قسمت دوازدهم اکوپدیا: حفاظت از آزادی
هایک در کتاب مشهور "راه بردگی" نشان می دهد که چگونه مداخله دولت در حیطه خصوصی آدمیان برای رسیدن به یک خیر اجتماعی باعث بردگی آنان می شود. آزادی بزرگ ترین ودیعه ای است که هیچ خیر جمعی نباید آن را تحت الشعاع قرار دهد.
با وجود این، جوامع لیبرال از قرن نوزدهم به این سو وظایفی را برای دولت تعریف کرده اند که لازمه اش تحدید آزادی های فردی بوده است. از منظر بسیاری این وظایف غیرقابل انکار در جهان امروز است. نقش دولت ها در بحران مالی اخیر و کمک به شهروندان در دوره کرونا مثال هایی از مداخلات دولتی در جهت حمایت از شهروندان بوده است. اما این اقدامات به معنای نقش پررنگ دولت در حیطه خصوصی و قدم گذاردن در راه بردگی نیست؟
عجم اوغلو رابینسون در کتاب "جاده باریک آزادی" نشان می دهند که اگر نظارت و قدرت جامعه بر دولت حاکم شود و دولت به طور مستمر پاسخگوی جامعه باشد و به اصطلاح لویاتان در غل و زنجیر ایجاد شود، اقدامات دولت به شکل استثنایی در جهت خیر عمومی می تواند قابل توجیه باشد. هر چند اگر این استثنائات در جامعه ای که دموکراسی و جامعه مدنی ضعیفی داشته باشد اجرا شود و یا تبدیل به قاعده شود همانطور که هایک می گوید می تواند به بردگی انسانها منتهی شود.
پادکستهای مرتبط
تیتر یک در اکوایران
پربینندهترینها
-
تخممرغ ۲۵ هزار تومانی درب مرغداری/ تعطیلی گسترده مرغداریها کلید خورد
-
توصیف ویتکاف از مذاکرات با ایران ؛ انجام مسئولیتی بزرگ و مهم
-
کیش بنیاد به وزارت راه برای تراژدی بندر
-
قیمت مسکن در پردیس از 2میلیارد عبور کرد / افزایش قیمت در حاشیه تهران ادامه دارد
-
پوتین شرط توافق صلح را اعلام کرد/ مذاکرات به بنبست رسید؟
-
شبه قاره بر لبه پرتگاه؛ جنگی که آسیا را نابود خواهد کرد
-
انتظار بازار دلار از دور چهارم مذاکره
-
چرخش پول به سمت سهمهای جامانده
-
ایران روی خط شکست؛ گزارش فایننشیال تایمز از بحران فرونشست زمین در کشور