به گزارش اکوایران، مقامات ایالات متحده، اوکراین و اروپا روز چهارشنبه در لندن برای گفتگو درباره پایان دادن به جنگ روسیه در اوکراین دیدار می‌کنند. این دیدار پس از هشدارهای دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، برگزار می‌شود که گفته بود اگر پیشرفتی در توافق حاصل نشود، واشنگتن ممکن است کنار بکشد.

ژنرال کیت کلاگ، نماینده ترامپ در امور اوکراین، در این مذاکرات شرکت خواهد کرد. اما به گفته تامی بروس، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا، مارکو روبیو، وزیر خارجه دیگر در این نشست حضور نخواهد داشت. این در حالی است که او ساعاتی پیش در برنامه «صبح‌ها با ماریا» در شبکه فاکس بیزینس تأیید کرده بود که وزیر خارجه در این جلسه حضور خواهد یافت.

به گزارش رویترز، مشخص نیست که عدم حضور روبیو نشانه کاهش انتظارات آمریکا از این مذاکرات است یا خیر، آن هم پس از آن‌که ترامپ روز یک‌شنبه ابراز امیدواری کرد مسکو و کی‌یف در این هفته به توافقی برای پایان دادن به جنگ سه‌ساله برسند.

با این حال، بسیاری از دیپلمات‌ها تحقق چنین توافقی را غیرواقعی می‌دانند، چرا که هنوز اختلافات زیادی باقی مانده است. به‌رغم فشار ترامپ برای تبدیل این نشست به نقطه‌ای تعیین‌کننده، امیدها برای دستیابی به پیشرفت چشمگیر، اندک است.

سخنگوی نخست‌وزیر بریتانیا، کر استارمر، گفت: «توپ در زمین روسیه است. ما به‌وضوح از تلاش‌های رئیس‌جمهور ترامپ برای برقراری صلح و همچنین درخواست‌های اوکراین برای تعهد کامل روسیه به آتش‌بس حمایت می‌کنیم.»

استیو ویتکاف، نماینده ویژه ترامپ، در مذاکرات لندن شرکت نخواهد کرد. اما کاخ سفید اعلام کرده که او در مسیر دیپلماسی موازی با مسکو، این هفته با ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه، دیدار خواهد کرد.

نشست لندن در ادامه جلسه‌ای مشابه در پاریس در هفته گذشته برگزار می‌شود که در آن مقامات آمریکا، اوکراین و اروپا درباره راه‌های دستیابی به صلح گفتگو کردند.

به گفته دیپلمات‌های اروپایی، هدف از آن نشست این بود که آمریکا، اروپا و اوکراین موضعی مشترک را، با تلاش برای نزدیک کردن واشنگتن به دیدگاه‌های اروپا و اوکراین تنظیم کنند.

اما برخی از پیشنهادهای واشنگتن برای کشورهای اروپایی و کی‌یف غیرقابل قبول بود و همین باعث اختلافات شد.

روبیو هفته گذشته گفت که چارچوب پیشنهادی آمریکا که او و ویتکاف در پاریس ارائه دادند، با استقبال امیدوارکننده‌ای روبرو شد. اما منابع مختلف گفتند که یکی از پیشنهادهای آمریکا شامل به رسمیت شناختن الحاق غیرقانونی کریمه به روسیه بود؛ اقدامی که برای اروپا و اوکراین غیرقابل قبول است.

فراتر از موضوع کریمه، اختلافات اساسی دیگری نیز باقی مانده‌اند، از جمله درخواست روسیه برای لغو تحریم‌های اتحادیه اروپا پیش از پایان مذاکرات، که اروپا به‌شدت با آن مخالفت کرده است.

با این همه خبرگزاری فرانسه دقایقی پیش خبر داد نشست چهارجانبه وزرای خارجه بریتانیا، فرانسه، آلمان و اوکراین که قرار بود امروز (چهارشنبه) در لندن با هدف بررسی راه‌کارهای پایان جنگ در اوکراین برگزار شود، به دنبال انصراف مارکو روبیو، وزیر خارجه آمریکا از سفر به پایتخت بریتانیا، به تعویق افتاد.

به گزارش خبرگزاری فرانسه گفت‌وگوها قرار بود در سطح مقامات عالی‌رتبه برگزار شود و حضور آندریه سیبیگا، وزیر خارجه اوکراین هم در لندن قطعی شده بود. با این حال، وزارت خارجه ایالات متحده اعلام کرد که مارکو روبیو در نشست حاضر نخواهد شد. همچنین، استیو ویتکاف، نماینده ویژه رئیس‌جمهوری آمریکا هم از حضور در گفت‌وگوها انصراف داد و کیت کیلواگ به‌عنوان نماینده واشنگتن در مذاکرات معرفی شد.

فرایند جدی مذاکره

ژان نوئل بارو، وزیر امور خارجه فرانسه، روز سه‌شنبه گفت که قدرت‌های اروپایی هفته گذشته به ایالات متحده اعلام کردند کدام بخش‌های توافق احتمالی صلح اوکراین-روسیه از نظر آن‌ها غیرقابل مذاکره است.

یکی از دیپلمات‌های اروپایی گفت: «امید این است که در لندن به نوعی توافق برسند که بتوانند فرایند جدی مذاکره را آغاز کنند. در نهایت، اوکراین باید از بخشی از خواسته‌هایش چشم‌پوشی کند.»

به گفته دیپلمات‌های اروپایی، آمریکا هفته گذشته پیشنهاد ایجاد منطقه بی‌طرف در نیروگاه هسته‌ای زاپوریژیا در منطقه تحت اشغال روسیه را مطرح کرد. ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهور اوکراین، روز سه‌شنبه گفت که آماده همکاری با ایالات متحده برای بازگرداندن این نیروگاه به وضعیت عملیاتی است.

برخی از پیشنهادهای آمریکا نیز احتمالاً با مخالفت مسکو مواجه خواهد شد. دو دیپلمات گفتند که آمریکا خواستار خلع سلاح اوکراین نیست و با حضور نیروی اروپایی به‌عنوان بخشی از تضمین‌های امنیتی آینده برای اوکراین نیز مخالفتی ندارد.

از زمان روی کار آمدن ترامپ در ژانویه، او سیاست خارجی آمریکا را با اعمال فشار بر اوکراین برای پذیرش آتش‌بس و کاهش بسیاری از اقدامات دولت بایدن برای مجازات روسیه بابت تهاجم گسترده سال ۲۰۲۲ به همسایه‌اش دگرگون کرده است.

رئیس‌جمهور آمریکا بارها گفته که می‌خواهد تا ماه مه آتش‌بس در اوکراین را برقرار کند و معتقد است که آمریکا باید به این جنگ که ده‌ها هزار کشته برجای گذاشته و خطر رویارویی مستقیم با روسیه‌ دارای سلاح هسته‌ای را در پی دارد، پایان دهد.

اروپا نسبت به گرایش دولت ترامپ به سمت مسکو نگران‌تر شده، به‌ویژه پس از آنکه تلاش‌های ترامپ برای دستیابی به آتش‌بس تاکنون بی‌نتیجه مانده است.