فرار زنان از بازار کار ایران
اکوایران: آمارهای بازار کار زنان در ایران حاکی از کاهش نرخ بیکاری در 10 سال اخیر بوده است. اما این آمار لزوما بیانگر بهبود وضعیت زنان در بازار کار ایران نیست.

کاهش مشارکت زنان در بازار کار ایران
نرخ بیکاری بهعنوان یکی از شاخصهای کلیدی بازار کار، نسبت تعداد افراد بیکار به افراد شاغل یا در جستوجوی شغل را نشان میدهد. از سوی دیگر، نرخ مشارکت اقتصادی نشاندهنده نسبت جمعیت فعال، چه شاغل و چه جویای کار، به کل جمعیت در سن کار است. این نرخ نشان میدهد که چه بخشی از جمعیت حاضر به مشارکت در بازار کار است. به عقیده کارشناسان، کاهش این نرخ میتواند به معنای ناامیدی افراد از یافتن شغل مطلوب باشد.
نرخ بیکاری زنان در بازه سالهای 92 تا 1403 بین 21.9 درصد و 13.7 درصد در نوسان بوده است. بالاترین نرخ بیکاری زنان در تابستان سال 1395 رقم خورده است؛ در حالی که کمترین میزان آن در بهار سال 1399 و پاییز 1403 مشاهده شده است. نوسانات بازار کار عمدتا تحت تاثیر عوامل اقتصادی و فرهنگی است. نرخ مشارکت زنان نیز در بهار 1397 با 18.3 درصد در بالاترین سطح خود قرار داشته اما در زمستان 1392 یا 10.2 درصد پایینترین مقدار خودش را تجربه کرده است.
نکته قابل توجه این است که در مقاطعی مانند اواخر سال 98 یا 1400، هم نرخ بیکاری و هم نرخ مشارکت کاهش یافتند. یعنی زنان از جستوجوی کار منصرف شده و دیگر جز جمعیت فعال نیروی کار بهشمار نمیروند. کارشناسان دلایل رخ دادن این اتفاق را ناشی از ناامیدی از یافتن شغل جدید، تغییرات فرهنگی و یا چرخههای اقتصادی میدانند.
آخرین دادههای مرکز آمار از وضعیت اشتغال زنان در پاییز 1403 نیز نشان میدهد که سناریوی سقوط همزمان نرخ بیکاری و نرخ مشارکت تکرار شده است. در پاییز سال گذشته نرخ بیکاری به 13.7 درصد رسید که کمترین میزان در 10 سال گذشته بوده است. با این حال محاسبات حاکی از آن است که نرخ مشارکت در زمان مشابه به 14.5 درصد رسیده است. این کاهش نرخ مشارکت میتواند حاکی از ناامیدی برخی زنان از یافتن شغل یا ترجیح آنها برای خارجشدن از بازار کار باشد.
تیتر یک در اکوایران
پربینندهترینها
-
توصیف ویتکاف از مذاکرات با ایران ؛ انجام مسئولیتی بزرگ و مهم
-
قیمت مسکن در پردیس از 2میلیارد عبور کرد / افزایش قیمت در حاشیه تهران ادامه دارد
-
کیش بنیاد به وزارت راه برای تراژدی بندر
-
پوتین شرط توافق صلح را اعلام کرد/ مذاکرات به بنبست رسید؟
-
شبه قاره بر لبه پرتگاه؛ جنگی که آسیا را نابود خواهد کرد
-
انتظار بازار دلار از دور چهارم مذاکره
-
چرخش پول به سمت سهمهای جامانده
-
ایران روی خط شکست؛ گزارش فایننشیال تایمز از بحران فرونشست زمین در کشور
-
خرید با کالابرگهای الکترونیکی تسهیل شد