکنون امتیاز زیادی برای پایان دادن به این جنگ نداده است، گفت که مذاکرات در شهر استانبول با هدف از بین بردن ریشههای جنگ و بازگرداندن «صلحی بلندمدت و پایدار» برگزار خواهد شد، نه صرفاً وقفهای موقت برای تجدید قوا.
پوتین در ساعات اولیه بامداد یکشنبه از کرملین گفت: «ما پیشنهاد میدهیم کییف بدون هیچ پیششرطی مذاکرات مستقیم را از سر بگیرد. به مقامات کییف پیشنهاد میکنیم مذاکرات را از روز پنجشنبه در استانبول آغاز کنند.» او افزود که قرار است اواخر روز یکشنبه با رجب طیب اردوغان، رئیسجمهور ترکیه، درباره تسهیل این مذاکرات صحبت کند و گفت که این گفتگوها میتوانند به آتشبس منجر شوند. پوتین گفت: «پیشنهاد ما روی میز است. تصمیم اکنون با مقامات اوکراینی و قیمهای آنهاست که به نظر میرسد بیشتر از منافع ملتهای خود، به جاهطلبیهای سیاسی شخصیشان توجه دارند.»
ترامپ در پیامی در شبکه اجتماعی «تروث»، از پیشنهاد پوتین به عنوان گامی مثبت برای پایان دادن به جنگ یاد کرد و نوشت: «روز بزرگی برای روسیه و اوکراین در راه است!» ترامپ نوشت: «به صدها هزار جان نجاتیافته فکر کنید اگر این حمام خون بیپایان، بالاخره به پایان برسد.»
بدون آتشبس؟
پیشنهاد پوتین برای مذاکرات مستقیم تنها چند ساعت پس از آن مطرح شد که قدرتهای بزرگ اروپایی روز شنبه در کییف از او خواستند با آتشبسی بدون قید و شرط به مدت ۳۰ روز موافقت کند، در غیر این صورت با تحریمهای «سنگین» جدید روبرو خواهد شد.
پوتین این خواستهها را «اولتیماتوم» نامید و آنها را رد کرد. او گفت که روسیه پیشتر چندین پیشنهاد آتشبس ارائه داده، از جمله توقف حمله به تأسیسات انرژی، آتشبس عید پاک و اخیراً آتشبس ۷۲ ساعته به مناسبت هشتادمین سالگرد پیروزی در جنگ جهانی دوم. روسیه و اوکراین یکدیگر را به نقض این آتشبسهای موقت، از جمله آتشبس ۸ تا ۱۰ مه، متهم کردهاند.
با وجود دعوت پوتین به مذاکرات صلح، روسیه روز یکشنبه حملهای پهپادی به کییف و سایر مناطق اوکراین انجام داد که به گفته مقامات اوکراینی، یک نفر را در منطقه اطراف پایتخت زخمی و چند خانه شخصی را تخریب کرد. پوتین گفت که بعید نمیداند در جریان مذاکرات پیشنهادی در ترکیه، طرفین بر سر «آتشبسهای جدید» یا «توافقات موقت» تازهای توافق کنند؛ اما تأکید کرد که این تنها اولین گام به سوی صلحی پایدار خواهد بود.
صلح؟
پوتین که نیروهایش طی یک سال گذشته پیشرویهایی داشتهاند، با وجود فشارهای آشکار و پشتپرده از سوی ترامپ و هشدارهای مکرر قدرتهای اروپایی، همچنان بر شروط خود برای پایان دادن به جنگ پافشاری میکند.
در ژوئن ۲۰۲۴، او اعلام کرد که اوکراین باید رسماً از تلاش برای پیوستن به ناتو صرفنظر کند و نیروهای خود را از سراسر قلمرو چهار منطقه اوکراینی که روسیه ادعای مالکیت آنها را دارد، خارج کند.
مقامات روسیه همچنین خواستار آن شدهاند که ایالات متحده کنترل روسیه بر حدود یکپنجم خاک اوکراین را به رسمیت بشناسد و تضمین دهد که اوکراین در آینده کشوری بیطرف باقی بماند، هرچند مسکو گفته با تمایل کییف برای پیوستن به اتحادیه اروپا مخالفتی ندارد.
پوتین بهطور خاص به پیشنویس توافق سال ۲۰۲۲ اشاره کرد که اندکی پس از آغاز حمله روسیه، میان مسکو و کییف مذاکره شده بود.بر اساس نسخهای از این پیشنویس که توسط رویترز رؤیت شده، اوکراین باید در قبال دریافت تضمینهای امنیتی بینالمللی از سوی پنج عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل (بریتانیا، چین، فرانسه، روسیه و ایالات متحده) با بیطرفی دائم موافقت کند.
پوتین گفت: «در سال ۲۰۲۲ این روسیه نبود که مذاکرات را قطع کرد، بلکه کییف بود. روسیه آماده مذاکره بدون هیچ پیششرطی است.»او از چین، برزیل، کشورهای آفریقایی و خاورمیانه، و همچنین ایالات متحده بهخاطر تلاشهایشان برای میانجیگری تشکر کرد.
ترامپ که میگوید میخواهد با عنوان «ایجاد کننده صلح» در تاریخ شناخته شود، بارها اعلام کرده که خواهان پایان دادن به «حمام خون» جنگ اوکراین است، جنگی که دولت او آن را بهعنوان جنگ نیابتی میان ایالات متحده و روسیه توصیف کرده است.ترامپ در پیام روز یکشنبه خود در شبکه اجتماعی تروث نوشت: «من به تلاش با هر دو طرف ادامه خواهم داد تا این اتفاق بیفتد. ایالات متحده میخواهد تمرکز خود را بر بازسازی و تجارت بگذارد. هفتهای بزرگ در پیش است!»
در مقابل، جو بایدن رئیسجمهور پیشین آمریکا، رهبران اروپای غربی و مقامات اوکراین، تهاجم روسیه را تلاشی امپریالیستی برای تصرف سرزمین اوکراین میدانند و بارها متعهد شدهاند که نیروهای روسیه را شکست خواهند داد.پوتین اما این جنگ را نقطه عطفی در روابط مسکو با غرب میداند و میگوید که غرب پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی در سال ۱۹۹۱، با گسترش ناتو و نفوذ به حوزه نفوذ روسیه، از جمله اوکراین، این کشور را تحقیر کرده است.
تیتر یک در اکوایران
پربینندهترینها
-
هدیه لاکچری قطر برای ترامپ
-
عراقچی پیش از عزیمت به مسقط: در تهران مشورت کردیم تا به نقطه تعیین کنندهای برسیم
-
اعلام زمان واریز حقوق بازنشستگان همراه با پرداخت معوقات و متناسبسازی
-
چشم تهران به مذاکرات ریاض؛ نقشه راهی که خلیج فارس به ترامپ دیکته میکند
-
توضیحات بقائی از روند دور چهارم مذاکرات ایران و آمریکا
-
بازار حواله خودروهای وارداتی آزاد شد
-
ایران خودرو ترسید / غولی که در خودروسازی کشور پنهان شده، بیدار می شود؟
-
معاون رئیس دفتر کاخ سفید: مذاکرات ایران-آمریکا در هر دور جزئیتر شده است
-
لحظه تاریخی برای حلوفصل منازعه ایران و آمریکا