در باب خصوصیسازی نیمهراهی
خصوصیسازی را از پنج دهه پیش تا به امروز دوای درد اقتصاد دولتساز و دولتپا در جهان معرفی کردهاند. سوای صحت و سقم گزاره فوق آن چه که در عمل در جهان تجربه شد، بیاهمیت نبودن قوای نهادی و ساختاری سیاسی کشورها بود که سر راه پایداری تغییرات ایجاد شده موانع مهمی ایجاد میکرد.

از نشانهها و مصادیق نبود شرایط مناسب نهادی، برخی نمونههای ناموفق خصوصیسازی در کشور ماست. به عنوان مثال در کشوری که دولت که خصوصیسازی را صرفا به عنوان قلکی برای رفع کسری جاری بودجه هر سال میبیند، تلاش میکند ضمن دریافت وجه فروش سهام بنگاههای دولتی، به دلایلی از قبیل فشار افکار عمومی، امکان نارضایتی در خود بنگاه و البته اقتصاد سیاسی و منافع مدیران دولتی، صندلیهای مدیریتی به اندازه سهام فروخته شده به اختیار مالکان جدید درنمیآید. در شرایط پیچیدهتر این خود مدیران همان بنگاه در پیش از خصوصی شدن هستند که با بهانههایی جلوی پای سازمان خصوصیسازی سنگاندازی میکنند، واگذاری را لغو یا حتی واگذاری را نانوشته مشروط به ادامه فعالیت خودشان در هیئتمدیره میکنند.
در پی این روابط همراه با تعارض منافع، بسیار محتمل است که این مدیران با روابطی که از قبل با بخش دولتی دارند، حتی پس از واگذاری بنگاه هم بیشتر حرف گوشکن بدنه اجرایی دولت یا نمایندگان مجلس شهر محل آن بنگاه باشند تا مالکان جدید.
در نتیجه این شرایط است که وضعیت اداره بنگاهها در کشور ما نمیتواند گذار از اقتصاد نامطلوب دولتی به مطلوب رقابتی را به خوبی پشت سر بگذارد.
تیتر یک در اکوایران
پربینندهترینها
-
اولین جزئیات از خسارات زلزله 5 ریشتری رشتخوار/ آمار مصدومان اعلام شد
-
وزیر کار: دهکبندی خانوادهها تغییر میکند/ برای توزیع کالابرگ نیازمند تعریف منابع جدید هستیم
-
اتهام زنی تازه رئیس پنتاگون به ایران
-
ظرایف پنهان یک معامله و آغاز بخش سخت مذاکرات/ پشت پرده حمله عراقچی به دولت بایدن و بیبی
-
گروسی: توافق احتمالی ایران و آمریکا پیچیدگی کمتری از برجام دارد
-
درگیری مسلحانه پلیس با زورگیران در نارمک/ ماجرا چه بود؟
-
جدیدترین نرخ رهن کامل در تهران؛ از جنوب تا شمال پایتخت چقدر باید پرداخت کرد؟
-
افتتاح بخش جدید آزادراه تهران-شمال در شهریور ماه
-
علت به تعویق افتادن مذاکرات ایران و آمریکا مشخص شد