به گزارش اکوایران، تورم به عنوان یکی از کلیدی‌ترین شاخص‌های اقتصادی، ارتباط تنگاتنگی با معیشت روزمره مردم دارد. به جهت اهمیت این شاخص در پژوهش‌های اقتصادی و همچنین اثری که بر معیشت مردم می‌گذارد، مرکز آمار به صورت ماهانه اطلاعات این شاخص را به روز می‌کند.

در جدیدترین گزارش این مرکز، تورم فروردین 1404 منتشر شده است. طبق این گزارش، نرخ تورم کل کشور هم به صورت ماهانه و هم به صورت نقطه‌ای و سالانه در مقایسه با اسفند ماه افزایش یافته است.

از بین دو گروه اصلی سبد مصرف خانوار، یعنی کالاهای خوراکی و غیرخوراکی، گروه خوراکی‌ها تورم ماهانه بالاتری را تجربه کرده است.

040202

اولین تصویر از تورم 1404

تورم شاخصی است که نشان می‌دهد قیمت یک سبد یکسان از کالا و خدمات مورد استفاده خانوار در هر ماه چند درصد نسبت به گذشته تغییر کرده است. اگر مبدا مقایسه در گذشته ماه قبل باشد، تورم ماهانه به دست می‌آید. اگر مبدا مقایسه، همان ماه در سال گذشته باشد، تورم نقطه به نقطه حاصل می‌شود. در نهایت، اگر تغییرات قیمت به صورت 12 ماهه رصد شود، تورم سالانه حاصل می‌شود.

جدیدترین گزارش مرکز آمار نشان می‌دهد که تورم ماهانه کل کشور از 3.3 درصد در اسفند سال قبل به 3.9 درصد در فروردین 1404 رسیده که نشانگر افزایش 0.6 واحد درصدی است. یعنی در فروردین ماه خانوارها برای خرید همان سبد اسفند ماه 3.9 درصدبیشتر هزینه کرده‌اند.

تورم نقطه به نقطه نیز با وضعیت مشابهی از 37.1 درصد به 38.9 درصد رسیده که افزایش قابل‌توجهی به شما می‌رود. نرخ سالانه این شاخص نیز با خروج از کانال 32 درصدی، به 33.4 درصد افزایش یافته است.

040202

وضعیت گروه‌های کالایی در فروردین ماه

سبد مصرف خانوار را دو گروه اصلی از کالا تشکیل می‌دهد؛ گروه خوراکی، آشامیدنی و دخانیات و گروه غیرخوراکی و خدمات.

تورم ماهانه گروه خوراکی‌ها از 4.9 درصد در اسفند به 4.2 درصد در فروردین کاهش یافته است؛ با این‌که روند این شاخص در ابتدای سال نزولی شده اما هنوز بالای 2 درصد است که محدوده هشداردهنده‌ای برای تورم ماهانه محسوب می‌شود. در مقابل، تورم ماهانه غیرخوراکی‌ها از کانال 2 درصد خارج شده و تا 3.8 درصد افزایش یافته است.

بررسی‌ها نشان می‌دهد که از بین تمام گروه‌های کالایی، بالاترین تورم ماهانه متعلق به میوه و خشکبار بوده است. این شاخص برای این اقلام به 11.7 درصد در فروردین امسال رسیده که بخشی از آن به‌دلیل فرارسیدن میوه‌های نوبرانه با قیمت‌های بالا بوده است.

بعد از کالا و خدمات متفرقه، بالاترین تورم ماهانه به دخانیات تعلق گرفته است؛ در مقابل، لبنیات و تخم‌مرغ و گروه آموزش کمترین تورم ماهانه را تجربه کرده‌اند.