دیدار ترامپ و کارنی در کاخ سفید؛ نه خصمانه و نه صمیمی
اکوایران: دیدار سهشنبه بین دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، و همتای کانادایی جدیدش، مارک کارنی، نه آشکارا خصمانه بود، نه صمیمی، و دستکم نشانی از رفتار دوستانهای که معمولاً با «همسایگان محبوب» دیده میشود، در آن نبود.

به گزارش اکوایران، این دیدار، پرتنشترین نشستی نبود که تاکنون در دفتر بیضی کاخ سفید برگزار شده است، اما گرمترین دیدار هم نبود. دیدار سهشنبه بین دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، و همتای کانادایی جدیدش، مارک کارنی، جایی در میانه بود: نه آشکارا خصمانه، نه صمیمی، و دستکم نشانی از رفتار دوستانهای که معمولاً با «همسایگان محبوب» دیده میشود، در آن نبود.
این گفتوگوها، بهخوبی دینامیک جدید میان این دو کشور که پیشتر رابطهای دوستانه داشتند، را نشان داد. دو کشوری که مرزی به طول ۵۵۲۵ مایل، طولانیترین مرز زمینی جهان میانشان کشیده شده و این مرز زمانی تضمینی برای همکاری بود، اما حالا از نگاه ترامپ معنای بسیار متفاوتی دارد.
به گزارش سیانان، ترامپ در آغاز نشست در دفتر بیضی گفت: «سالها پیش کسی این خط را کشیده، انگار با یک خطکش، فقط یک خط صاف در سراسر بالای کشور. وقتی به آن شکل زیبا نگاه میکنی و تصور میکنی وقتی کنار هم قرار بگیرند، من آدمی با ذوق هنری هستم، اما وقتی به آن نگاه کردم، گفتم: باید به این شکل بود.»
کارنی اما نظر متفاوتی داشت. او بعدها به خبرنگاران گفت: «خوشحالم که متوجه نشدید وقتی آن حرف را میزد چه چیزی در ذهن من میگذشت.»
با این حال، کارنی کاملاً هم ساکت نماند.
در نشستی که عمدتاً با صحبتهای ترامپ، که حدود ۹۵ درصد زمان آن صرف گفتوگو درباره همه چیز، از خاورمیانه گرفته تا کتابخانه ریاستجمهوری باراک اوباما و وضعیت قطارهای پرسرعت در کالیفرنیا شده بود، تنها جایی که نخستوزیر جدید کانادا واکنش نشان داد، مخالفتش با آرزوی ترامپ برای تبدیل کانادا به پنجاهویکمین ایالت آمریکا بود.
کارنی گفت: «همانطور که در حوزه املاک میدانید، بعضی مکانها هرگز فروشی نیستند.» این جمله از ترامپ واکنش «درسته» را بهدنبال داشت.
او ادامه داد: «الان هم در یکی از آن همان مکانها نشستهایم. میدانید، و همینطور کاخ باکینگهام که شما هم از آن بازدید کردید.» ترامپ باز هم سری به نشانه تأیید تکان داد و گفت: «درسته.»
کارنی در پایان گفت: «و همانطور که طی ماههای گذشته در جریان کارزار انتخاباتی با مالکان کانادا ملاقات کردم، باید بگویم که این کشور فروشی نیست. هیچوقت هم نخواهد بود.»
با این جمله، کارنی عملاً مأموریتی را که برایش به واشنگتن آمده بود، انجام داد: بیان صریح اینکه کانادا اجازه الحاق به همسایه جنوبیاش را نخواهد داد.
البته، او هفتههاست که این حرفها را میزند، بهویژه در جریان انتخابات ماه گذشته در کانادا که حزب لیبرال او در یک بازگشت غیرمنتظره با موجی از احساسات ضدترامپ به پیروزی رسید.
پیش از ورود به کاخ سفید، کارنی همچنین تلاش کرد این پیام را با اعلام سفر آتی شاه چارلز سوم، رئیس دولت رسمی کانادا، برساند و با استفاده از نام پادشاه، این نکته را روشن کند که حاکمیت کانادا قابلبحث نیست.
اما این پیامها، اگر ترامپ اصلاً متوجه آنها شده باشد، باعث نشد که او حتی وقتی که روبهروی کارنی در دفتر بیضی نشسته بود، عقبنشینی کند.
ترامپ شانه بالا انداخت و گفت: «هیچوقت نگو هرگز»، در حالی که کارنی کنار دستش، کلمه «هرگز» را بارها و بارها زیر لب تکرار میکرد. ترامپ ادامه داد: «خیلی چیزها بوده که انجامناپذیر به نظر میرسیده و در نهایت انجامشدنی شده، و فقط به شکلی بسیار دوستانه.»
