اردوغان کوتاهبیا نیست/ سرگذشت و چالشهای رهبر اسلامگرای ترکیه
در انتظار تکرار تاریخ؛ اردوغان بباز هست؟
اکوایران: رجب طیب اردوغان، رئیسجمهور ترکیه در دو دهه حاکمیت خود، تمام موانع مسیر مبارزات انتخاباتی را حذف کرده است. او تلاش میکند تا از سختترین آزمون سیاسی خود جان سالم به در برده و از میراثش در برابر اپوزسیون محافظت کند.

به گزارش اکوایران، اردوغان پیش از انتخابات ۱۴ می با بادهای مخالف سیاسی سختی روبرو است. حتی پیش از زلزله مرگبار ماه فوریه و انتقاد از عملکرد دولتش برای پاسخگویی و اصلاح قوانینی که میتوانست جان خیلیها را نجات دهد، او به خاطر بحران اقتصادی سرزنش شده بود.
تکرار تاریخ؟
به نوشته رویترز، از آنجایی که نظرسنجیها رقابت تنگاتنگی را نشان میدهند، منتقدان این انتخابات را با رقابتهای سال ۲۰۰۲ که حزب عدالت و توسعه اسلامگرای در آن به قدرت رسید، مقایسه میکنند. انتخاباتی که با تورم بالا و آشفتگی اقتصادی شکل همراه شده بود.
مخالفان او متعهد شدهاند که بسیاری از تغییراتی که اردوغان در ترکیه ایجاد کرده است را عوض کنند. او تلاش کرده که ترکیه را به کشوری پارسا و محافظهکار و بازیگری قاطع در منطقه تبدیل کند.
خطرات زیاد برای رهبری که زمانی محکومیت زندان را گذرانده بود -به دلیل خواندن یک شعر مذهبی- و از تلاش برای کودتای نظامی در سال ۲۰۱۶ که سربازان سرکش به پارلمان حمله کردند و ۲۵۰ نفر را کشتند، جان سالم به در برد، چیز جدیدی نیست.
خطرات موجود برای اردوغان تازگی ندارد. رهبری که به خاطر خواندن یک شعر مذهبی به زندان افتاد و از کودتای نظامی سال ۲۰۱۶ و حمله مسلحانه به پارلمان این کشور جان سالم به در برد. اردوغان با متهمکردن مخالفان به سودجویی از یک فاجعه، چندینبار از منطقه زلزلهزده بازدید کرده و قول به بازسازی سریع و مجازات سازندگانی که قوانین ساختمانی را زیر پا گذاشته بودند، داده است.
وی با پررنگکردن دستاوردهای صنعتی، از جمله راهاندازی اولین خودروی الکتریکی ترکیه و رونمایی از اولین کشتی جنگی آبیخاکی که در استانبول برای حمل پهپادهای ساخت ترکیه ساخته شده، به استقبال انتخابات رفت. اردوغان همچنین آغاز گازرسانی از دریای سیاه را کلید زد و به خانوارها وعده رایگان گاز داد و اولین نیروگاه هستهای را در مراسمی با حضور مجازی ولادیمیر پوتین افتتاح کرد.
در حالی که رسانههای دولتی به کمال قلیچداراوغلو، رقیب اصلی اردوغان، توجه چندانی نمیکنند، او از پوشش گسترده رسانههای اصلی بهرهمند است. حملات او علیه ائتلاف اپوزیسیون شامل اتهامات حمایت از حزب غیرقانونی کارگران کردستان (پکک) است که از زمان آغاز شورشهای آن در ۱۹۸۰، بیش از ۴۰ هزار نفر کشته شدهاند. قلیچداراوغلو که مورد حمایت حزب دموکراتیک خلق (اچدیپی) است، با دفاع از حقوق کردها اردوغان را متهم کرد که با میلیونها کرد مثل تروریستها رفتار میکند.
از عرش به فرش
نظرسنجیها حاکی از آن است که انتخابات میتواند به دور دوم کشیده شده و در برخی نیز اردوغان از رقیبش عقب است. این نشاندهنده عمق بحران اقتصادی است که از سیاستهای اقتصادی او نشأت میگیرد.
