بررسی انقلاب مشروطه با عینک اقتصادی
انقلاب مشروطه یکی از بزنگاههای تعیینکننده تاریخ این مرز پرگهر است. رویدادی که بسیاری از واقعیتها و مفاهیم موجود در جامعه ایرانی دوره قاجاریه را دگرگون کرد. با مدد گرفتن از تاریخ مفهومی راینهارت کوزلک میتوان مشروطیت را دوران آستانهای تاریخ ایران معرفی کرد. اتفاقی که بسیاری از مورخان آن را مبدا مناسبی برای تاریخ معاصر ایران ارزیابی میکنند.
هنگامی که پارامترهای وقوع مشروطیت مورد مداقه قرار میگیرد، عوامل و مولفههای اقتصادی در بسیاری از موارد بیش از دیگر عوامل به چشم میآیند. در مطالعه این حرکت بزرگ ملت ایران، این پرسشهایکلیدی قابل طرح هستند که وضعیت اقتصادی ایران آن روز تا چه اندازه در بروز نارضایتیها از سلطنت استبدادی نقش داشت و آیا مشروطهخواهان نسخهای برای درمان دردهای اقتصادی ایران داشتند؟
از همه مهمتر اینکه جامعهای با وضعیت اقتصاد ایران در آن ایام اصولا زمینه مناسبی برای تحولی شگرف چون انقلاب مشروطه را داشت؟ به هر صورت باید پذیرفت که این حرکت سترگ، پیشروانه و البته جسورانه ملت ایران پس از پیروزی با موانع بزرگی مواجه شد و اهداف و آرمانهای آن سرانجام در یک حکومت اقتدارگرای دیگر به بوته نسیان سپرده شد.
در این زمینه سیدحمید متقی پژوهشگر تاریخ ایران معاصر با فیاض زاهد استاد تاریخ دانشگاه آزاد و نویسنده آثاری چون «جامعه و بازار در عصر ناصری» و «تاملاتی بر فلسفه تاریخ» به گفتوگو نشسته است.
تیتر یک در اکوایران
پربینندهترینها
-
تخممرغ ۲۵ هزار تومانی درب مرغداری/ تعطیلی گسترده مرغداریها کلید خورد
-
ایران خودرو قدرت خود را به سایپا نشان داد / آرزویی که سایپایی ها امیدوارند زودتر برآورده شود
-
ترامپ در آستانه ترک مذاکرات؛ اروپا به تکاپو افتاد
-
انفجار در سوله شرکت «اوانار پارسیان» میمه اصفهان
-
توصیف ویتکاف از مذاکرات با ایران ؛ انجام مسئولیتی بزرگ و مهم
-
قیمت مسکن در پردیس از 2میلیارد عبور کرد / افزایش قیمت در حاشیه تهران ادامه دارد
-
زمان واریز کالابرگ اردیبهشت ماه مشخص شد
-
کیش بنیاد به وزارت راه برای تراژدی بندر
-
شبه قاره بر لبه پرتگاه؛ جنگی که آسیا را نابود خواهد کرد