رخ به رخ در ریاض یا دوحه؟/ بازی تهران و ترامپ با تحریف احتمالی نام خلیج فارس به هم میخورد؟
اکوایران: یک دیدار احتمالی در سطح بالا بین مقامات جمهوری اسلامی ایران و ایالات متحده میتواند به دلیل حساسیتهای سیاسی در ایران، بهدلیل شایعههایی درباره طرح ترامپ برای تغییر نام خلیج فارس به خلیج عربی، لغو شود.

به گزارش اکوایران، به ادعای لارا روزن در حساب کاربریش در دیپلماتیک، به نقل از یکی از دیپلماتهای پیشین ایرانی، اگر ایالات متحده و ایران بتوانند در نشست بعدی خود بر سر اصول کلی به توافق برسند، ممکن است رئیسجمهور ایران، مسعود پزشکیان، برای امضای توافقنامه با دونالد ترامپ، رئیسجمهور ایالات متحده، احتمالاً زمانی که ترامپ هفته آینده به خاورمیانه سفر میکند، دیدار کند.
هنوز به طور رسمی ایالات متحده و جمهوری اسلامی ایران تأیید نکردهاند که دور بعدی مذاکرات مقدماتی آنها در تاریخ ۱۱ مه در مسقط، عمان برگزار میشود. حتی یک منبع گفته است که احتمالاً این نشست به تعویق خواهد افتاد. استیو ویتکاف، مذاکرهکننده آمریکایی، روز دوشنبه به اکسیوس گفت که این تاریخ احتمالی برای نشست بعدی آمریکا و ایران است، اما مشخص نیست که آیا او باید در واشنگتن بماند تا برای سفر ترامپ به خلیج فارس آمادهسازی کند یا نه. قرار است ترامپ در ۱۲ مه ایالات متحده را ترک کند و در ۱۳ مه وارد عربستان سعودی شود.
به گفته حسین موسویان، دیپلمات پیشین ایرانی، زمانی که ترامپ هفته آینده در منطقه حضور دارد، میزبانان او، چه ولیعهد عربستان و چه امیر قطر، با کمک عمان، میتوانند تلاش کنند تا دیداری بین رؤسای جمهور ایران و آمریکا ترتیب دهند. او در توییتر نوشت: «تا اصول توافقشده در سه دور مذاکرات هستهای، توسط دو رئیسجمهور امضا شود.»
موسویان پیشنهاد کرده امضای توافق میتواند در حاشیه نشستی با حضور سران هشت کشور حوزه خلیج فارس برای بحث درباره مسائل امنیت منطقهای، که توسط رهبری عربستان یا قطر برگزار میشود، صورت گیرد.
از قضا، سفر قریبالوقوع ترامپ به منطقه، یکی از عواملی است که باعث شده تلاشها برای پیشبرد توافق هستهای با جمهوری اسلامی ایران زمانبر شود.
تریتا پارسی از مؤسسه کوئینسی گفت: «هیچ بحرانی در مذاکرات وجود ندارد. اما زمان زیادی از دست رفته است. یکی از دلایلش همین سفر ترامپ به خاورمیانه است.»او گفت: «ایرانیها میخواهند سریع حرکت کنند. اما آمریکا باید همه را هماهنگ کند، موضع خود را مشخص کند و شاید عوامل دیگر را هم حلوفصل کند.»
پارسی بر این باور بود که احتمالاً نشست ۱۱ مه به تعویق میافتد.
یک دیدار احتمالی در سطح بالا بین جمهوری اسلامی ایران و آمریکا همچنین میتواند به دلیل حساسیتهای سیاسی در ایران، بهدلیل شایعههایی درباره طرح ترامپ برای تغییر نام خلیج فارس به خلیج عربی، لغو شود.
ترامپ ۷ مه گفت هنوز تصمیم نگرفته که آیا در سفر هفته آیندهاش به خاورمیانه اعلام خواهد کرد که آمریکا خلیج فارس را «خلیج عربی» خواهد نامید، یانه. ترامپ گفت که این موضوع را در نظر خواهد گرفت، اما افزود: «نمیخواهم احساسات کسی را جریحهدار کنم.»
بسیاری از ایرانیها، از طیفهای مختلف فکری و سیاسی، از گزارشهایی مبنی بر اینکه ترامپ در حال بررسی تغییر نام این آبراه به «خلیج عربی» است، ابراز خشم کردند.
وزیر خارجه ایران و طرف اصلی مذاکرات با ویتکاف، عباس عراقچی، در توییتر از دولت آمریکا خواست که چنین اقدامی انجام ندهد.
