پیشروی برقآسا در سوریه؛ آیا حمص نقطه پایان اسد خواهد بود؟
اکوایران: نیروهای شورشی-تکفیری سوریه به سوی شهر مرکزی حمص که خط تأمین حیاتی به دمشق است، پیشروی میکنند.

به گزارش اکوایران، هواپیماهای روسیه در صبح جمعه پلی که به سوی شهر مرکزی حمص میرود را بمباران کرده تا پیشروی سریع شورشیان پس از تصرف شهرهای اصلی حما و حلب را کند کنند.
به نوشته نشنال نیوز، جتهای جنگی روسیه پل الرستن در بزرگراه حمص-حما اِم۵ را هدف قرار دادند. سقوط حمص خط ارتباطی تأمین منابع به دمشق، پایتخت بشار اسد را قطع خواهد کرد. حسن عبدالغنی، سخنگوی شورشیان گفت: «حمص در انتظار ورود نیروهای ماست».
حمص محل پالایشگاه نفتی اصلی سوریه بوده و تصرف آن راه ارتباطی پایتخت به ساحل مدیترانه را قطع خواهد کرد؛ جایی که پایگاه دریایی مهم روسیه در طرطوس قرار دارد. هزاران نفر از هممذهبیهای علوی بشار اسد از حمص فرار کرده و بیشتر آنها به سمت کوههای علوی در ساحل رفتند. تسلیحات ضدهوایی نیز برای دفع پهپادها بر فراز شهر به صدا درآمدهاند. یکی از کارکنان عمومی شهر گفت: «مردم احساس امنیت نمیکنند. جادهها به سمت ساحل پر از ترافیک است».
عملیات شورشیان-تکفیریها که مسیر جنگ داخلی ۱۳ ساله سوریه را تغییر داده، وارد هفته دوم خود شده است.
شهرهای اصلی حما و حلب به دست شورشیان تحت رهبری هیئت تحریرالشام، یکی از شاخههای سابق القاعده افتاده است. نیروهای مورد حمایت ترکیه که تحت عنوان ارتش ملی سوریه سازماندهی شدهاند نیز در این عملیات شرکت دارند.
منابع مخالف میگویند ارتش سوریه بیشتر مواضع خود در داخل و اطراف شهر رستن، ۲۵ کیلومتر شمال حمص و ۲۲ کیلومتر جنوب حما را ترک کرده است. این منطقه در ابتدا محل انشعاب ۲ هزار نفر از نظامیان بود که در مارس ۲۰۱۱ و پس آغاز شورش سوریه، علیه بشار اسد قیام کردند.
حمص زادگاه سرلشکر مناف طلاس، یکی از بلندپایهترین افسرانی است که در آغاز جنگ داخلی از ارتش سوریه جدا شد؛ هرچند او همچنان ارتباطاتی با روسیه دارد. در سال ۲۰۱۵ و پس از آنکه شورشیان پیشروی عمیقی داشتند، مسکو وارد جنگ داخلی سوریه شد تا دولت این کشور را نجات دهد.
حمس به طور تاریخی تحت سلطه سنیها بوده، اما پس از کودتای ۱۹۶۳ که افسران علوی به قدرت رسیدند، جمعیت قابل توجهی از علویها در آن سکونت یافتند. پس از تصرف قدرت، مشاغل زیادی در بخشهای دولتی و نیروهای امنیتی به اعضای این مذهب داده شد که پیش از شورش ۲۰۱۱، حدود ۱۰ درصد از جمعیت ۲۰ میلیون نفری سوریه را تشکیل میدادند.
پیشرویهای شورشیان خطوط کنترل در سوریه که توسط قدرتهای بینالمللی در دهه گذشته توافق شده بود را تغییر داده است. این امر موقعیت آنکارا در مقایسه با روسیه، ایران و ایالات متحده را تقویت کرده که هرکدام از آنها مناطق کنترل خود را دارند که توسط گروههای متحدشان اداره میشوند.
بشار اسد هیچ اظهار نظری در مورد شروع عملیات شورشیان نداشته است؛ اما روز پنجشنبه، رامی مخلوف، یک تاجر علوی و پسرعموی رئیسجمهور که با او قطع رابطه کرده، درخواست اتحاد فرقهای داده است.
مخلوف در پیامی فیسبوکی خطاب به علویها گفت: «وضعیت امروز بسیار خطرناک است و شورشیان در حق شما ظلم خواهند کرد، از شما دزدی خواهند کرد و جان شما را خواهند گرفت. ایستادگی کنید».
تیتر یک در اکوایران
پربینندهترینها
-
توصیف ویتکاف از مذاکرات با ایران ؛ انجام مسئولیتی بزرگ و مهم
-
شبه قاره بر لبه پرتگاه؛ جنگی که آسیا را نابود خواهد کرد
-
ظرایف پنهان یک معامله و آغاز بخش سخت مذاکرات/ پشت پرده حمله عراقچی به دولت بایدن و بیبی
-
اتهام زنی تازه رئیس پنتاگون به ایران
-
افزایش حقوق کارمندان منوط به تایید هیات وزیران شد
-
خرید با کالابرگهای الکترونیکی تسهیل شد
-
گروسی: توافق احتمالی ایران و آمریکا پیچیدگی کمتری از برجام دارد
-
هجوم بانکهای مرکزی به یوآن و دلار سنگاپور؛ دلار آمریکا در حساسترین دوره تاریخی خود؟
-
روز هشدار در بازار طلا، سهام و رمزارز