به گزارش اکوایران، اگر چه شاخص‌ها و آمارهای اقتصادی فراوانی وجود دارد که می‌توان با آن‌ها آینده رکود یا رونق اقتصاد را پیش‌بینی کرد، جمع‌آوری داده‌های خرد از دل بنگاه‌ها و مستقیما از سوی مدیران می‌تواند دید دقیق‌تر و جامع‌تری از چشم‌انداز اقتصاد ایجاد کند. گزارش «مدیران عامل» که شرکت ایلیا اخیرا آن را منتشر کرده با جمع‌آوری اطلاعات از میان بنگاه‌های خرد و تحلیل آن، چشم‌انداز اقتصاد را از دریچه نگاه مدیران عامل و صاحبان کسب و کار به تصویر کشیده است.

اکوایران در این گزارش به بخش‌های مهم این گزارش پرداخته است.

040223

رونق اقتصادی و چشم‌انداز اقتصاد ایران در سال 1404

بر اساس گزارش مدیران عامل در سال 1404، خوش‌بینی مدیران عامل نسبت به «رونق» اقتصادی سال جاری مشابه با سال گذشته و برابر با 12 درصد بوده است. یعنی، از میان مدیران عاملی که در این پیمایش شرکت کرده‌اند، 12 درصد عقیده داشتند که در سال جاری اقتصاد شاهد رونق خواهد بود. از طرفی، 46 درصد از این مدیران عامل «رکود زیاد» را پیش‌بینی کرده‌اند؛ نرخی که قابل توجه به نظر می‌رسد. همچنین، 35 درصد از این مدیران عامل بر این باور بوده‌اند که در سال پیش‌رو «رکود نسبی» برقرار خواهد بود.

بنابراین، در مجموع 81 درصد از مدیران عامل در سال جدید منتظر بروز «رکود» هستند. از این سهم، اکثریت منتظر رکود شدید و اقلیت منتظر رکود نسبی‌اند. در سال گذشته، 76 درصد از مدیران عامل چنین رویکردی داشتند. بنابراین، پیش‌بینی مدیران عامل درمورد چشم‌انداز اقتصاد ایران در طول این یکسال نامطلوب‌تر شده است.

این بدبینی نسبت به چشم‌انداز اقتصاد ایران در سال 1404 در حالی شکل گرفته که آخرین گزارش PwC نشان می‌دهد 58 درصد از مدیران عامل بین‌المللی نسبت به رونق اقتصادی جهانی در سال 2025 خوش‌بین هستند. در حالی که در سال 2024، حدود 45 درصد از مدیران بین‌المللی پیش‌بینی می‌کردند که جهان با رکود مواجه می‌شود، در سال 2025 تنها 20 درصد از آن‌ها چنین باوری دارند و این نشان می‌دهد که پیش‌بینی مدیران عامل بین‌المللی نسبت به آینده اقتصاد جهان بهبود یافته است.

بررسی جزئی‌تر یافته‌های ایلیا نشان می‌دهد که هر گروه صنعتی، چه رویکردی نسبت به روند اقتصاد ایران در سال 1404 دارد. طبق نتیجه این یافته‌ها، مدیران فعال در حوزه کاغذ، چاپ و تکثیر، دارویی و بهداشتی، خدمات اجتماعی (مردم‌نهاد) و فرهنگی، هنری و رسانه‌ای، بالاترین سطح خوش‌بینی نسبت به وضعیت اقتصادی کشور در سال 1404 را ابراز کرده‌اند.
در مقابل، مدیران عامل کشورهای فعال در حوزه‌های عمران و ساخت‌وساز، برق و مخابرات، آب و مدیریت پسماند پایین‌ترین میزان خوش‌بینی نسبت به رونق اقتصادی سال آینده را گزارش کرده‌اند.

البته، در این گزارش ذکر شده که تفاوت میزان خوش‌بینی میان صنایع مختلف از نظر آماری معنادار نیست و با قاطعیت نمی‌توان درمورد آن نتیجه‌گیری کرد.

افق مثبت مالی در نگاه مدیران عامل

در این گزارش، شاخصی طراحی شده که نشان می‌دهد مدیران عامل چقدر نسبت به افق مالی شرکت در سال پیش‌رو خوش‌بین هستند. میزان خوش‌بینی این مدیران در سال 1404 نسبت به سال 1403 کاهش 23 واحد درصدی داشته که اُفت قابل توجهی است.

در نظر‌سنجی این گزارش، 42 درصد از مدیران پیش‌بینی می‌کنند که عملکرد مالی سازمانشان در سال آینده با کاهش مواجه خواهد شد. این در حالی است که در سال گذشته این رقم 25 درصد بوده است. بنابراین، بدبینی سازمان‌ها به عملکرد مالی در سال پیش‌رو 17 درصد نسبت به گذشته بیشتر شده است. البته، 18 درصد از مدیران عامل شرکت‌کننده در نظرسنجی هیچ تغییری را در عملکرد مالی سازمانشان متصور نشده‌اند.

با بررسی پیش‌بینی عملکرد در صنایع مختلف و انجام آزمون‌های آماری، مشخص شده که پیش‌بینی رشد در عملکرد  صنعت عمران و ساخت و ساز، آب و مدیریت پسماند وشیمیایی و پلاستیکی به طور معناداری کمتر از صنایع دیگر است.

در ادامه این گزارش، به شاخص‌های دیگر نیز پرداخته شده است. طبق نتایج بررسی این شاخص‌ها، 42 درصد از مدیران عامل تمایل به ماندگاری بلند‌مدت بیش از 3 سال در سمت خود دارند. لذت‌بردن از فرآیند کار و علاقه به حل چالش‌ها و رهبری، پررنگ‌ترین انگیزه‌های مورد انتخاب مدیران عامل در سمت فعلی است. از طرفی، 57 درصد از آن‌ها احساس مسئولیت بیش از حد و ابهام‌های محیط کسب و کار مهم‌ترین دغدغه‌های ذهنی خود عنوان کرده‌اند.