عراقچی نوشت: «امیدواریم شایعات بیپایهای که این روزها درباره خلیج فارس میشنویم، تنها بخشی از یک کمپین گمراهکننده برای برانگیختن خشم ایرانیان سراسر جهان باشد.»او افزود: «مطمئنم که ترامپ میداند نام خلیج فارس قرنها قدمت دارد و توسط نقشهنگاران و نهادهای بینالمللی به رسمیت شناخته شده است. هر اقدام کوتهفکرانه در این زمینه نه اعتبار خواهد داشت و نه اثر قانونی یا جغرافیایی، اما تنها خشم همه ایرانیان از همه اقشار و گرایشهای سیاسی، چه در ایران، چه در آمریکا و چه در سراسر جهان را برخواهد انگیخت.»
برای تأکید بیشتر بر مشروعیت «خلیج فارس»، عراقچی در توییت خود نقشهای از خلیج فارس منتشر کرد که به کتابخانه کنگره آمریکا نسبت داده شده بود.
به گفته یکی از منابع، طرح شایعهشده تغییر نام به «خلیج عربی» ظاهراً موجب نوعی هشدار سیاسی غیرمعمول در تهران شده؛ و این واکنشها ممکن است با بررسی احتمال دیدار سطح بالای ترامپ با رئیسجمهور ایران مرتبط باشد.
ترامپ امروز همچنین گفت که دولت آمریکا هنوز تصمیم نگرفته است که آیا در قالب توافق جدید احتمالی با ایران، به جمهوری اسلامی اجازه داده شود که برنامه غنیسازی برای اهداف انرژی غیرنظامی را، همراه با نظارت سختگیرانه برای اطمینان از نداشتن برنامه نظامی، حفظ کند یا نه.
ترامپ امروز پس از مراسم سوگند سفیر جدید آمریکا در چین، دیوید پردو، به خبرنگاران در دفتر بیضی گفت: «هنوز در این باره تصمیم نگرفتهایم. تصمیم خواهیم گرفت، اما هنوز نگرفتهایم.»
امروز صبح، معاون رئیسجمهور، جیدی ونس، گفت که آمریکا توافقی را با جمهوری اسلامی ایران متصور است که طبق آن ایران میتواند برنامه انرژی هستهای غیرنظامی خود را حفظ کند، مشروط بر آنکه راستیآزمایی شود که ایران برنامه غنیسازی نظامی ندارد.
ونس در گفتگو با ولفگانگ ایشینگر، سفیر سابق آلمان، که امروز در یک رویداد در واشنگتن توسط کنفرانس امنیتی مونیخ برگزار شد، گفت: «ما فکر میکنیم توافقی وجود دارد که میتواند ایران را دوباره وارد اقتصاد جهانی کند، که این برای مردم ایران واقعاً خوب خواهد بود، اما بهطور کامل هرگونه احتمال دستیابی به سلاح هستهای را از بین میبرد.»
ونس درباره سه دور مذاکرات ایران و آمریکا که در هفتههای اخیر در مسقط و رم برگزار شده، گفت: «تا اینجا که خوب پیش رفتهایم.»او افزود: «ما واقعاً از واکنش ایرانیها به برخی نکاتی که مطرح کردیم، راضی بودهایم. تا اینجا، در مسیر درستی هستیم.»ونس ادامه داد: «آنها میتوانند انرژی هستهای غیرنظامی داشته باشند. بنابراین پیشنهاد ما بسیار ساده است. برایمان مهم نیست که بخواهند انرژی هستهای داشته باشند؛ ما با آن مشکلی نداریم. اما شما نمیتوانید برنامه غنیسازیای داشته باشید که به شما امکان دستیابی به سلاح هستهای بدهد.»
ترامپ روز سهشنبه همچنین اعلام کرد که ایالات متحده به توافق آتشبس با حوثیهای یمن، که مورد حمایت جمهوری اسلامی ایران هستند، دست یافته است؛ توافقی که با میانجیگری عمان انجام شد.
تیتر یک در اکوایران
پربینندهترینها
-
بازار ارز منتظر خبر قطعی است/ موج خلیج فارس به بازار ارز رسید
-
جزئیات توافق یمن و آمریکا به روایت وزارت خارجه عمان/ تصمیم نتانیاهو پس از توافق میان صنعا و واشنگتن
-
جدول قطعی برق در تهران و البرز اعلام شد
-
جنجال وجود نیترات در هندوانههای ایرانی/ سازمان استاندارد واکنش داد
-
تغییر قیمت در سکوت بازار؛ بازگشت پژو ۲۰۷ اتوماتیک به محدوده ۹۰۰ میلیون +جدول قیمت
-
خبر خوش وزیر کار؛ جزئیات افزایش حقوق جدید کارگران و کارمندان بهزودی اعلام میشود
-
سیانان گزارش آسوشیتدپرس را تائید کرد: تلاش ترامپ برای تحریف نام خلیج فارس در سفر به خاورمیانه
-
کاهش تعرفه واردات خودرو به 20 درصد
-
شمخانی از شرط ایران برای توافق با آمریکا پرده برداشت