پیشنهاد مرکز پژوهشها برای اجرای بهتر سیاستهای پولی؛
خلاء شاخص انتظارات تورمی در ایران
اکوایران: شاخص انتظارات تورمی یکی از ابزارهایی تلقی میشود که میتواند سیاستگذار پولی را در اجرای بهتر سیاستها یاری دهد. این درحالیست که این شاخص در ایران برآورد نمیشود و یا حداقل به اطلاع عموم نمیرسد.
به گزارش اکوایران، کنترل تورم را شاید بتوان اصلیترین رسالت بانک مرکزیها در دنیای کنونی تلقی کرد. به طور کلی بانک مرکزی به وسیله ابزارهای پولی خود مانند بازار باز و عملیات اعتباردهی قاعدهمند، تلاش میکند نرخ تورم را در کانال مد نظر خود هدایت کند.
مرکز پژوهشها اخیرا در گزارشی بر اهمیت نرخ تورم انتظاری در سیاستگذاری پولی تاکید کرده و عنوان کرده است ضروریست تا در ایران نیز شاخص تورم انتظاری محاسبه و اعلام عمومی شود.
شاخص انتظارات تورمی یک تسهیلگر برای اجرای سیاستپولی است
به نقل از کارشناسان مرکز پژوهشها، سیاستگذار پولی میتواند با کنترل انتظارات تورمی در بلندمدت، از نوسانات کوتاه مدت تورم برای ایجاد ثبات در اقتصاد استفاده کند. به عبارت دیگر تا زمانی که سیاستگذار از انتظارات تورمی در بلندمدت آگاه باشد، میتواند برای ایجاد ثبات در کوتاه مدت سیاستهای پولی خود را بهتر اجرا کند. در نهایت نیز یکی از دلایلی که سیاستگذاران تمایل دارند انتظارات را کنترل کنند، همان امکان فراهم شدن بستر مناسبتری برای اجرای سیاستهای پولی است.
به رغم اهمیت فزاینده شاخص انتظارات تورمی، این شاخص در ایران محاسبه نمیشود یا حداقل اعلام عمومی نمیشود درحالیکه با اعلام عمومی این شاخص، سیاستگذار میتواند سیاست پولی را در جهت شکلدهی به انتظارات تورمی تنظیم کند. به همین جهت نیز محاسبه این شاخص در ایران احتمالا بتواند کمک قابل توجهی به بهبود سیاستگذاریها کند.
انتظارات تورمی از چه طریقی قابل محاسبه است؟
محاسبه این شاخص به طور کلی از سه روش قابل انجام است. اولین روش استفاده از پرسشنامه خانوار است که در آن سوالاتی در خصوص تصور افراد از وضعیت قیمتها در شرایط کنونی و انتظار آنها از روند تغییرات کوتاه مدت و بلندمدت قیمتها پرسیده میشود. نکته مهم در برآورد شاخص از این روش، تداوم و پایداری سنجش نظرات خانوارها در طول زمان است.
یک روش دیگر استفاده از بازار اوراق بهادار خصوصا بازارهای آتی است. در برخی کشورها اوراقی با عنوان اوراق قرضه مصون از تورم وجود دارد که با استفاده از آن میتوان انتظارات تورمی را برآورد کرد اما این ابزار در ایران وجود ندارد. این درحالیست که در غیاب این اوراق میتوان از قیمتهای بازارهای آتی استفاده کرد و شاخص انتظارات تورمی را تخمین زد.
روش آخر که روش مورد پیشنهاد مرکز پژوهشها نیز هست، استفاده از نتایج سرچ گوگل است چراکه نسبت به پرسشنامهها به روز تر بوده و آشکارکننده ترجیحان واقعی مردم تلقی میشود. در این روش با استفاده از مدلسازی نتایج جستوجوی کلماتی مانند نرخ ارز، تورم و ... شاخص انتظارات تورمی برآورد میشود.
نتایج کارشناسی مرکز پژوهشها نشان میدهد هرچند ایران به لحاظ برخورداری از یک پرسشنامه با سابقه طولانی و بازارهای آتی با چالش مواجه است اما با استفاده از روشها و دادههای موجود امکان برآورد انتظارات تورمی را دارد.
تیتر یک در اکوایران
پربینندهترینها
-
توصیف ویتکاف از مذاکرات با ایران ؛ انجام مسئولیتی بزرگ و مهم
-
قیمت مسکن در پردیس از 2میلیارد عبور کرد / افزایش قیمت در حاشیه تهران ادامه دارد
-
شبه قاره بر لبه پرتگاه؛ جنگی که آسیا را نابود خواهد کرد
-
ظرایف پنهان یک معامله و آغاز بخش سخت مذاکرات/ پشت پرده حمله عراقچی به دولت بایدن و بیبی
-
افزایش حقوق کارمندان منوط به تایید هیات وزیران شد
-
خرید با کالابرگهای الکترونیکی تسهیل شد
-
احداث ترمینال اختصاصی در بندر شهید رجایی/ جزئیات تفاهمنامه بندری ایران و قزاقستان
-
نماینده ارشد ترامپ در مذاکرات: برجام به نفع ایران بود و باید اصلاح شود
-
هجوم بانکهای مرکزی به یوآن و دلار سنگاپور؛ دلار آمریکا در حساسترین دوره تاریخی خود؟