به گزارش اکوایران، سخنگوی قوه قضاییه ایران اعلام کرد که غلامحسین محسنی اژه‌ای، رئیس این نهاد، برای شرکت در بیستمین اجلاس رؤسای دادگاه‌های عالی کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای، وارد شهر هانگژو چین شده است.

اصغر جهانگیر، سخنگوی قوه قضاییه، روز دوشنبه-۱ اردیبهشت- گفت این اجلاس از امروز آغاز شده و هیاتی از قوه قضاییه ایران به سرپرستی محسنی اژه‌ای در آن حضور دارد. او گفت علاوه بر رئیس قوه قضاییه، معاونان و رئیس دادگاه عالی انتظامی قضات نیز در این سفر شرکت دارند.

به گفته جهانگیر، هیات ایرانی در این اجلاس درباره موضوعاتی چون تقویت همکاری‌های قضایی در برابر جرایم فراملی و ارائه راهکارهایی برای مقابله با جرایم زیست‌محیطی سخنرانی خواهد کرد.

او همچنین گفت ترسیم مدل‌هایی برای به‌کارگیری هوش مصنوعی در خدمات حقوقی از دیگر محورهای مورد توجه در این نشست است. پیشگیری از بروز دعاوی، حل‌وفصل اختلافات و همکاری در مقابله با تروریسم نیز از دیگر موضوعات مطرح در این اجلاس عنوان شده است.

محسنی اژه‌ای نیز در سخنانی اجلاس شانگهای را «فرصتی برای تبادل تجربیات در حوزه‌های قضایی» خواند و گفت که این نشست‌ها می‌تواند به هم‌افزایی میان کشورها در ابعاد اقتصادی، سیاسی، فرهنگی و امنیتی کمک کند.

تدوین برنامه مشترک قضایی در شانگهای

سازمان همکاری شانگهای با دارا بودن بیش از ۴۰ درصد جمعیت جهان، بزرگترین سازمان منطقه‌ای دنیا از لحاظ محدوده جغرافیایی و جمعیت می‌باشد. کشور‌های عضو این سازمان در مسیر توسعه و تقویت اقدامات مشترک در حوزه‌های اقتصادی، سیاسی، امنیتی، دفاعی و حقوقی – قضایی، قرار دارند و سازمان مزبور در حال تبدیل به یک مجمع مهم برای همگرایی است.

سازمان همکاری شانگهای به دلیل تعدد کشور‌های عضو، تنوع فراوان ظرفیت‌های گوناگون صنعتی، علمی، اقتصادی و تجاری، منابع و معادن، صنایع دفاعی و نظامی، انرژی و ... می‌تواند به عنوان مجموعه کاملی از ظرفیت‌های مکمل و خودکفا ساز، بدون تکیه و یا تکیه حداقلی بر سایر کشورها، تمام نیاز‌های خود را تامین کند.

در این مسیر، تدوین برنامه همگرایی چندجانبه حقوقی و قضایی میان اعضای این سازمان مهم، در راستای مقابله با جرائم تروریستی، فرامرزی و سازمان‌یافته و ایجاد سازوکار‌های مشترک جهت مقابله با قاچاق مواد مخدر، قاچاق انسان و جرائم سایبری و سایر وجوه معاضدت‌های قضایی و حقوقی، موضوعی دارای اولویت است.

قوه قضاییه جمهوری اسلامی ایران در دوره اخیر در راستای پیشبرد دیپلماسی قضایی، دستاورد‌های چشمگیری را در حوزه تقویت قوانین حمایتی و همکاری در زمینه استرداد مجرمان با سایر کشور‌ها کسب کرده است و بر این اساس، در اجلاسیه قضایی سازمان همکاری شانگهای نیز پیشنهادات و راهکار‌های عملیاتی و راهبردی مشخصی در جهت توسعه همکاری‌های قضایی در سطح منطقه‌ای و بین‌المللی جهت برقراری صلح، امنیت و عدالت پایدار در سطح جهانی از ناحیه رئیس قوه قضاییه جمهوری اسلامی ایران ارائه خواهد شد.