به گزارش اکوایران؛ ارزیابی‌ها نشان می‌دهد پس از امضا برجام در سال 2015 روابط میان دو کشور بهبود یافت و در سال 2016 حجم تجارت به 3.2 میلیارد دلار رسید. در این بازه زمانی شرکت‌های آلمانی مانند زیمنس و فولکس‌واگن برای بازگشت به بازار ایران ابراز علاقه کردند. اما این زمان چندان دوام نیاورد و با خروج آمریکا از برجام در سال 2018 بار دیگر حجم تجارت را کاهش داد و در سال 2019 به 1.6 میلیارد دلار رسید.

کاهشی که حال با از سرگیری مذکرات از فروردین سال جاری و چانه‌زنی‌ها برای رفع تحریم‌های بین المللی شنیده می‌شود که زمینه از سرگیری رشد آن وجود دارد. بطوریکه معاونت بین‌الملل اتاق ایران در گزارشی با بررسی روند تجارت دو کشور از سال 2023 به این نکته اشاره کرده که رسیدن به تجارت 5 میلیاردی قابل دسترس است.

براساس‌ گزارش اتاق بازارگانی ایران، حجم تجارت دوجانبه ایران و آلمان در سال 2023 به 2.31 میلیارد دلار رسید که رشدی 23.5 درصدی نسبت به سال 2022 (1.87 میلیارد دلار) داشته است. اما این روند در سال 2024 کاهش یافته و به 1.64 میلیارد دلار رسید که نشان‌دهنده رشد 4 درصدی نسبت به سال 2023 است. این کاهش رشد در 2024 به دلیل تشدید تحریم‌های بین‌المللی، محدودیت‌های بانکی و تمرکز آلمان بر بازارهای اتحادیه اروپا و آسیای شرقی بوده است. عوامل محدودکننده شامل تحریم‌های بین‌المللی، رقابت با کشورهای چین و ترکیه در بازار ایران، عدم تنوع کافی در صادرات غیرنفتی ایران، مشکلات زیرساختی لجستیکی، و ضعف در دیپلماسی اقتصادی پویا هستند.

آینده تجاری ایران و آلمان

بر اساس این گزارش، با وجود پتانسیل بالا برای همکاری در حوزه‌های خودروسازی، انرژی تجدیدپذیر، و فناوری پزشکی، موانع موجود مانع از تحقق کامل این ظرفیت شده‌اند. رفع تحریم‌ها، ایجاد مکانیسم‌های مالی جایگزین (مانند اینستکس)، و تقویت دیپلماسی اقتصادی از طریق نمایشگاه‌های مشترک و تفاهم‌نامه‌های جدید می‌تواند تجارت را به سطوح بالاتری برساند. با این حال، در کوتاه‌مدت، رشد اندک و تداوم تجارت در سطح کنونی (حدود 1.5 تا 2 میلیارد دلار) محتمل است.

براساس ارزیابی‌های صورت گرفته، در صورت رفع تحریم‌ها، حجم تجارت می‌تواند به 5 میلیارد دلار در سال برسد، مشابه سطح پیش از 2010 بخش‌هایی مانند انرژی تجدیدپذیر (با توجه به تخصص آلمان)، خودروسازی، و پتروشیمی پتانسیل بالایی دارند. با این حال، تنش‌های سیاسی کنونی و بسته شدن کنسولگری‌های ایران در آلمان، می‌تواند این چشم‌انداز را تهدید کند.

ترکیب کالای تجاری ایران و آلمان

ایران به ماشین‌آلات، تکنولوژی پیشرفته و تجهیزات صنعتی آلمان وابسته است. در مقابل، آلمان به بازار 85 میلیونی ایران و منابع انرژی آن (نفت و گاز) علاقه‌مند است. در سال 2024 520 میلیون دلار از صادرات آلمان به ایران مربوط به ماشین‌آلات بود که نشان‌دهنده نیاز شدید ایران به این کالاهاست. از سوی دیگر رقابت با دیگر کشورها «چین» در دهه اخیر جایگزین آلمان به‌عنوان بزرگترین صادرکننده ماشین‌آلات به ایران شده است. در سال 2023 صادرات چین به ایران بیش از 15 میلیارد دلار بود، در حالی که آلمان تنها 1.6 میلیارد دلار صادرات داشت، این رقابت نشان ‌دهنده تاثیر تحریم‌ها بر کاهش حضور آلمان در بازار ایران است.

با توجه به ارزیابی‌ صورت گرفته این سوال مطرح می‌شود که ترکیب کالاهای تجاری دو کشور در سال 2024 چگونه بوده است؟ داده‌های منتشر نشان می‌دهد صادرات ماشین‌آلات از آلمان به ایران 35 درصد از کل صادرات در سال 2024 بوده و این سهم برای مواد شیمیایی30 درصد، تجهیزات الکتریکی  15 درصد و دارو 10درصد ثبت شده است.  

در مقابل در بازه زمانی مورد بررسی صادرات نفت خام ایران به این آلمان برابر با40 درصد در سال 2024 رقم خورده که و پسته هم سهمی 25 درصدی، زعفران 15 درصدی و فرش 10 درصدی از ترکیب تجاری با آلمان داشته است.

 کاهش صادرات نفت ایران به آلمان به دلیل تحریم‌ها و جایگزینی چین به‌عنوان مشتری اصلی مشهود است.