به گزارش اکوایران، کاظم جلالی، سفیر ایران در روسیه در گفت‌وگو با برنامه جهان امروز به تشریح شرایط جدید روابط ایران و روسیه با بررسی موانع پنجگانه توسعه روابط دو کشور پرداخت و گفت: پس از تصویب معاهده جامع مشارکت راهبردی جمهوری اسلامی ایران و فدراسیون روسیه، باید همه تلاش کنند که این معاهده عملیاتی و اجرا شود. 

او همچنین گفت: به دلیل این‌که امروز ما معاهده جامع مشارکت راهبردی را با هم امضا کردیم، روابطمان به سطح راهبردی گرایش پیدا کرد. درحالی که در گذشته مقامات روسیه می‌گفتند ایران شریک ماست؛ اما امروز در گفتار و مکاتبات از روابط راهبردی با ایران سخن می‌گویند‌.

فرصت اقتصادی پس از جنگ اوکراین

سفیر ایران ادامه داد: متاسفانه ما یک راهبرد تجاری و بازرگانی با روسیه نداشتیم خصوصا با توجه به دوران اتحاد جماهیر شوروی که ارتباطات مردمی قطع شده بود، ارتباطات عمدتا در سطح دولتی هست و تجاری که عمدتا در روسیه زحمت می کشند، عمدتا تُجار تصادفی هستند که با هدف دیگری به روسیه آمده بودند اما یکباره دیدند مثلا صادرات برخی اقلام به روسیه سودآور است، در نتیجه به تجارت روی آوردند. امروز اقتصاد روسیه بویژه پس از جنگ اکراین برای ایران یک فرصت است، جریان نخبگان باید با درک شرایط جدید روسیه، دلسوزانه به منافع اقتصادی نگاه کنند.

چالش بزرگ حمل‌ونقل

جلالی افزود: موانع دیگر در روابط روسیه ضعف زیرساخت‌هاست، از جمله این زیرساخت‌ها بحث حمل و نقل است. راهگذر شمال_جنوب عملا در سال 2023 به راه افتاد، شاخه شرفی راهگذر که دارای 15 میلیون تن ظرفیت هست، برای اولین بار در سال 2023 با حمل 650 هزار تن به بهره برداری رسید و در سال 2024 یک میلیون و 800 هزار تن رسید و امیدواریم که  در سالیان آینده به ظرفیت 15 میلیون تن برسد. شاخه دوم این راهگذر، راه ارتباطی بین ایران و روسیه است و از مرز آبی وصل می‌شود و حدود 9 میلیون تن کالا از آن در سال عبور کرد، در بخش غربی راهگذر نیز از قسمت جاده‌ای که از آذربایجان عبور می‌کند، سه میلیون تن کالا عبور می کند و قسمت ریلی نیز معطل پروژه رشت-آستاراست که امیدواریم هر چه سریعتر بتواند به نتیجه برسد.

به گزارش تسنیم، او با بیان این‌که به دلیل محدودیت‌های ژئوپلتیکی روسیه، راه اندازی راهگذر شمال و جنوب برای روسیه یک ضرورت است، گفت: اگر در این خصوص دیر بجنبیم، راهگذرهای دیگری با توجه به وضعیت ژئوپلتیک روسیه، آن‌ها به دنبال راهگذرهای دیگری خواهند بود و این را باید، جریان نخبگان کشور درک کند که ما در راه اندازی راهگذر شمال و جنوب بسیار با سرعت حرکت و این از نان شب هم برای ما واجب‌تر است. 

تحولات در مبادلات بانکی

این دیپلمات ایرانی همچنین گفت: مانع سوم مشکلات بانکی در شرایط تحریمی است، در این زمینه موفقیت‌هایی داشتیم، کارگروه بانک‌های مرکزی دو کشور، جلسات مختلفی را دارند برای اینکه با توجه به مشکلات بانکی که در گذشته به دلیل شرایط تحریمی ایجاد شده، برطرف شود. پیام رسان‌های محرمانه بین 2 کشور راه‌اندازی شده و نیازی به سوئیفت برای ارتباطات دو کشور نداریم و دوم، شبکه میر و شتاب متصل شدند.

گمرک دیجیتال؛ نیاز فوری

او افزود: مانع چهارم، در روابط دو کشور گمرگی است؛ روابط گمرکی نباید صرفا در تولید سند خلاصه شود، ما باید امکانات گمرکی را متناسب با کشورهایی مثل روسیه که می‌خواهیم روابط اقتصادی خود را گسترش دهیم، باید امکاناتی داشته باشیم که عبور و مرور کالا تسهیل شود و حتی به سمت دیجیتالی شدن بیشتر حرکت کنیم.

بحران لجستیک

سفیر ایران ادامه داد: مانع پنچم، امکانات لجستیک بین دو کشور است، باید دو اطرف  امکانات لجستیکی مثل واگن، کامیون، کشتی، کانتینر، کشتی رورو و همچنین امکانات پس کرانه بنادر داشته باشیم با رفع این موانع، روابط اقتصادی و حجم تجارت بین دو کشور افزایش چشمگیری خواهد یافت.

سرمایه‌گذاری کلان روسیه

او تاکید کرد: بر اساس آمارهای ارائه شده توسط وزارت اقتصاد جمهوری اسلامی ایران، بیشترین حجم سرمایه‌گذاری خارجی توسط روسیه انجام شده است و در حوزه نفتی بر اساس توافق نامه‌های امضا شده، این کشور 8 میلیارد و 800 میلیون دلار در طول چند سال سرمایه گذاری می‌کند که تاکنون بیش از دو میلیارد دلار آن محقق شده است.

جلالی بیان داشت: با اجرایی شدن تجارت آزاد با اتحادیه اقتصادی اوراسیا 90 درصد تعرفه کمرگی برداشته می‌شود. دولت بسترساز است و اینجا باید بخش خصوصی به میدان بیاید و اگر تُجار، بازرگانان، بخش خصوصی، سازمان توسعه و تجارتف سایر نهادها، وزارتخانه ها و سازمانهایی که مسئولیت دارند، اگر دیر بجبند، از حذف تعرفه کمرگی، طرف‌های دیگر کشورهای دیگر سود خواهند برد و صادراتی بیشتری خواهند داشت.

هاب گازی منطقه در راه است

او ادامه داد: مسئله دیگر انتقال گاز روسیه از طریق ایران است که نه تنها در گفت‌وگوی اخیر روسای دو کشور مطرح شد، بلکه مدتی است که با یکدیگر گفت‌وگو می کنیم و در حال نهایی شدن است، موضوعات کوچکی باقیمانده که امیدواریم حل شود و در این صورت ایران، با سوآپ گازی با روسیه، به هاب گازی در منطقه تبدیل خواهیم شد.