ایرانیان قدیم بیابان و بیآبی را چطور مدیریت میکردند؟
خشکسالی و بحران آب، یکی از تهدیدات بزرگی بوده است که در درازای تاریخ، همواره ذهن مردم و حکام این کهندیار را به خود مشغول کرده است. در بسیاری از متون جغرافیانگارانه این سرزمین از جمله «مسالک و ممالک» ابن خردادبه، «احسن التقاسیم» مقدسی و «مسالک و ممالک» اصطخری این بحران مورد توجه نویسندگان قرار گرفته است.
در همین زمینه برخی از آنان به راهها و ابداعات ایرانیان برای مهار این عفریت مهیب نیز پرداختهاند. از آن مهمتر تعدادی از اندیشمندان این سرزمین آثاری قابل تاملی در این زمینه به رشته تحریر در آوردهاند. از جمله این افراد میتوان به ابوبکر کرجی دانشمند ایرانی سده پنجم و کتاب مهم او «انباط میاء الخفیه» اشاره کرد.
این قبیل آثار نشان میدهد که ساکنان این سرزمین در طول چند هزاره اخیر چگونه توانستهاند تا این عفریت مهیب را با ابتکارات هوشمندانه و البته سازگار با طبیعت و اقلیم این دیار، مهار کنند. با این حال در تاریخ معاصر ایران به ویژه در نیمقرن اخیر آمار و اطلاعات جهانی نشان از خارج شدن غول خشکسالی از چراغی میدهد که ایرانیان در چند هزاره اخیر کموبیش توانسته بودند که آن را در آن محبوس کنند.
برخی سیاستها و اقدامات غیرکارشناسی در کنار روند صعودی بیابانٰزایی، گسترش فرسایش خاک و افزایش گرمای زمین همه دستبهدست هم دادهاند که امروز این مرز پرگهر با بحرانی بزرگ مواجه شود.
در همین زمینه سیدحمید متقی پژوهشگر تاریخ ایران معاصر با مهندس محمد جاریانی متخصص در ساحت بیابان زدایی، عضو پیشین شورای عالی جنگل، مرتع و بیابان و مدیرکل اسبق دفتر بیابانزدایی سازمان جنگلها به گفتوگو نشستهاست.
تیتر یک در اکوایران
پربینندهترینها
-
تخممرغ ۲۵ هزار تومانی درب مرغداری/ تعطیلی گسترده مرغداریها کلید خورد
-
ایران خودرو قدرت خود را به سایپا نشان داد / آرزویی که سایپایی ها امیدوارند زودتر برآورده شود
-
ترامپ در آستانه ترک مذاکرات؛ اروپا به تکاپو افتاد
-
انفجار در سوله شرکت «اوانار پارسیان» میمه اصفهان
-
توصیف ویتکاف از مذاکرات با ایران ؛ انجام مسئولیتی بزرگ و مهم
-
قیمت مسکن در پردیس از 2میلیارد عبور کرد / افزایش قیمت در حاشیه تهران ادامه دارد
-
زمان واریز کالابرگ اردیبهشت ماه مشخص شد
-
کیش بنیاد به وزارت راه برای تراژدی بندر
-
شبه قاره بر لبه پرتگاه؛ جنگی که آسیا را نابود خواهد کرد