قسمت هفتم - نتیجه قیمت گذاری دولت در بازارهای مالی: تورم
اگرچه در اقتصاد ایران بسیاری از بازارها زیر ضرب مداخله دولت هستند، اما در هیچ کدام دولت به اندازه بازار وجوه وام دادنی ( Loanable Funds) برای تعیین قیمت مورد پسندش موفق نیست.
دولت بواسطه قدرت خلق پول نرخ بهره را که قیمت این بازار است در سطح مورد نظرش که اختلاف شدیدی با نرخ تعادل طبیعی دارد قرار می دهد و نتیجه آن به جز تورم نیست.
عرضه این بازار پس اندازهای مردم و تقاضا، وام هایی است که سرمایه گذاران می گیرند. دولت با خلق پول چیزی شبیه عرضه این بازار را ارائه می دهد و در نتیجه می تواند به شکل ظاهری کمبود بازار را در نرخ بهره پایین جبران کند. اما رسیدن به نرخ بهره دلخواه با خلق پول نتیجه ای جز تورم ندارد.
اما نتیجه این مداخله در بازار، تنها تورم نیست. دولت منطق حساب و کتاب این که چه تولید و چه صنعتی به درد اقتصاد می خورد را نیز بر هم می زند. در نرخ پایین همه متقاضی وام می شوند و اینجاست که دولت بر مبنای آیین نامه تعیین می کند که بانکها وام به چه کسی برسد. بگذریم از فسادهایی که برای گرفتن وام رخ خواهد داد.
راه حل؛ عدم مداخله دولت، رسیدن نرخ بهره به سطح طبیعی و حکم رانی منطق اقتصادی کسب سود برای بانک هاست. بدین شکل هم تورم کاهش می یابد هم منابع کارامد تخصیص پیدا می کند و هم فساد کم رنگ می شود.
پادکستهای مرتبط
تیتر یک در اکوایران
پربینندهترینها
-
تخممرغ ۲۵ هزار تومانی درب مرغداری/ تعطیلی گسترده مرغداریها کلید خورد
-
توصیف ویتکاف از مذاکرات با ایران ؛ انجام مسئولیتی بزرگ و مهم
-
کیش بنیاد به وزارت راه برای تراژدی بندر
-
قیمت مسکن در پردیس از 2میلیارد عبور کرد / افزایش قیمت در حاشیه تهران ادامه دارد
-
پوتین شرط توافق صلح را اعلام کرد/ مذاکرات به بنبست رسید؟
-
شبه قاره بر لبه پرتگاه؛ جنگی که آسیا را نابود خواهد کرد
-
انتظار بازار دلار از دور چهارم مذاکره
-
چرخش پول به سمت سهمهای جامانده
-
ایران روی خط شکست؛ گزارش فایننشیال تایمز از بحران فرونشست زمین در کشور