با این حال، رئیسجمهور موضوع را بیشتر پیگیری نکرد و نشست از مسیر خارج نشد. برای مسئلهای که در کانادا خشم زیادی برانگیخته بود، این موضوع دستکم فعلاً در دفتر بیضی با آرامش حل و فصل شد. پس از خروج خبرنگاران از اتاق، کارنی به ترامپ گفت که تکرار ایده الحاق کانادا «مفید» نیست.
او بعداً در یک نشست خبری انفرادی پس از پایان جلسه، این گفتگو را چنین به یاد آورد: «اما خب، او رئیسجمهور است و هرچه بخواهد، میگوید.»
با این حال، ترامپ از توهینی که علیه نخستوزیر پیشین کانادا، جاستین ترودو بهکار برده بود، در مورد کارنی استفاده نکرد. ترامپ همان روز در مراسمی دیگر در کاخ سفید گفت: «اینکه او را فرماندار کارنی خطاب کنم؟ نه، هنوز این کار را نکردهام و شاید هم اصلاً نکنم.»
کارنی گفت که توافق کردهاند ماه آینده در نشست سران گروه هفت (G7) که او در آلبرتا میزبانش خواهد بود، دوباره دیدار کنند؛ نشستی که ترامپ پیشتر برای حضور در آن تعهدی نداده بود.
با این حال، روابط بین واشنگتن و اتاوا همچنان در پایینترین سطح تاریخ خود قرار دارد.
در حالی که کارنی در بلر هاوس، آنسوی خیابان پنسیلوانیا و روبهروی کاخ سفید، برای رفتن آماده میشد، رئیسجمهور حملهای گسترده در شبکه اجتماعی تروث آغاز کرد و اعلام کرد که کانادا بیش از حد به ایالات متحده وابسته است.
ترامپ نوشت: «ما به هیچچیزی که آنها دارند نیاز نداریم، جز دوستیشان که امیدوارم همیشه حفظ شود. اما آنها، از طرف دیگر، به همهچیز ما نیاز دارند!»
با این حال، وقتی کارنی وارد کاخ سفید شد، ترامپ ظاهراً تمایلی به یک دعوای عمومی نداشت. او پس از ستایش کارنی بهخاطر «یکی از بزرگترین بازگشتهای تاریخ سیاست» گفت: «ما چند نکته دشوار برای مرور داریم و مشکلی نیست.»
با اعلام ترامپ مبنی بر اینکه ایالات متحده به خودروها یا فولاد کانادایی نیازی ندارد و هیچ حرف یا اقدامی از سوی کارنی باعث نمیشود تعرفهها را بردارد، ، نشست نسبتاً ناگهانی پایان یافت.
ترامپ گفت: «همین است که هست.»
اما با معیارهای کاخ سفید ترامپ، جایی که رهبر کشوری دیگر اوایل امسال در دفتر بیضی سرزنش و از آنجا اخراج شده بود، این نشست نسبتاً آرام و ملایم گذشت. حتی خود ترامپ هم اذعان داشت که دیدارهای بسیار بدتری داشته است.
ترامپ بهطور ضمنی و کنایهآمیز به اختلافش با ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین، اشاره کرد و گفت: «قبلاً با فرد دیگری کمی بحران داشتیم. آن دیدار خیلی فرق داشت. این، این یک گفتوگوی بسیار دوستانه است.»
تیتر یک در اکوایران
پربینندهترینها
-
بازار ارز منتظر خبر قطعی است/ موج خلیج فارس به بازار ارز رسید
-
ایران خودرو نقشه جدید کشید / پژو آب رفت
-
جزئیات توافق یمن و آمریکا به روایت وزارت خارجه عمان/ تصمیم نتانیاهو پس از توافق میان صنعا و واشنگتن
-
جدول قطعی برق در تهران و البرز اعلام شد
-
جنجال وجود نیترات در هندوانههای ایرانی/ سازمان استاندارد واکنش داد
-
تغییر قیمت در سکوت بازار؛ بازگشت پژو ۲۰۷ اتوماتیک به محدوده ۹۰۰ میلیون +جدول قیمت
-
سیانان گزارش آسوشیتدپرس را تائید کرد: تلاش ترامپ برای تحریف نام خلیج فارس در سفر به خاورمیانه
-
کاهش تعرفه واردات خودرو به 20 درصد
-
شمخانی از شرط ایران برای توافق با آمریکا پرده برداشت