تورم دهک اول و دهم در ۱۸ ماه گذشته؛
شکاف تورمی فقیر و غنی در نیمه دوم 1401
تورم ماهانه دهک دهم در بهمن برای پنجمین ماه متوالی بالاتر از تورم دهک اول به ثبت رسیده، به عبارتی از نظر آماری در نیمه دوم سال فشار تورمی بر اغنیا بیشتر بوده است.

به گزارش اکوایران تورم ماهانه در بهمن ماه 3.5 درصد برآورد شده است. تورم نقطه به نقطه تیز در ماه میانی زمستان 53.4 درصد به ثبت رسیده، به بیان دیگر هزینه ای که یک خانوار ایرانی برای تهیه سبد مشخصی از کالا و خدمات در بهمن امسال متحمل شده نسبت به هزینه همین سبد در بهمن ماه سال گذشته بالغ بر 53 درصد افزایش یافته است. البته این تورم برای میانگین جامعه بوده و به طبع فشار تورمی بر دهک ها یکسان نبوده است. به گونه ای که تورم نقطه برای دهک اول نزدیک به 59 درصد و تورم نقطه ای دهک دهم 53.5 درصد به ثبت رسیده، بر این اساس در یکسال گذشته فشار تورمی بر گروه های کم درآمد جامعه به نسبت گروه های ثروتمند بیشتر بوده است. اما بررسی ها نشان می دهد در چند ماه گذشته این روند برعکس شده است.
تورم ماهانه دهک اول که فقیرترین گروه جامعه به حساب می آید در بهمن ماه 3.2 درصد برآورد شده، این در حالیست که تورم دهک دهم 3.8 درصد بوده است. این برای پنجمین ماه متوالی است که تورم بالاترین دهک از تورم پایین ترین دهک بیشتر است. دهکهای جامعه هر کدام سبد مصرفی به خصوصی دارند؛ سهم خوراکیها در سبد مصرفی خانوار کمدرآمد بالاتر است. به بیان دیگر دهکهای پایینی نسبت به دهکهای ثروتمند به این علت که درآمد پایینتری دارند، مجبورند نسبت بیشتری از درآمد خود را به خرید اقلام خوراکی اختصاص دهند. در آن سو سهم اقلام غیرخوراکی و خدمات در سبد مصرفی دهکهای بالا سهم بیشتری دارد. از همین رو زمانی که تورم بیشتر از سمت اقلام خوراکی باشد، فشار تورمی بیشتر بر اقشار و دهکهای پایینی و زمانی که تورم بیشتر از سمت اقلام غیرخوراکی باشد فشار تورمی در دهمهای پردرآمد بیشتر است.
به طور کلی می توان گفت تورم غیر خوراکی ها و خدمات در چند ماه گذشته بالاتر از تورم خوراکی ها بوده و از همین رو نیز شاهد بالاتر بودن تورم به ثبت رسیده در دهک ها پردرآمد هستیم. البته در بهمن ماه شکاف تورم بین دهک اول دهک نسبت به دی کاهش یافته و تورم این دو دهک به یکدیگر نزدیک شده است، علت این رخداد نیز بالا آمدن تورم خوراکی ها در بهمن ماه است. البته برخی از کارشناسان بر این اعتقادند که دهک های بالایی به دلیل اینکه صاحبان تولید هستند فشار تورمی را به طور کامل حس نمی کنند، به عبارت دیگر زمانی این دهک ها دچار تورم می شوند برای اینکه قدرت خرید خود را تا حدودی حفظ کنند با افزایش بهای کالاهای خود این فشار تورمی را منتقل می کنند.
تیتر یک در اکوایران
پربینندهترینها
-
شبه قاره بر لبه پرتگاه؛ جنگی که آسیا را نابود خواهد کرد
-
اتهام زنی تازه رئیس پنتاگون به ایران
-
ظرایف پنهان یک معامله و آغاز بخش سخت مذاکرات/ پشت پرده حمله عراقچی به دولت بایدن و بیبی
-
اولین جزئیات از خسارات زلزله 5 ریشتری رشتخوار/ آمار مصدومان اعلام شد
-
افزایش حقوق کارمندان منوط به تایید هیات وزیران شد
-
گروسی: توافق احتمالی ایران و آمریکا پیچیدگی کمتری از برجام دارد
-
خرید با کالابرگهای الکترونیکی تسهیل شد
-
هجوم بانکهای مرکزی به یوآن و دلار سنگاپور؛ دلار آمریکا در حساسترین دوره تاریخی خود؟
-
روز هشدار در بازار طلا، سهام و رمزارز