کاهش نرخ بهره در مواجهه با تورم فزاینده و با هدف تقویت رشد اقتصادی، در اواخر سال ۲۰۲۱ ارزش پول را از بین برد و تورم را بدتر کرد. علیرغم نشانههایی از بازگشت حزبش حزبش به سیاستهایی اصولیتر، اردوغان ماه گذشته تاکید کرد که تا زمانی که او در قدرت باشد، نرخهای بهره کاهش یافته و تورم نیز با آنها کاهش مییابد.
اقتصاد یکی از دستاوردهای اصلی اردوغان در دهه اول حکومت او بود، زمانی که ترکیه با جادهها، بیمارستانها و مدارس جدید، استاندارد زندگی ۸۵ میلیون شهروندش را افزایش داد.
سیدا دمیرالپ، رئیس دپارتمان روابط بینالملل دانشگاه ایسیک استانبول گفت: اگر او شکست بخورد، به وجهه او آسیب میزند. اما کسانی که او را دوست دارند، به راحتی از او دست نمیکشند.
شروع خاکی
رئیسجمهور از محله فقیرنشین استانبول برخاست؛ جایی که در مدرسه فنیحرفهای اسلامی تحصیل کرد و به عنوان یک رهبر محلی شاخه جوانان حزب وارد سیاست شد. او پس از خدمت به عنوان شهردار استانبول، به عنوان رئیس حزب عدالت و توسعه (ایکیپی) وارد عرصه ملی شد و در سال ۲۰۰۳ نخست وزیر شد.
حزب عدالت و توسعه به ارتش ترکیه -که از سال ۱۹۶۰ چهار دولت را سرنگون کرده بود- افسار زد و در سال ۲۰۰۵ مذاکراتی را برای تضمین جاهطلبیهای چندین دههای ترکیه برای پیوستن به اتحادیه اروپا آغاز کرد؛ روندی که بعداً متوقف شد.
متحدان غربی در ابتدا، ترکیه اردوغان را ترکیب پرجنبوجوش اسلام و دموکراسی میدانستند که میتواند الگویی برای کشورهای خاورمیانه باشد. اما تلاش او برای اعمال کنترل بیشتر، کشور را چندقطبی و شرکای بینالمللیش را نگران کرد. هواداران پرشورش این را صرفاً پاداشی برای رهبری میدانستند که آموزههای اسلامگرایانه را در مرکز زندگی مردم قرار داد و از طبقات کارگر متدین دفاع میکرد.
اما مخالفانش آن را یک حرکت اقتدارگرا توسط یک رهبر شیفته قدرت میدیدند. پس از کودتا، مقامات طی سرکوبی بیش از ۷۷ هزار نفر را در انتظار محاکمه زندانی کردند و ۱۵۰ هزار نفر را از مشاغل دولتی اخراج یا تعلیق کردند. دولت اردوغان گفت که این پاکسازی برای مقابله با تهدیدهای حامیان کودتا و همچنین داعش و پکک انجام گرفت.
در حالی که در خارج از کشور، ترکیه به طور فزایندهای در سوریه، عراق و لیبی مداخله میکرد، در داخل کشور نیز کاخ ریاستجمهوری جدید حاشیه آنکارا به نمادی از قدرت جدید او تبدیل شد. با این حال، این مداخلات متحدان کمی با عاید اردوغان کرد و حالا او در مواجهه با اقتصاد نابسامان و نزدیکشدن به انتخابات، به دنبال آشتی و نزدیکشدن با رقبای منطقهای است.
تیتر یک در اکوایران
پربینندهترینها
-
اولین جزئیات از خسارات زلزله 5 ریشتری رشتخوار/ آمار مصدومان اعلام شد
-
ذوق صاحبان دنا و سورن
-
وزیر کار: دهکبندی خانوادهها تغییر میکند/ برای توزیع کالابرگ نیازمند تعریف منابع جدید هستیم
-
اتهام زنی تازه رئیس پنتاگون به ایران
-
جدیدترین نرخ رهن کامل در تهران؛ از جنوب تا شمال پایتخت چقدر باید پرداخت کرد؟
-
فوری/ مایک والتز سفیر آمریکا در سازمان ملل؛ مارکو روبیو مشاور امنیت ملی جدید
-
علت به تعویق افتادن مذاکرات ایران و آمریکا مشخص شد
-
افتتاح بخش جدید آزادراه تهران-شمال در شهریور ماه
-
درگیری مسلحانه پلیس با زورگیران در نارمک/ ماجرا چه بود؟